Viking

Viking har fulgt sin nye mann lenge

David Brekalo (22) var aldri i tvil om å velge Viking. Trener Morten Jensen håper samtidig å blåse liv i en god gammel suksessoppskrift med kjøpet.

Midtstopperen, som hentes fra den slovenske klubben NK Bravo, ankom tirsdag kveld byen og har gjennomført og bestått medisinsk sjekk. Han signerte avtalen med Viking onsdag formiddag.

Agenten hans er for øvrig tidligere Aalesund-spiller Denis Selimovic. Etter det RA kjenner til var Brekalo Vikings førstevalg på stopperplass. Prisen skal ha ligget på rundt en million kroner – til tross for at spilleren hadde kontrakt til sommeren 2023 i NK Bravo. Markedsverdien hans hos overgangsnettstedet Transfermarkt er vurdert til rundt 400.000 euro.

David Brekalo

Han binder seg nå til Viking de neste tre og et halvt årene. Viking så spilleren live samme helg som de slo ut Djerv 1919 av 2. runde av NM.

Brekalo, som har vært visekaptein for U21-landslaget til Slovenia, så ingen grunn til å vente og hev seg med på onsdagens økt med de mørkeblå alt før han hadde signert.

– Vi har sett ham live. Det er en god gammeldags stopper. Han er fysisk sterk og god i duellspillet. God med ball også. Han har spilt en del futsal tidligere som har hjulpet på der. Så har han også bra fart, sier trener Morten Jensen til RA.

Balkan-oppskriften

Klubben har hatt stor suksess med spillere med bakgrunn fra Balkan de siste årene i navn som Zlatko Tripic, Zymer Bytyqi, Veton Berisha og Ylldren Ibrahimaj. Nå er håpet at den offensive suksessformelen også kan bli en defensiv med mentaliteten og «galskapen» spillerne ofte har.

– Han er en spiller med fin forsvarsmentalitet. Litt sånn Balkan-blod, sier Jensen.

David Brekalo

Brekalo har så vidt kommet i gang med sesongen i Slovenia og Jensen forventer at han nok vil bruke litt tid før han er helt i kampform.

– Han har spilt to 90-minuttere nå. Før det var han ute en periode med covid og har også slitt med en liten skade. Det viktige nå er å få ham i trening umiddelbart. Han må få tid på seg han også. Så får vi se. Kanskje kan han bidra direkte – eller være klar for å komme inn. Vi vet ikke helt.

– Er dere godt fornøyd med stopperplass nå?

– Veldig kjekt å få inn en mann der som kan øke konkurransen i posisjonen.

Det var Aftenbladet som først omtalte at en overgang var på trappene tirsdag.

Var aldri i tvil

Viking har dermed styrket seg kraftig i løpet av noen dager. Tidligere i uken ble U-landslagsmannen Gianni Stensness fra New Zealand klar for klubben. Joe Bells lagkamerat ble kjøpt fra australske Central Coast Mariners for rundt en million kroner.

Han kan spille både stopper og på midtbanen. Selv sier han til RA at han foretrekker det siste.

David Brekalo selv forteller til RA at det var svært enkelt for ham å velge Viking – til tross for at flere klubber var på banen med interesse.

– Det var Viking som først ble konkrete og det var Viking som la fram en plan for både klubbens vei videre og meg. Det var ekstremt viktig og gjorde dette til en lett avgjørelse. Det var aldri tvil egentlig. For meg betød det alt at de kom ned til Slovenia for å møte meg i forkant, sier Brekalo.

Han erkjenner at han viste svært lite om både Norge og Viking før overgangen. Det var stort sett RBK han hadde hørt om – ettersom laget har møtt slovensk motstand i Europa.

– Men den norske ligaen fristet.

– Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

– En moderne stoppertype. Jeg liker å spille ball. Så har jeg veldig god spenst.

Brekalo forteller at han mistet rundt tre uker av oppkjøringen grunnet skade og covid, men at han har spilt de to første kampene.

– Samtidig er jeg nok et stykke unna toppformen min. Både fysisk og fotballmessig.

– Ser du på Viking som et godt sted å være lenge, eller en mellomstasjon?

– Helt sikkert et godt mellomsteg, men du må trives og levere varene før det kan skje. Leverer du skjer ting av seg selv.

En ting er definitivt helt nytt for Brekalo. Det er å spille kamper på kunstgress.

– Før jeg ble med på treningen her i dag er det nok fem-seks år siden sist. Jeg var ungdomsspiller den gangen. Så skal jeg ærlig talt innrømme at jeg nok foretrekker gress, men jeg har skjønt at rundt ti av lagene her har kunstgressbaner nå.

Vikings nye midtstopper håper å få kjæresten på plass, men det blir først etter sesongen.

– Hun har to måneders oppsigelse i jobben. Planen er å få henne opp hit etter nyttår, avslutter Brekalo.

---

Fakta:

Navn: David Brekalo

Tidligere klubb: NK Bravo

Kamper: 113 for Bravo. 11 mål.

Høyde 187 cm

U-landskamper: 14 for Slovenia

Posisjon: Stopper

---





Mer fra Dagsavisen