Viking

Derfor bekymrer ikke tilskuertallene

Til tross for at Viking ikke er i nærheten av å fylle sin maksimale tillatte tilskuerkvote under pandemien sover man godt.

Stavanger — Mot Kristiansund søndag var 3511 tilskuere fysisk til stede på SR-Bank Arena. Det maksimalt tillatte tallet, med kohorter og begrensninger, er på over 6000 tilskuere.

– Det er ikke bekymringsverdig. Du må huske at vi hadde solgt mye mer enn 3500 til kampen søndag. Nå oppgis det reelle tallet som er skannet i portene, sier daglig leder Eirik Bjørnø til RA.

Normalt består dette tallet av solgte sesongkort, solgte enkeltbilletter, losjer, medlemmer med frikort og sponsorer med billetter i sine avtaler – og er som oftest langt høyere enn hva det antallet som i realiteten har møtt opp.

– Vi er mest takknemlige for at 3500 mennesker som er vaksinerte, eller tar seg bryet med å la seg teste, møtte opp. Så stiger mulighetene for at det tallet øker for hver uke. Jeg tror det vil ta seg sakte oppover, sier Bjørnø.

– Vi får ikke fylt opp og da er vi inne i begrensningene. Blant annet har vi ikke fått slippe inn bortesupportere. I et oppgjør mot Brann ville kanskje 1000 møtt opp. Det kan de ikke nå, sier økonomisjef Grass.

11–13 millioner normalt

Så langt denne sesongen har 14.104 tilskuere tatt turen innom stadion på de sju hjemmekampene. I starten av året var kun 600 tillatt.

Klubben har åpenbart behov for statens tiltakspakker en stund også i fortsettelsen, men Grass forventer ikke at man nå vil sette seg på bakbeina og automatisk trekke fra det antallet plasser klubbene nå får lov å selge fra det som kan refunderes.

– Norsk Toppfotball (NTF) har søkt avklaringer på hvordan det skal søkes videre, men Lotteritilsynet har ikke klart å gi det enda. Utfordringen med pakkene er at vilkårene endres underveis. Vi vet ikke helt hvordan det tolkes før de får inn søknadene til behandling, sier Grass.

Viking har derfor gjort det på følgende måte i år;

– Kort fortalt har vi budsjettert med en sum for kampbilletter og inntekt fra sesongkortsalg. Så vil det være differansen mellom det vi faktisk selger – og det som er budsjettert – som danner grunnlaget for en kompensasjonssøknad så lenge pandemien fortsatt setter begrensninger for oss.

For Viking utgjorde inntektene fra publikum rundt 12–13 prosent av den totale omsetningen rett før pandemien. Det tilsier 11–12 millioner kroner årlig. Når Viking budsjetterer regnes alle inntektene fra privatpersoner som går på kamp som regnes inn.

God kontroll

Klubbens økonomisjef er klar i talen på at man skal ha respekt for at mange mennesker ikke vil oppholde seg i store mengder i en pandemi.

– Det er fortsatt langt ifra en normal situasjon og ordningene fra staten skal sørge for at vi ikke lider store tap.

I fjor førte den sene seriestarten Viking rett fra grønn sone til rød sone i fotballforbundets system for økonomisk klassifisering av klubbene etter første halvår. Dette skjedde fordi klubben ikke fikk nødvendige avklaringer og svar på søknader i tide. Det kan skje i år også. Samtidig er Grass klar på at klubben har, og hadde, kontroll. Dette var regnskapsteknisk og sanksjoner fra NFF er ikke i spill under pandemien.

På samme tid har styreleder Stig H. Christiansen i klubbens AS gått ut og sagt at det gjøres midler tilgjengelig til kjøp nå. Det selv om de må ta et betydelig minus i 2021. Shoppingen er alt i gang, men Grass er klar på at man har OK likviditet og oversikt.

– Det som går på kjøp og salg vil uansett falle på andre halvår.





Mer fra Dagsavisen