Sport

Best i verden i undervannsrugby

Ti nasjoner deltar EM i undervannsrugby denne uken, og Norge imponerer stort. - Det norske damelandslaget er ledende i verden, sier Inez Santos Aase.

Stavanger — Undervannsrugby er en fysisk krevende sport der alt dramaet foregår under vann. Spillerne har lov å være fysiske med hverandre, og det er naturligvis en stor fordel å være sterk i kroppen, men det er også en taktisk sport med regler.

– Spesielt det norske damelaget er veldig gode. Det er Norge og Colombia som er de to ledende nasjonene i undervannsrugby i verden, sier arrangementsansvarlig Inez Santos Aase til RA.

Hvert lag har tolv spillere. Seks er i vannet samtidig, mens seks er innbyttere. Man har tre posisjoner: Spiss, backer som forsvarer og en venstre keeper som ligger på bøtta. Den er det om å gjøre å få ballen ned i, da får man et poeng. Selve ballen er fylt med saltvann og synker med en meter i sekundet i ferskvann.

Nå er Europa-toppen samlet i Stavanger for å kjempe om EM-trofeet, og Norge er en av nasjonene som er best sportslig.


EM i undervannsrugby har vært en stor suksees, sier Inez Santos Aase til RA.

Jeg fant miljøet i studietiden i Bergen.

—  Carina Magnussen

Miljøet i Norge

I Norge er det 1000 personer som er registrert som aktive utøvere. Det finnes muligheter både for dem som vil konkurrere på et høyt nivå og de som vil ha en litt annerledes treningshverdag.

– Vi har åtte store klubber i Norge som driver aktivt med konkurranse i undervannsrugby, i tillegg til flere andre klubber som driver med det som breddeidrett, sier Aase.

I Stavanger finnes det muligheter for å spille undervannsrugby, eller rugby som Inez Santos Aase konsekvent kaller det.

– Stavanger undervannsgruppe er her i Stavanger. De har dessverre ikke noe juniorlag ennå, men det spilles rugby i Stavanger på breddenivå. Og så er det Egersund som er nærmeste store klubben som er med i Norgesserien.

Sørover i fylket er sporten nemlig utbredt.

Uslåelig damelag

Damelandslaget har ikke tapt en eneste kamp i mesterskapet. De har vunnet hver eneste kamp så langt med god margin. Deres dårligste resultat så langt var en 5-0 seier mot Finland. De er rett og slett helt overlegne.

På laget spiller blant annet Kjellaug Oppedal Hurlen, Tove Margrethe Håland og Carina Magnussen fra Stavanger. De tre damene kom alle inn i undervannsrugbymiljøet litt tilfeldig.

– Jeg fant miljøet i studietiden i Bergen. Jeg så en plakat, kom inn og kom meg aldri ut, sier Carina Magnussen.

– Gjennom svømmemiljøet møtte jeg noen som spilte rugby, som spurte om jeg ville være med, så ble jeg med, sier Tove Margrethe Håland.

– Jeg flyttet til Trondheim og begynte å studere, så tok jeg dykkerlappen. Dykkeklubben hadde en rugby-del, jeg prøvde det og likte det, sier Kjelland Oppedal Hurlen.

Carina Magnussen er keeper, mens Tove Margrethe Håland og Kjellaug Oppedal Hurlen er backer.

På fredag er det finaler i mesterskapet, der både damene og herrene til Norge er blant favorittene.



Mer fra Dagsavisen