Viking

Slik er planen om Heggheim selges

Allerede om et par uker åpner sommervinduene mange steder i Europa og det er en håndfull spillere som kan være aktuelle for salg. Skjer det har Viking en klar strategi hvor hjulene allerede er i bevegelse.

Stavanger — Den kanskje mest salgbare enkeltspilleren i Viking er åpenbart Henrik Heggheim (20). Stoppertalentet har fortsatt med å vise gode prestasjoner i 2021 og har på toppen av det lagt på seg ganske mange kilo muskler.

At han er borte, allerede om noen få uker, er ikke urealistisk. Det vet også Viking. Kommer rett sum på banen er valget enkelt. En slik sum er også realistisk dersom noen av klubbene som er nevnt, blant annet i Aftenbladet, bestemmer seg for å prøve seg.

– De største ligaene er allerede avsluttet og da tenker de naturlig nok neste år. Det har så langt ikke vært noen konkret bevegelse rundt Henrik, men vi oppfatter at det er en økende nysgjerrighet. Det vil nok bare fortsette om de sportslige prestasjonene vedvarer, sier daglig leder Eirik Bjørnø i Viking til RA.

Har en klar plan

Skulle det skje at stopperjuvelen selges finnes det interne alternativer. Rolf Daniel Vikstøl kan spille stopper. Det kan også ungguttene Sebastian Sørlie Henriksen og Kristoffer Forgaard Paulsen.

Likevel er det nærliggende å tro at Viking nok vil hente inn en etablert spiller.

– Vi har skyggelag for alle posisjoner og jobben med det er en pågående prosess. Behøves det skal vi ha erstattere klare raskt, sier Morten Jensen.

Så er det ikke slik at det kun er et skyggelag. Det finnes flere etter hvilket scenario som er i spill og hvilke midler som er tilgjengelige.

– Vi har ett med bosmanspillere, ett på spillere med utgående avtaler i Norden, ett for utlandet og så videre. På denne biten har det vært en stor utvikling de siste fem månedene. Vi er i forkant – uten at vi per dags dato er i dialog med klubber om spillere, forsikrer Morten Jensen.

Det er mulig å ta inn pengene neste år.

—  Eirik Bjørnø

Når det kommer til Heggheim er Jensen klar på at han helst ser at juvelen blir – selv om klubben som vanlig har budsjettert med betydelige salgsinntekter.

– Vi ønsker å beholde ham og planlegger ikke for at han skal forsvinne. Skal noen kjøpe Henrik må det betales. Dette er stopperen på det norske U21-landslaget og han har stort utviklingspotensial.

Selv om Viking gikk med åtte millioner i pluss i fjor er den ordinære driften langt unna slike tall. Klubben har nå også brukt penger i de forrige to vinduene.

– Har dere råd til å sitte på Heggheim? Krever ikke budsjettet salg?

– Viking er en selgende klubb, men nå er vi i en situasjon hvor riktig tid, sted og pris vil avgjøre om det stemmer for oss. Så mener jeg at du må se dette over flere år. Vi solgte for 700.000 i 2019. Så for 23–24 millioner i 2020, sier Eirik Bjørnø.

– Så det gjør ikke noe om dere eventuelt får røde tall i år?

– Det er mulig å ta det inn neste år.

Bell til OL

Bjørnø tror også dette blir et spesielt overgangsvindu med verden forhåpentligvis på vei ut fra pandemi. Ingen vet helt hvordan det vil slå ut på pengebruk. Den kan bli veldig konservativ – samtidig som varene man sitter på gjerne prises høyere.

Det er heller ikke bare Heggheim som kan være et salgsobjekt denne sommeren for Viking. Utenom de aller yngste talentene, som Sondre Auklend, er det også landslagsspillere som kan få vist seg fram i sommer.

Joe Bell skal spille OL for New Zealand. Planen for ham har hele tiden vært at Viking skal være et mellomsteg.

– Det er også mange klubber som forhører seg om ham, erkjenner Bjørnø.

Joe Bell

Samuel Fridjonsson har alt vært ute i større dammer, men ser nå ut til å ha blitt mer voksen som type. Han er ofte spilleren som kommer først og går sist fra stadion. Slik ender gjerne med at vedkommende vokser seg ut av miljøet de er i. Så langt har han også vist veldig godt igjen i mål- og assistprotokollene i år. Denne uken ble han også tatt ut i bruttotroppen til det islandske landslaget.

– Samuel kom til oss fra Bundesliga. Det skal heller ikke glemmes. Med en slik erfaring, og en plass i vannskorpen til landslaget, gjør ham spennende, sier Bjørnø.

Klubbens daglige leder har aldri lagt skjul på at spillerlogistikk er viktig.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er gøy med stor interesse for våre spillere. Det tyder på at vi har gjort noe rett både med utvikling av egne akademispillere og videreutvikling av de mer etablerte, sier Eirik Bjørnø.

---






Mer fra Dagsavisen