Viking

Vikings Delap ga LSK overdose av egen medisin

I årevis har Lillestrøm vært kjent som dødballekspertene i Norsk fotball. Mandag sørget Samuel Fridjonsson for at kanarifuglene ble «Angry Birds» med sine monsterkast .

Lillestrøm — Den islandske midtbanemannen serverte to målgivende etter sine karakteristiske innkast. Først til Zlatko Tripic – som scoret sitt første mål etter comebacket i Viking.

– «Sammy» er god på de lange innkastene. Spesielt i dag har vi mange gode hodespillere. Det var litt flaks og litt dyktighet at ballen endte opp på mitt hode, men vi har mange bra folk på dødballer, sa Zlatko Tripic til Eurosport i pausen.

Så satte islendingen opp vikarback Rolf Daniel Vikstøl – som har virket helt ute i kulden til nå.

Rolf Daniel Vikstøl

Til sist prikket han inn Vikings tredje mål selv etter et nydelig angrep. Det var mer enn nok til å korke både Vikings problemer og LSK.

Fridjonssons vanvittige innkast har ikke gitt ønsket antall mål tidligere, men den spesielle evnen hans ble selvsagt hovedtema etter kampen. Det var spisskompetanse i fri flyt – og noe litt Drillo-aktig over det hele.

Da rettighetshaver Eurosport lurte på om han skulle stille i VM i innkast etter kampen var han kjapp på avtrekkeren:

– Godt spørsmål! Jeg får høre med Rory Delap, sa den tidligere tysklandsproffen – og gliste godt.

Har øvd på dødball

Sammenligningen med den irske landslagsmannen er selvsagt uunngåelig. Den tidligere Southampton, Stoke og Derby-spilleren skapte frykt i de fleste forsvar i England med sine vanvittige kast i nesten 20 år. Delap, som drev med spyd som ungdom, hadde en vanvittig kraft og lengde. Han kastet nærmest dart inn i feltet. Våpenet var populære trekk hos de noe kyniske managerkjempene Martin O’Neill og Tony Pulis.

Nå håper Bjarte Lunde Aarsheim å dra enda mer nytte av de flate harde bombene i Viking også.

– Det er nesten farligere når han kaster slik enn når vi slår inn ballen, sa treneren til Eurosport.

Fridjonsson erkjenner at det er en X-faktor og at han øver på det – selv om han naturlig kaster langt. Tidligere har Viking slitt litt med å score direkte på det.

– Vi har øvd mye på dødballene. Nå kom det to mål på det, avslørte stopper Henrik Heggheim.

Viking

I denne kampen ble det også helt avgjørende. Viking var på ingen måte gnistrende. Det erkjente også hovedpersonen fra Island.

– Dette var OK. En godkjent kamp. Men det kunne vært bedre. Tre mål borte er bra, men dumt at vi slapp inn. Det er alltid dumt med slike scoringer mot helt på slutten, sa Fridjonsson.

Trener Bjarte Lunde Aarsheim tok gladelig imot både tre poeng og seier – selv om det ikke så pent ut hele tiden eller var helt etter planene.

– Det er ikke så ofte vi har gjort dette her på Åråsen opp gjennom årene. Herlig! Nøkkelen er målene på dødball og 2-0-ledelse, sa Lunde Aarsheim.

Han har ingen skrupler mot å score mål på litt gammeldags spisskompetanse og kynisme – selv om Viking skal utvikles offensivt i år. Dette skal brukes for det det er verdt framover.

– Nei. Når vi har en så ekstrem spiller som «Sammy» blir det kaos.

Ingen perfekt kamp

Lunde Aarsheim erkjenner også at alt ikke var topp.

– Vi ønsker å bli et lag som kan kontrollere inn på 2–0. Det klarte vi ikke helt. Det ble for mange brudd og kontringer mot. Så slapp vi også inn et mål på slutten.

Uansett kunne kan bokføre tre poeng. Dermed roer litt av kritikken seg etter de to tapene sist uke.

– Starten er OK, slår han fast.

Samtidig kan den fort bli enda bedre om Viking også slår Mjøndalen torsdag og FKH søndag.

Det som kan bli et minus i nok en hektisk uke er skadene.

Både Sondre Bjørshol og Yann-Erik de Lanlay sto over på Åråsen med skader. Underveis i kampen fikk Kristoffer Løkberg en kraftig smell i kneet og måtte gi seg. Han er nok også usikker torsdag. Det gjelder kanskje også for Viljar Vevatne som måtte gi seg til pause.

– Jeg er veldig usikker, men håper på det beste, sa Løkberg til RA om kneskaden etter kampen.

For Vevatne er det nok mindre fare for langvarig skade, men vondt nok;

– Et slag i setet. Jeg får sjekke status på stadion i morgen, sier han til RA.

---

Fakta og Vikingbørsen:

Fotball, Eliteserien

Lillestrøm – Viking 1–3 (0–2)

Mål: 0–1 Zlatko Tripic (23), 0–2 Rolf Daniel Vikstøl (40), 0–3 Samúel Fridjónsson (83), 1–3 Jonatan Braut Brunes (90).

Dommer: Rohit Saggi, Drafn.

Gult kort: Lars Ranger, Igoh Ogbu, Pål André Helland, Lillestrøm, Rolf Daniel Vikstøl, Kristoffer Løkberg, Shayne Pattynama, Joe Bell, Viking.

Lillestrøm (4-2-3-1): Alex Craninx – Lars Ranger (Eskil Smidesang Edh fra 87.), Philip Slørdahl, Igoh Ogbu, Vetle Dragsnes – Ifeanyi Mathew (Pål André Helland fra 83.), Kaan Kairinen – Fredrik Krogstad (Ulrik Mathisen fra 62.), Gjermund Åsen, Daniel Gustafsson (Kent Håvard Eriksen fra 62.) – Thomas Lehne Olsen (Jonatan Braut Brunes fra 88.).

Viking (4-2-3-1): Iven Austbø 7 – Rolf Daniel Vikstøl 7 (Sondre Auklend fra 85.), Henrik Heggheim 6, Runar Hove 5, Viljar Vevatne 5 (Kevin Kabran 4 fra 46.) – Joe Bell 5, Kristoffer Løkberg 5 (Harald Nilsen Tangen fra 71.) – Fredrik Torsteinbø 5, Samúel Fridjónsson 8 (Tommy Høiland fra 85.), Zlatko Tripic 5 (Shayne Pattynama fra 78.) – Veton Berisha 5.

---





Mer fra Dagsavisen