Sport

Kongshaug nærmer seg verdenstoppen – sikret sterk plassering i Sørmarka

Stavanger-gutten Peder Kongshaug (20) tok niendeplass i verdenscupen i Sørmarka Arena med tiden 1.46,39 søndag.

Stavanger — Før verdenscupen gikk i gang på hjemmebane var Peder Kongshaug optimistisk og satses på en topp-ti-plassering. Han kom da fra verdenscupen i Polen, hvor det ble 8. plass for ham. Likevel er han fornøyd med utviklingen.

– Det er enda nærmere enn i Polen. Jeg havnet kun to tideler bak 5.-plassen. Jeg føler meg nærmere toppen og er i angrepsposisjon, sier Kongshaug til RA.

20-åringen er fortsatt i sterk utvikling, og er for alvor blitt en del av det gjeveste selskap i skøyteverden på distansen 1500 meter. I Sørmarka søndag er han klar på hva som holdt ham borte fra å krige om pallplass.

– Jeg stresset litt de siste 200 meterne, og da mistet jeg muligheten å få den farten jeg ønsket på slutten, sier han.

Gåsehud i Sørmarka Arena

Etter debuten i verdenscupen forrige sesong er det første gang han har gått i Sørmarka med verdenseliten samlet. Kongshaugs lagkamerat, Allan Dahl Johansson, havnet på 4. plass. Han gikk før Stavanger-gutten, og allerede da kjente 20-åringen på stemningen.

– Jeg fikk gåsehud av Allans løp. Det er ikke ofte jeg får det. Sist var kanskje da Jakob Ingebrigtsen tok OL-gull, sier Kongshaug – og sikter til friidrettsutøveren i nabobyen som også har 1500 meter som arbeidsdistanse.

Kongshaug synes det var spesielt å konkurrere på hjemmebane.

– Jeg kjenner jo gangene inn og ut. Veien hjemmefra og til Sørmarka har jeg kjørt over 1000 ganger. Jeg kjenner folkene, og da er det gøy at jeg begynner å nærme meg toppen, sier han – og legger til:

– Jeg må takke alle frivillige som har vært med og gjort denne helgen mulig. Det er alt fra folk som er på dugnad til utøvere som har vært med for å få alt klart til helgen.

OL i Beijing

Det at han nærmer seg toppen er ikke noe han bare forteller seg selv. Det viser også resultatene. Med 1,23 sekunder opp til kineseren Zhongyan Ning er det gode muligheter for Kongshaug å være helt i toppen neste gang verdenscupen arrangeres i Sørmarka.

– Seier er et lite stykke opp, men man skal aldri si aldri. Pallen er innen rekkevidde. OL og topp ti er der jeg er nå. I OL kommer det underdoger og gjør det stort, sier han håpefullt.

Lørdag var det også klart for banerekord da svensken Nils van der Poel noterte seg for 12.38,92 og smadret dermed Sven Kramers rekord på 10.000 meter i Sørmarka Arena. Det lokale håpet på kvinnesiden, Marit Fjellanger Bøhm, sto over helgens konkurranser grunnet sykdom.

Hun kan være tilbake allerede 3.–5. desember. Da skal verdenscupen arrangeres i OL-byen fra 2002, Salt Lake City.

Kongshaug ser ekstra fram til oppholdet i USA.

– For meg blir det første gang i høyden. Da har vi lavtrykk uansett. Det blir høyere fart, men siden det er første gangen for min del vet jeg ikke hvordan jeg takler det, sier han.

– Da kan ting ligge til rette for rekordtid?

– Ligger i luften at det blir raske tider i høyden, sier Kongshaug.






Mer fra Dagsavisen