Viking

Viking gjør seg klar for Europa i USA

Etter fjorårets bronsemedalje skal Viking ut på tokt i Europa. Da kommer kampene i USA godt med, ifølge trener Bjarte Lunde Aarsheim.

Viking er vel framme i Portland, og dermed klar for en noe utradisjonell treningsleir. Trener Bjarte Lunde Aarsheim erkjenner at det er hans kollega Morten Jensen som har best kjennskap til fotballen som spilles i USA, men ser samtidig at det er en fordel å møte en ukjent motstander fra et annet kontinent i sesongoppkjøringen. Jensen har tidligere spilt collegefotball i USA.

Lag Viking ikke har kjennskap til kan bli motstandere i Uefa Conference League. Viking går rett inn i andre kvalikrunde som spilles i slutten av juli.

Først ut blant motstanderne fra MLS (Major League Soccer) er Real Salt Lake fra OL-byen Salt Lake City. De sikret seg sjuendeplass i den vestlige avdelingen av MLS forrige sesong med bedre målforskjell enn det langt mer kjente laget LA Galaxy.

– Vi forventer at det er god motstand, og et lag som i utgangspunktet er ett hakk over det vi er vant med. Samtidig er det ukjent, så vi vet ikke helt hva som venter. Vi skal gå gjennom og analysere. Det er spennende. Dette er en ren kampleir, så disse tre kampene vi skal spille blir viktige for å prøve ut ulike spillere og teste hvor vi står, sier Lunde Aarsheim til RA.

Viking jobber med forberedelser

Den amerikanske toppligaen er rangert som nummer 14 i verden av nettstedet globalfootballrankings.com. Der er Eliteserien på 23. plass. Mellom ligaene finner man blant annet den danske toppligaen og tyrkisk superliga. Begge de ligaene har Viking har solgt flere spillere til de siste årene.

Nivået er forskjellig også på Vikings motstandere i USA.

– Det varierer fra lag til lag der også, så kampen mot Portland Timbers er kanskje mot dem som er sterkest på papiret, sier Lunde Aarsheim.

Bjarte Lunde Aarsheim

Treningskampene mot Real Salt Lake, Portland Timbers og Minnesota United vil ikke bare være en test på hvor Viking står. Det vil også være en test på hvordan apparatet rundt laget forbereder seg.

– Vil tilpasse dere motstanderne eller sette egen stil i kampene?

– Vi kommer til å jobbe med oss selv mot en motstander som er ranket bedre enn oss. Vi kommer til å bruke muligheten til å møte ukjent motstand. Det kan skje i Europa, og da handler det om hvordan vi forbereder oss som lag til det. Det er en læring vi kan ta med oss videre, sier Lunde Aarsheim – og legger til:

– Det er mer forberedelsene og den biten. Kampen blir kun om oss selv. Hva vi skal jobbe videre med, hva vi er gode på. Selvsagt ønsker vi også alltid å vinne.

Solbakken kan debutere

– Så det handler mye om Europa og Conference League?

– Det handler mer om hva vi trenere kan gjøre for å forberede spillerne best mulig før en kamp mot ukjent motstander. Det går på analyse og hvor mye vi informasjon vi skal gi spillerne før kampen. Det er også en litt annerledes fotball enn hjemme, sier Viking-treneren.

I løpet av den første tiden har de fått sett og prøvd matten på Providence Park. Der skal kampene spilles. Lunde Aarsheim forteller at det ser bra ut.

En som kan få prøvd seg på stadionet i Portland er Markus Solbakken. Den ferske Viking-spilleren kan få spilletid allerede i søndagens kamp, som har kampstart klokken 23.30 norsk tid.

– Ja, det kan være aktuelt. Han er i god form og i samme oppkjøring som resten av gjengen, så det er veldig aktuelt, sier Bjarte Lunde Aarsheim – som selv hadde den tiltenkte sekserrollen i Viking flere sesonger.

Markus Solbakken

Solbakken er hentet fra Stabæk som erstatter for Joe Bell, som nylig ble solgt til danske Brøndby. Han kom til Viking etter å ha spilt collegefotball i nettopp USA.

Mer fra Dagsavisen