Sport

Dette sier Viking-toppene om økonomien nå

Viking sendte tirsdag inn sine halvårstall inn til NFF, men anser dem sterkt misvisende grunnet usikkerhet rundt støtteordninger grunnet pandemien.

Følg RA Sporten på Facebook!

Styreleder Thor Steinar Sandvik fastholder at de har kontroll, men ønsker ikke å gå ut med tall før årets utgang.
AS-lederen peker på at regjeringens støtteordninger i pandemien ikke har blitt godskrevet i verken prognoser eller regnskap.

– Dette er et veldig spesielt resultat grunnet korona og det handler om hvordan tilskuddene skal føres. Vi ønsker ikke å gå ut med tallene ettersom vi fortsatt ikke har fått godskrevet dette og fortsatt ikke helt vet hva det skal regnes ut ifra.

Sandvik sier at det ikke er snakk om at Viking vil havne i rød sone igjen.

– Vi har kontroll på hva vi gjør og vi har kontroll på likviditeten.

Regjeringen har tidligere kommet med flere krisepakker til idretten. Verdien er på flere milliarder og rundt 70 prosent av billettinntektene er skissert refundert. Så er det stadig tatt med flere poster og disse har fått tilbakevirkende kraft. Med den utsatte sesongen har alt i realiteten blitt forskjøvet for Viking.

– Utfordringen er at vi ikke får inntektsført kampene. Ting henger ikke sammen, sier fersk daglig leder Eirik Bjørnø.

LES OGSÅ: Henningsen takket av - ny sjef på plass i Viking

Skjønner ikke NFF

Styreleder Thor Steinar Sandvik erkjenner at han er noe kritisk til eget forbund i denne saken. NFFs lovverk for lisens krever at klubbene sender inn revidert interimsregnskap (halvårsregnskap) 1. september hvert år.

Her skal også prognoser for siste del av året med. Dette er tallene som brukes for å klassifisere klubbene i grønn, rød og gul sone – og eventuelt iverksette tiltak.

Viking havnet for første gang i grønn sone hos NFF med regnskapet som lå i bunn per 31. desember 2019.
– Resultatene som nå sendes inn er i så måte ikke riktige. Vi lurer egentlig litt på hva forbundet skal med tallene akkurat denne gangen, erkjenner Sandvik.

Det er liten tvil om at tallene stort sett er røde over hele linjen i norsk fotball – som de er for det meste av idrett som er avhengig av publikumsinntekter. I hele 2020-sesongen har det vært restriksjoner på maksimalt 200 tilskuere. Viking hadde i 2019 rundt elleve millioner kroner i inntekter i forbindelse med kampene.

– Situasjonen er ganske lik for mange av klubbene. Likviditetsmessig går det greit for oss. Det er takket være de utrolig lojale samarbeidspartnerne og sesongkortholderne våre som ikke har bedt om pengene refundert, sier Eirik Bjørnø.

Det er med andre ord godvilje som i stor grad redder Viking fra en reell smell foreløpig.

LES OGSÅ: Hariede flørter med Pereira

– Kjøp mer nærliggende

Klubben lever til en viss grad greit på 2019 hvor økonomien ble kraftig forbedret. Driftsinntektene gikk opp med 31 millioner og de mørkeblå hadde rundt 17 millioner i egenkapital ved årsskiftet. Salgene av Zlatko Tripic og Kristian Thorstvedt havner på 2020-regnskapet, men der må millionene som ble brukt på spillere som Veton Berisha selvsagt trekkes fra.

Til tross for en kraftig forbedring økonomisk fra 2018 gikk klubben likevel rundt en million i minus.

Thor Steinar Sandvik peker på at de har kontroll i 2020 ut ifra hva regjeringen har lovet.

– Men med bomber rundt støtteordningene kan dette bli vesentlig mer utfordrende, sier Eirik Bjørnø.

Sandvik fastholder også at ordet «kontroll» er betinget av at det som er lforespeilet av støtte kommer.

– Kan Viking havne i en situasjon hvor salg igjen presser seg fram ganske snart?

– Skal vi gjøre noe nå er det mer nærliggende å forsterke laget, slår Sandvik fast.

LES OGSÅ: Dette ble Vikings motstander i Europa

Mer fra Dagsavisen