Viking

Den skremmende målstatistikken til Viking

I kun to av tolv kamper har Viking scoret først. Likevel er det én positiv faktor.

Stavanger — Kun to ganger har Viking scoret først i en eliteseriekamp denne sesongen. Utenom Samuel Fridjonsson, som åpnet målkontoen for Viking i første serierunde mot Brann, og Zlatko Tripics scoring mot Lillestrøm, har det alltid vært motstanderen som har fått kampens første nettkjenning. Begge de kampene endte med 3-1-seier til de mørkeblå.

Viking har sluppet inn mål først i ti av tolv seriekamper så langt denne sesongen. Samtidig har Viking kjempet til seg poeng i seks av de ti kampene.

Det er en egenskap Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim er fornøyd med, men han lar seg ikke hvile med det.

– Det er unormalt, og sterkt. Likevel er det viktig å huske at det ikke kommer til å fungere i lengden. Slipper man inn det første målet er sjansen stor for at man ikke får med seg noe, i hvert fall ikke tre poeng, sier Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim til RA.

Viking-treneren peker på kollektivet

Han har også noen tanker på hvorfor målene har kommet mot før Viking selv finner nettmaskene.

– Vi har vært varierende. Noen av målene er kommet av personlige feil, noen av for dårlig duellspill i egen boks. Følelsen har ofte vært at vi styrer kampen, men så slipper vi likevel inn det første målet, på de andres første sjanse. Spesielt i starten av sesongen var det sånn. Vi har snakket med spillerne om dette. Samtidig er det sterkt at vi så ofte kommer tilbake, sier treneren.

Etter kampen mot Strømsgodset står Viking med 15 strake seriekamper med baklengsmål. Det er kun én kamp unna å tangere rekorden fra slutten av forrige årtusen. Den gangen var Bjarte Lunde Aarsheim selv spiller. Viking har gjort flere grep for å stenge igjen defensivt, blant annet før sesongen. Da prøvde trenerne ut 4-2-3-1, hvor de snudde en spiller på midten fra 4-3-3 for å stenge igjen bakover.

– Er det noen enkeltspillere som bidrar ekstra i comebackene?

– Jeg synes vi har et bra kollektiv som har snudd det sammen. Så er det klart at de som scorer målene er viktige i slike situasjoner, sier Lunde Aarsheim.

Målscorere er det flere av i Viking for tiden. Veton Berisha står med ni scoringer så langt denne sesongen. Etter spissen er det langt ned, men både Samuel Fridjonsson og Zlatko Tripic står med tre nettkjenninger hver. Den offensive spilleren Harald Nilsen Tangen har fått gjennombruddet sitt på A-laget denne sesongen, og har to scoringer. Forrige kamp mot Strømsgodset var det kun Tripic som fikk ballen i mål.

Viking-spillerne må utføre

Lunde Aarsheim trekker også fram hvem som samler gruppen når Viking slipper inn mål. I hjemmekampen mot Stabæk fikk alle som var på SR-Bank Arena med seg Veton Berishas tale til medspillerne etter ett av Stabæks tre mål.

– Vi har et kapteinsteam som bidrar på den fronten. Jeg synes også innbytterne ofte har kommet inn og påvirket kampene til vår fordel, sier trener Lunde Aarsheim.

– Hva får dere gjort fra benken?

– Det handler om hva vi vektlegger i hverdagen. Struktur, dødballtrekk og så videre. Men selvfølgelig, det er spillerne som må utføre det, sier han.

Viking møter Odd i Skien lørdag. Hvittrøyene fra Telemark ligger to poeng bak Viking på tabellen, med én kamp mindre spilt.

Mer fra Dagsavisen