Sport

Dette ble Vikings motstander i Europa

Trekningen til den andre kvalifiseringsrunden for europaligaen ble foretatt i sveitsiske Nyon mandag. Bjarne Berntsen karakteriserer trekningen som ganske god for Viking.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

De mørkeblå fikk walkover i den første kvalifiseringsrunden, men nå skal de endelig i aksjon. Opp av hatten i Sveits kom skotske Aberdeen til oppgjøret som skal spilles 17. september.

Aberdeen er en tøff oppgave, men vi har en fair sjanse her, sier trener Bjarne Berntsen til RA like etter trekningen.

LES OGSÅ: Den nye Vikingsjefen overtok kontoret - se video av Henningsens gripende farvel

Oljeduell

Dermed er det duket for et skikkelig tellende oppgjør mellom vennskapsbyene ved nordsjøen som begge har oljen som sin hovednæring.

Tidligere har lagene møttes ved et tre anledninger som en del av oljemessen (ONS) i vennskapskamper. Disse kampene ble spilt i både 2012, 2013 og i 2015. Aberdeen har vunnet samtlige oppgjør.

Bjarne Berntsen erkjenner også at det faktum at  et oppgjør mellom lagene fra de to vennskapsbyene og oljehovedstadene er noe ekstra.

Dette blir en skikkelig oljekamp. Vi har møttes noen ganger før, men dette vil handle om oljebyprestisje også, sier treneren.

Selv om motstanden blir tøff mener han Viking kunne kommet verre ut.

– Jeg mener at Standard Liege borte hadde vært den klart vanskeligste oppgaven. Så hadde oppgjør mot Aberdeen eller Wilhelm 2 på bortebane hadde vært de nest tøffeste nøttene.
Viking var på forhånd trukket i en trekningspulje som kun gjorde disse tre lagene til mulige motstandere.

Ingen tilskiere

På grunn av pandemien har turneringen i år blitt endret på. Lagene møtes nå kun en gang - og ikke hjemme/borte som normalt er. Viking kom opp som hjemmelag i trekningen.

Storbritannia er merket som rødt land av FHI og det er fortsatt utsikkert hvordan dette vil slå ut. Skottene vil i utgangspunktet få innreisekarantene på ti dager for turen til Norge. Flytting av kampen til nøytral bane kan i ytterste konsekvens bli resultatet, men dette er uavklart.

I følge Aftenbladet vil kampen gå uten tilskuere og koronafloken løses ved charterfly og testing både før og etter ankomst i Stavanger for Aberdeens spillere.

– Vi er trukket hjemme og forholder oss til det. Så vet vi ikke helt hvordan dette slår ut. Samtidig møtte RBK nylig islanske Breidablikk hjemme. Det er også et lag fra rød sone. Det ble tillatt og gikk helt greit ettersom de levde i en boble her. Det er kort reisevei for Aberdeen (50 minutter med fly til Sola) og jeg forventer at dette skal ordne seg, sier Berntsen.

Vet ikke mye om motstanderen

Aberdeen, som har blitt trent av Derek McInnes helt siden 2013, er normalt blant de beste lagene i Skottland bak Rangers og Celtic.

Etter tap for Rangers i åpningen har laget vunnet sine tre neste kamper i den skotske ligaen.

Bjarne Berntsen innrømmer at han ikke vet veldig mye om motstanderen ut over resultatene i år.

– Det er et fysisk bra lag. Så har vi god til på oss til å studere dem. Med situasjonen tror jeg ikke vi får sendt over noen for å se dem. Det må nok gjøres herfra.  Det bør uansett gå bra. Vi har alle teknologiske hjelpemidler tilgjengelig.

Skulle Viking slå ut Aberdeen vil de allerede i morgen få vite motstander i en eventuell tredje kvalifiseringsrunde. Den trekkes i Nyon tirsdag. Da er motstanden potensielt enda tøffere.

LES OGSÅ: Viking signerte 16-åring

Fakta:
Navn: Aberdeen FC
Hjemmebane: Pittodrie stadium (kapasitet 20.866)
Grunnlagt: 14. april 1903
Manager: Derek McInnes siden 2013
Hjemmedrakter: Rødt med innslag av hvitt.
Kallenavn: The Dons
Meritter: Fire skotske ligagull, seks ganger vinner av ligacupen og sju skotske cuptitler. Vant også cupvinnercupen i 1982/1983 under Sir Alex Fergusons ledelse - samt Supercupen i 1983.
Annet: Har aldri rykket ned fra den skotske toppdivisjonen siden de rykket opp i 1905. Pittodrie var også den første stadion i Storbrittania som var kun med seter.

Mer fra Dagsavisen