Lokalfotball

Vil ha Bryne-skalp: Den tyrkiske Drillo

Det var ingen selvfølge at den litt udisiplinerte tidligere driblevingen Ali Kilinc (29) skulle klare å skape et bunnsolid og gjerrig kollektiv av individualistene i Brodd. Det har han gjort. Forhåpentligvis får Bryne merke det i første runde av NM.

Stavanger — Kilinc tar imot RA på Midjord dagen før dagen. Laget til norsktyrkeren har kun sluppet inn tre mål på de seks siste kampene. De scorer heller ikke mye, men vinner stort sett. Brodd er blitt et gjennomorganisert kollektiv. Tuftet på defensive grunnprinsipper.

– Vi har en enorm ærgjerrighet i forhold til det å forsvare oss. Det starter med spissen. Vi slipper også motstanderne til veldig få sjanser, sier Kilinc til RA.

Spillerne må ganske ofte piskes til å gjennomføre det. Jeg har forskjellige metoder. Ganske ofte er vi uenige, men så blir det litt lettere for hver gang vi treffer.

—  Ali Kilinc

Sammenligningen med trenerlegenden Drillo er litt for god til å la passere. Brodd-treneren ser den. Derfor stiller han også leende opp i «pæler» når oppfordringen kommer.

– Ville det ikke vært typisk om vi slapp inn en haug med mål mot Bryne nå? spør hovedpersonen.

– Kan ikke ha mange som meg

Selv er han egentlig for ung til å huske treneren Drillo godt nok til å ha ham som noen hovedinspirasjonskilde, men han har lært mye lagorganisering av trenere som har blitt inspirert av legenden. Kilinc selv har nok lært aller mest av tidligere Brodd-trener Antonio Martin Silva. Portugiserens mer ballbesittende fotball sitter i hos Kilinc. Det som går på å organisere lag som en enhet er likevel ikke helt ulikt Drillo.

Men hvordan kan det ha seg at en driblefant fra østre bydel, med tyrkisk bakgrunn, har blitt så god på dette?

– Som trener skjønte jeg raskt at vi ikke kunne ha mange spillere som meg på banen, sier han.

Hørt det før?

Ustrukturerte driblefanter, og lag med mange individualister, blir avslørt. Det forsto Kilinc raskt.

– Spesielt i 3. divisjon. Du er mye mer sårbar for skader, jobb og skole enn i toppfotballen. Da må man skifte ofte på laget. Å starte med det defensive er det enkleste. Det offensive krever mye mer tid med spillerne, sier Kilinc.

Han peker på at det ikke er slik at Brodd ikke har noe offensivt å by på. Laget ønsker å ha ball, men da helst på motstanderens halvdel. Åpenbart for å unngå farlige brudd. Ingen scorer mål på å ha flere pasninger enn motstanderen alene. Det offensive vil også naturlig bli mye lettere om en har en kollektiv struktur defensivt.

– Det sier seg selv at det henger sammen. Havner du under med 1–0 hele tiden må du grave etter mål.

Så vet han også godt at Brodd har offensive ess. Spillere som kan gjøre ting litt ut av intet. En av disse er den tidligere Viking-vingen Jefferson de Souza. En god kontring kan være nok.

Spillerne liker det ikke alltid

Kilinc erkjenner likevel at Brodd-spillerne ikke alltid er like fornøyde med inngangen og strukturmaset hans.

– De må ganske ofte piskes til å gjennomføre det. Jeg har forskjellige metoder. Ganske ofte er vi uenige, men så blir det litt lettere for hver gang vi treffer, sier Kilinc.

Han vet nemlig at resultater avler flere gode resultater. Da tror spillerne på deg. Sånn er fotballens mekanismer. Det må ligge i bunn for en ung trener som har ambisjoner om å bli topptrener. Samtidig har ikke Kilinc det travelt. Ut ifra alderen har han egentlig drømmejobben nå. Da skadene sørget for at han måtte gi seg på banen som 23-åring så han ikke for seg at det var Brodd-trener han skulle bli. Nå dreier livet hans seg om moderklubben. Omtrent døgnet rundt.

Kilincs stilling er delt. Utenom å trene A-laget har han også den viktige integreringsoppgaven det er å være med å lede FFO-ordningen på Midjord.

– Akkurat det passer perfekt. Ungene gir meg energi og glede. Det er et avbrekk fra A-laget.

Kilinc har hjertet i Brodd. Midjord er stedet han hører til. Samtidig har han selvsagt drømmer som er store. Kanskje kan han få trene Viking en gang? Eller favorittklubben Galatasaray? Jobben som må gjøres på veien er likevel stor. Nå har han nylig fullført UEFA-B-lisensen. Etter ett år kan han søke om å få ta UEFA-A-lisensen. Kilinc er også hjemmekjær. Helst håper han at noe kan dukke naturlig opp her i distriktet, men han er villig til å flytte på seg om tiden og klubben er rett.

På veien må han selvsagt skape seg et navn. Det gjør man best ved å ha resultater hvor man er. En cupbombe mot Bryne torsdag ville ikke vært å forakte. Laget til Kevin Knappen har slitt i starten i OBOS-ligaen. Det blir vanskelig, men er ikke umulig å ryste jærlaget.

– Det blir like tøft som da vi møtte Sandnes Ulf i fjor. Vi skal gjøre et ærlig forsøk. Nøkkelen er å være vanntette bakover og stå imot dødballene deres. Bryne er gode der. Så må vi jobbe steinhardt og ta kontringene som kommer. Vi må nok også ha litt flyt, sier Ali Kilinc.

Brodd mangler Moses Leonidas og Sindre Haarberg til oppgjøret mot Bryne, mens Adam Dahl Assad er usikker.

– Ellers er alle mann klare.





Mer fra Dagsavisen