Viking

Løsningen kan fort ligge hos Nevland

Mandag opprettholdt NFF dommen mot Viking fikk etter Bjarne Berntsen-sparkingen. Den kan bidra til endringer i organiseringen. Kabalen kan fort løses med Erik Nevland (43).

Stavanger — Da Berntsen-dommen kom mandag ble Vikings bot økt til 50.000 kroner og dommen opprettholdt. Samtidig ble det poengtert fra Norges Fotballforbund (NFF) at det ikke finnes presedens, verken i Norge eller Norden, på interne dommer for brudd på den såkalte dualmodellen som Viking styres etter. Det innbefatter blant annet at all sportslig styring skal ligge hos medlemmene (FK).

– Selv om vi har ventet på et svar her så har vi sett at dette kunne komme. Når vi nå jobber med utviklingen i Viking har vi hatt i bakhodet at dette kunne være en del av kabalen, sier styreleder Rune Bertelsen i FK til RA.

FK-leder Rune Bertelsen i Viking.

Viking var uenige i Berntsen-dommen og mener fortsatt at NFF ikke helt har fått med seg hvordan klubben blir styrt. De har blant annet ment at de har hatt større delegeringsrett enn hva NFF nå har fastslått at de hadde.

– Dette betyr egentlig ikke så mye. Men vi har lært at uansett hvilke endringer vi gjør er det lurt å konferere med NFF før vi gjør disse, sier Bertelsen – som peker på at prosessene utover det går som vanlig.

Dommen har også lært dem at de må bli bedre til å dokumentere det som skjer.

Intern endring kan løse floke

– Vil det som har skjedd i denne saken føre til endringer i organisasjonskartet?

– Det gjenstår å se om det blir seende likt ut. Selvsagt kan det bli endringer. Vi vurderer også ytterligere styrking av sportslig apparat. Rapporteringslinjene er også et av elementene vi må ta stilling til, sier Bertelsen.

Han har også tidligere snakket med RA om prosessen rundt å finne ut om de skal ha inn en ny sportslig leder/sportsdirektør.

Klubben har nylig hatt møte med Allan Gaardes sportsrekrutteringsselskap og er i gang med prosessen med å se på alternativer.

Jeg kan selvsagt tenke meg å diskutere temaet.

—  Erik Nevland

RA har også fått bekreftet fra flere hold at en intern løsning ses på som meget aktuell og vil løse mye av problematikken rundt rapporteringslinjer og dualmodell. Det kan skje ved å endre på stillingen til Erik Nevland.

Den gamle storspilleren er nå daglig leder i medlemsklubben (FK). Han kan bli vurdert som en slags sportslig leder/sportsdirektør med mye mer blikk mot A-laget, mens man ser etter en ny administrator for breddeklubben. Så vil Eirik Bjørnø fortsatt sitte i sin direktørstilling i AS med arbeidsområde som går mer mot den kommersielle biten – slik hans forgjenger Eirik Henningsen hadde og intensjonen var. Dette ville heller ikke vært en unaturlig løsning all den tid Nevland sitter i sportslig utvalg og jobber en del mot A-laget i Jåttåvågen allerede. Han var blant annet sentral i overgangen til Shayne Pattynama.

Nevland er åpen

Selv sier Nevland følgende om temaet.

– Jeg er ikke så mye i loopen selv. Det ville ikke vært naturlig heller.

– Men kan dette være interessant?

– Jeg kan selvsagt tenke meg å diskutere mer rundt temaet. Jeg er glad i Viking og vil klubben det beste. Er det meg i en annen rolle så er jeg åpen for det. Det kan være spennende. Så er det langt fram til det. Nå er jeg mest opptatt av å gjøre det best mulig i hverdagen jeg har nå, sier «Nevi» til RA.

Den tidligere utenlandsproffen er flasket opp i klubben og hans mor var i en årrekke sekretær i Viking. Sjeldent har det passet bedre å si at noen har fått Viking inn med morsmelken.

– Jeg har alltid vært slik at jeg tar ting som de kommer. En slik stilling har jeg ikke hatt store ambisjoner om, men tar gjerne en utfordring. Så har jeg det utmerket i min nåværende rolle, men dette er fotball. Du vet aldri hva som er rundt neste sving. Det finnes ingen fasiter.

Stor enighet

Selv om Viking nå har fått en dom på seg for brudd på dualmodellen alle RA har pratet med på innsiden tydelige på at bildet av kaos som ofte tegnes utad ikke stemmer overens med det som er realiteten innad i Viking. På tross av at AS med sterke aksjonærer – og et FK med engasjerte medlemmer – fungerer dagens styringsmodell ganske godt.

FK-leder Rune Bertelsen er også tydelig på at man neppe vil gjøre store endringer og at dette glir ganske bra nå.

– Det er ikke fare for at noen føler seg vingeklippet med dommen som kom mandag?

– Nei. Det tror jeg ikke. Regelverket er ikke endret. Det er ingen forskjell knyttet til det. Dualmodellen vil også alltid være avhengig av et godt samarbeid mellom sport og økonomi. Selv om enkelte beslutninger tas i AS og andre i FK, så henger likevel alt sammen med alt. Gro Harlem Brundtlands gamle sitat kan gjerne gjentas.

Bertelsen peker på at det alltid er engasjement og meninger rundt Viking, men slik skal det også være. Det er ingen veldig redde for.

AS-leder Stig Harry Christiansen er også veldig klar i sin tale.

– Vi er veldig samkjørte, sier han til RA.

På spørsmål om tidslinjen videre for å finne ut av organisasjonskartet sier Rune Bertelsen følgende:

– Det skjer ikke noe mer før sommeren, men vi har nok et mål om at vi ikke skal være så langt ut på høsten før vi ser hvor dette bærer. Om det er konkrete personer på plass gjenstår å se. Men det er viktig at vi er grundige i prosessen for å finne ut hvilken måte vi skal styrke sport på.

---




Mer fra Dagsavisen