Viking

De tar den leie statistikken på alvor

Færre baklengsmål var et av de viktigste forbedringspunktene da Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen tok over. I stedet har snittet i mot gått fra 1,73 i 2020 til 2,16 nå.

Stavanger — Bjarte Lunde Aarsheim hadde ingen god mandag etter det pinlige 4-2-tapet for FKH. Hjernen kvernet og søvnen kom sent.

– Det går på prestasjon og hvordan vi ser ut når vi er på det dårligste, sier han til RA.

– Ligner dette litt på OBOS-ligaen i 2018? Mange seirer, men også mange tap og kollapser – og sjeldent uavgjort?

– Jeg synes det er for tidlig å konkludere. Vi har i realiteten kun spilt to uker med fotball, men jeg skjønner hva du mener. Så mener jeg vi var dårlige fra start til mål i noen av kampene i 2018. Nå har vi luktet på noe. Mot FKH var vi ganske gode i starten. Da vi slapp inn to mål på fem minutter gikk vi opp i limingen.

Trenerduoen til Viking måtte se et lag som fikk brudd på brudd mot seg midt på banen.

– Vi solgte oss ut og lot FKH skinne på de tingene de er gode på. Det så ikke bra ut.

Lunde Aarsheim småler litt galgenhumoristisk – og fortsetter:

– Vi fikk litt det samme bildet som mot RBK. Vi mistet totalt grepet. De kom i overtall – og det koster å ta returløpene i motgang.

For da Viking skulle jakte et par mål fikk Ibrahima Wadji fritt spillerom i bakrom. Det er der spissen er god. Får han ikke det rommet er han håndterbar.

Skulle ikke se slik ut

Egentlig skulle det ikke se slik ut. Planen var kynisme, flere lange baller og et tett samlet Viking. Man skulle ikke få brudd mot seg. Det bekreftet også Veton Berisha til Eurosport etter kampen:

– Vi ga Haugesund kontringer og dødballer. Det er det de er gode på. Vi gjorde stikk motsatt av det vi var enige om å gjøre i pausen, sa kapteinen.

Bjarte Lunde Aarsheim mener de må ha en plan B og evnen til å gjennomføre.

– Blir det for vanskelig for spillerne når de skal gå fra høyt press og ballbesittelse til det stikk motsatte?

– Det er ikke snakk om det stikk motsatte! Vi skulle gjøre FKH dårligere – ikke bedre. Planen var å få litt mer trykk på dem. Så fikk de et massivt på oss i stedet. Det er for lette baklengsmål som gikk inn. Vi sov på frisparket på 2–1. Så kom nuer tre. Da er kampen rotet bort. Da nytter det lite å snakke om straffen vi kanskje skulle hatt tidlig. Vi gjord lang flere feil enn dommeren, sier “Batty”.

Han mener klubben også må evne å se uken under ett. Viking tok seks av ni poeng. Isolert sett er det OK. Samtidig betegner han det som “jævlig” å tape derby på denne måten.

– Vi må lære av dette.

Han viser til hvor bra det så ut mot samme lag i treningskampen før seriestart. Da evnet Viking å ta bort Sondre Liseth som oppspillspunkt å vinne andreballer over hele banen. Viking kontret også omtrent hver gang FKH prøvde seg på et innlegg. Så handler fotball om spill og motspill.

– Vi virket å mangle energien. Alle de tingene vi var gode på i treningskampen var vi dårlige på her.

– Dere har gått fra 1,73 baklengs per kamp i fjor til 2,16 i år. Hvordan skal dere rette på dette?

– Vi kommer ikke unna den statistikken selv om du kan peke på at to kamper utgjør mye av tallet. RKK og FKH ødelegger statistikken og det er likhetstrekk i de kampene. Vi er altfor åpne og det gjør at det ser stygt ut. Noe er personlige feil, mens andre mål kommer av for åpen struktur.

Lunde Aarsheim blir litt stille. Så våkner han igjen.

– De to tapene må tas på alvor. Begge kom på bortebane. Vi snakker mye om å være kyniske. Der har vi ikke lykkes.

– Har Viking nok fart bakover til å spille på denne måten?

– Vi har egentlig godt med fart Både i Henrik Heggheim og Runar Hove. Sistnevnte er mye raskere enn mange tros. Så har Sondre Bjørshol masse fart, men han har manglet. Det er den totale balansen vi må jobbe med.

Lunde Aarsheim peker på evnen til å vinne ballen raskt tilbake, han snakker om de sårbare sekundene da angrep blir til forsvar og han snakker om struktur.

– For tidlig å konkludere

– Men har dere endret for mye i spillestilen her? Dere snakket om justeringer, men min påstand er at det ikke har framstått slik i praksis?

– Du har ikke helt feil, men det er for tidlig å konkludere. Det er ikke meningen at vi skal trille ball på tvers og bakover. Viking skal angripe og spille framover. Vi skal ta bruddene vi får. Det skal ikke alltid være sånn at vi spiller mot etablerte og lavtliggende forsvar. Vi skal også slå en del lange baller – for eksempel mot Fredrik Torsteinbø som skal stusse. Så handler nok oppfatningen også litt om motstanderne. Tallet på ballbesittelse var veldig høyt mot TIL, men det handlet også om hvor dypt de lå, sier Batty.

Nå skal spillerne uansett få klarne hodene sine med en ukes ferie. De har fått med egentreningsprogram og skal i aksjon først i treningskamp mot EIK 9. juni. Den kampen blir neppe spilt over to vanlige omganger og mange spillere skal få prøve seg.

Etter det går Viking inn i en periode med mer normale sykluser på kampene – hvor de får en hel treningsuke mellom.

– Vil det gjøre prosjekt “Batty/Jensen” lettere å gjennomføre – all den tid dere har sagt at dere skal bli bedre å tilpasse dere motstanderne?

– Det kan bli viktig og gir absolutt bedre muligheter til å tilpasse oss motstanderne. Selv om det også er kjekt med tett med kamper gleder vi oss til litt bedre tid på feltet og forberedelser. Vi har veldig, veldig mange steg å ta i mange faser av kampene. Det vil forhåpentlig hjelpe oss å få øve på det i treningshverdagen, erkjenner Lunde Aarsheim.

---






Mer fra Dagsavisen