Sport

Skøytetalent vil ha med Stavanger på tribunen i verdenscupen

Peder Kongshaug vet ikke hvor mye som må til for å sikre OL-plass på 1500 meter skøyter. Søndag konkurrerer han i verdenscupen i Sørmarka Arena.

Stavanger — Stavanger-mannen Peder Kongshaug (20) er i gang med sin andre sesong som en del av verdenscupsirkuset. Søndag får han endelig sjansen å gå verdenscup på hjemmebane.

– Jeg vet ikke hva det betyr. Har jo ikke prøvd det før. Jeg håper det blir veldig gøy, og at det kommer mye folk for å se på. Det har jeg aldri opplevd før, så jeg håper det kan hjelpe litt på med rop på sisterunden, sier Kongshaug til RA – og gir en klar anbefaling til innbyggerne:

– Håper folk tar til «vede» og kommer til hallen.

Selektiv Kongshaug

Da han debuterte i verdenscupen forrige sesong, som en del av den internasjonale skøyteboblen, var det med helt tomme tribuner. Det fjernet naturligvis noe av presset for den da 19 år gamle skøyteløperen. Nå er han forberedt på det som venter.

– Banen i Heerenveen pleier det være mye folk rundt. Restriksjonene gjorde det nok enklere for nervene, men det er jo noe helt eget. Jeg er også ett år eldre enn da jeg debuterte, sier Kongshaug.

Peder Kongshaug

Før helgens stevne har det vært aktuelt med flere distanser for skøytetalentet. Han forteller det var enkelt å ta en avgjørelse.

– Jeg går bare 1500-meteren. Jeg kan gå 1000 meter fredag og 10.000 meter lørdag, men dropper det for å satse på 1500.

På startstreken står en samlet verdenselite, som han selv er på vei til å bli en del av. 20-åringen har gått fra å være et ungdomstalent til å bli en del av det gjeveste selskapet.

– Det er ekstremt mange gode løpere. Nå har jeg sett litt hvordan det lå an forrige helg. Skal jeg kjempe helt der oppe må det skje noe stort. Selvfølgelig drømmer jeg om å gjøre noe spesielt, men kjemper jeg i topp ti kan jeg ikke være annet enn fornøyd. Det er ikke mer enn ett sekund til før man er helt i toppen. Det er der øynene er, men jeg skal ikke sette opp forventningene noe særlig, sier Kongshaug.

OL-drøm for Stavanger-gutten

Verdenscupen er én ting, men hans personlige ambisjon om OL-plass er viktig for Stavanger-karen denne sesongen. Beijing-OL kommende vinter kan bli debuten i olympiske leker for Kongshaug.

– Nå har jeg tatt Olympiatoppens krav, som er topp åtte-plassering i verdenscupen. Det er et steg. Nå handler det om kvoteplasser på 1500 meter. Får vi tre plasser til Norge, og vi kun er tre som har klart kravet, er jeg allerede inne. For min del må jeg bare gå så fort jeg klarer, jeg kan ikke tenke for mye på det, sier Kongshaug.

Peder Kongshaug

Der er det ikke bare 1500 meter som gjelder.

– Lagtempo skal også til OL, så der får vi se hvordan formen til de forskjellige er. Det hadde vært kjekt å bidra der også.

– Hvordan vil du selv si sjansene for OL-plass er?

– Jeg tror sannsynligheten for OL er stor, men vil ikke si noe sikkert ennå, sier Kongshaug.

Fra forrige sesong til nå har han utviklet seg. Det har vært mye lærdom det siste året for den lokale skøyteprofilen.

– Jeg lærte mye i fjor, da jeg fikk det første året mitt med de store. I år har jeg bare prøvd å fortsette med bygging på det. I sommer lærte jeg mye om kroppen min, og å si fra når det ikke føles bra. Jeg har også lært at man tåler mer enn man tror treningsmessig. Hele sommeren har det gått bra, og alle tester har vært helt fantastiske. Det har sett veldig bra ut. Jeg fikk litt rusk i høst, da vi var på treningssamling. Det ble to uker uten ordentlig trening. Basen min ligger der, nå må jeg komme enda mer inn i det – så blir det enda bedre, sier skøytetalentet.

Han blir sannsynligvis ikke alene av lokale utøvere i helgens verdenscup. Marit Fjellanger Bøhm er usikker, men håper å gå 5000 meter fredag og 1500 meter søndag.

Mer fra Dagsavisen