Viking

Får kanskje seriens tøffeste jobb

For kort tid siden ble han sammenlignet med Scott McTominay og var midtbanespiller. Søndag får Sebastian Sebulonsen (21) høyst sannsynlig den mest utakknemlige oppgaven i Eliteserien.

Stavanger — Scenen er satt for en av de største kampene i seriesammenheng i Stavanger på mange år. Stadion fylles opp mot det som er lov etter pandemien. Salgssjef Kjartan Salvesen meldte fredag at det kun var 1500 igjen av de 7000 billettene som kan selges. De kommer til å ryke fort. Det blir fullt når seriemester Bodø/Glimt står på motsatt halvdel. Alle vet hva det handler om. Seier betyr et Viking i gullkampen.

En av de tøffeste og viktigste duellene vil nok skje på Vikings høyre back hvor Amahl Pellegrino (31) normalt vil være motstander. Den hjemvendte målmaskinen står med fire mål og en målgivende på kun 204 serieminutter etter returen til Norge og Glimt. Hvis ikke Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen plutselig overrasker – med å kaste inn en skadefri Sondre Bjørshol – er det Sebastian Sebulonsen som skal stanse ham. Unggutten som egentlig er sylfersk i rollen.

– Ut ifra det vi så av Glimt torsdag er det Vikings høyre back som må stanse ham, erkjenner Sebulonsen – uten at han vil røpe noe rundt laget.

– Hvordan stanser man Pellegrino?

– Den som spiller må være fysisk. Det handler om å komme i kroppen på ham tidlig, sier den tidligere Sola-spilleren.

Endret syn i Mjøndalen

I vinter sammenlignet Morten Jensen ham med Scott McTominay. Bortsett fra at han ble testet av Bjarne Berntsen på backen i fjor var det spiss eller indreløper han hadde spilt før. Egentlig var det planen i år også.

– Når skjønte du at det var back du skulle være?

– Egentlig kom det underveis i låneoppholdet hos Mjøndalen. Da slo det meg at jeg kanskje skulle gå «all in» som back.

Det valget har vært smart. Sebulonsen har spilt seg rett inn på U21-landslaget, skrev nylig agentavtale med Jim Solbakken – og har framstått som en av de beste offensive backene i serien.

Det er ikke mange høyrebacker som veier 87 kilo.

—  Sebastian Sebulonsen

For å tilpasse seg ny rolle har mye handlet om rett posisjonering og valg med ball. Det er mer folk rundt ham på midtbanen. Nå må han treffe på avveiningene i større grad på når han skal stå og når han skal gå.

– Du fikk stempelet som Vikings McTominay på midten. Hvem skal vi sammenligne deg med på backen da?

– Det får være opp til andre, men det er ikke mange høyrebacker på 87 kilo, sier en glisende Sebulonsen.

Hans høyde (186,5 cm) og fysikk gjør ham vond å møte. At han i tillegg er rask og målfarlig gjør ham til en het salgsvare – og en ressurs for Viking.

Samtidig er konkurransen i ferd med å bli beintøff. Sondre Bjørshol er endelig tilbake etter lyskeproblemene. Mannen som var en sensasjon i Eliteserien i opprykksåret trener vanlig annenhver dag, men er nå klar for å spille kamper igjen. Den konkurransen kan føre til at Sebulonsen blir skjøvet opp på midten igjen. Skjer det er det greit. Rollen kan han, men det er back han vil være nå. Konkurransen er han klar for å ta. Han har tatt eierskap i sin nye posisjon.

– Det er to av de beste backene i Norge. Den som passer best til kampbildet vi venter blir valgt, sier trener Bjarte Lunde Aarsheim.

God skadesituasjon

Han vil si minst mulig om hvilket lag Viking stiller søndag, men peker på at alle piler peker i rett retning med tanke på skader. Kun Fredrik Torsteinbø og unge Kristoffer Forgaard Paulsen er uaktuelle. Selv om Veton Berisha igjen tok det rolig fredag spiller han nok søndag. Keeperplassen kommenterer treneren heller ikke, selv om mange venter at Brentford-innleide Patrik Gunnarsson nå går inn i målet.

– Det er mye konkurranse i alle roller nå. Det tror vi er et pluss, sier Lunde Aarsheim.

Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen

Planen for å slå Glimt er allerede lagt og spillerne har fått laget. Lunde Aarsheim tror ikke det nytter å parkere bussen i like stor grad som sist. Viking må nok mer fram.

– Vi må våge mer, men det handler om å kunne variere i spillet for å gi dem problemer. Samtidig møter vi Norges beste lag. På sitt beste er de det, sier treneren.

Han kjenner mekanismene som vil komme med seier. Da tar det av i Stavanger. Samtidig mener han laget har vist at de tåler presset de siste årene. Gamle myter bryr de seg ikke om. Samtidig er det lenge igjen av sesongen.

– Så holder vi allerede spillerne på jorden ved å kun snakke om utvikling. Klarer vi å utvikle oss kommer resultatene av seg selv.

Mye avgjøres kommende uke med Glimt, Rosenborg (cupen) og Molde på menyen. Da passer det også godt med konkurranse. Det må roteres noe.

– Benken vår har vært avgjørende i mange kamper, minner Lunde Aarsheim om.

Sebastian Sebulonsen vet også at det er muligheter. Selv om selv vil konsentrere seg om en kamp av gangen parerer han kontant på spørsmål om Viking faktisk kan ta gull.

– Kan du ikke bare ringe Joe Bell?






Mer fra Dagsavisen