Sport

Takket nei til utlandet – derfor blir han

Oilers’ største profil fant kjærligheten på moderne vis. Nå har han virkelig begynt å reflektere over livet etter hockeykarrieren. Framtiden kan ligge i ett av historiens eldste yrker.

Følg RA Sporten på Facebook!

Tommy Kristiansen skulle etter planen feire NM-gull i slutten av april.

Oilers kom inn i sluttspillet som seriemester, som gir hjemmefordel uansett motstander.

Lagets forsterkning, Rylan Schwartz, hadde begynt å vise sine egenskaper. Målmaskinen David Morley trente på is igjen. Alt var klart for et Oilers som skulle gå langt i sluttspillet. Så kom beskjeden om at sluttspillet var avlyst på grunn av koronaviruset.

– Vi hadde tatt byttå, sier en sikker Kristiansen.

LES OGSÅ: Oilers-spiller vant prestisjepris

RA møter ham i rekkehuset på Tjensvoll, i gangavstand til DNB Arena. Han har hatt tid til å reflektere over sesongen som ble brått avsluttet etter seriespillet.

– Den gjengen vi var denne sesongen er en av de fineste jeg har vært en del av. Det hadde vært moro å vinne sluttspillet sammen, fortsette han.

For sin egen del hadde han en treg start på sesongen. Så kom han. Mot slutten av sesongen lå Kristiansen rundt ett målpoeng i gjennomsnitt. Han følte at det lå til rette for et godt sluttspill.

– Det var synd for meg. Formen min steg, så det ble en nedtur da det ble avlyst. I sluttspillet hadde jeg vært på mitt beste, sier Oilers’ egen gladiator.

LES OGSÅ: Oilers henter landslagsback og forlenget med fem spillere

Tinder

På samme tid som seriespillet ble avsluttet skjedde det en stor forandring i livet til Kristiansen. Kjæresten Charlotte Hanstad (27) flytter inn. Historien om paret drar oss et år tilbake.

Våren 2019 er Kristiansen ferdig med sesongen i Sparta, og treffer Hanstad på datingappen Tinder.

– Det var han som skrev til meg først, sier Hanstad.

Hun tok sjansen på å dra fra sin hjemby Elverum, til Sarpsborg, for å møte ham. Hun var ikke interessert i ishockey. Tommy Kristiansen hadde hun aldri hørt om.

– Jeg søkte ham opp og fant litt. Jeg forsto at han var en profilert spiller, fortsetter hun.

På tiden de møttes sa Kristiansen opp kontrakten med moderklubben. Han ville tilbake til Stavanger. Byen hvor han har vunnet fire av sine fem NM-gull.

– Jeg måtte følge det rette for meg. Dette er det beste stedet å spille ishockey, sier han.

LES OGSÅ: Disse 25 Oilers-importene ble bare parenteser i Stavanger

Nei til utlandet

Inntrykket av hvor godt han trives i Stavanger forsterkes av tilbudene han sier nei til.

Nå har nettopp en østerriksk klubb vært på banen. De ønsket å hente Oilers-profilen til EBEL.

– Det er helt uaktuelt. Jeg har det for godt her. Det er selvfølgelig hyggelig med interessen, men jeg har det som plommen i egget.

Tidligere har han spilt i den svenske toppligaen SHL og tyske DEL. Han vet hva han har i Oilers, og har prøvd utlandet.

I Tyskland spilte han blant annet sammen med sin lagkamerat Mathias Trettenes, tidligere Oilers-back Kurt Davis og Andrew Engelage. Sistnevnte voktet Storhamar-buret i 2014/15-sesongen.

31-åringen spiller også en viktig rolle for å skaffe nye spillere i Oilers. Hans tidligere lagkamerat Andreas Klavestad ble hentet før forrige sesong. Forrige uke ble gigantbacken Kristian Østby klar for klubben, også han er fra Sarpsborg.

– Er du en slags ambassadør for Stavanger nå?

– Ja, du kan jo si det sånn, svarer Kristiansen.

LES OGSÅ: Oilers' største vil bli større

Hanstad er klar over samboerens plass i Stavanger. For henne er det ikke noe problem å bo rundt 700 kilometer fra hjemstedet.

– Jeg er klar for det. Det blir tilrettelagt rundt Tommy, sier Hanstad.

Hun har allerede skaffet seg jobb i byen. Hun jobber som tilkallingsvikar på barnevernsinstitusjon. Det er gjennom samme firmaet som Tommy har jobbet via tidligere. Hun jobber nå med sin bachelorgrad. Hun skal bli barnevernspedagog.

Sluttspillet var egentlig lagt opp bra rundt hennes egen skolegang. Kristiansen hadde gitt beskjed at han ble relativt fraværende i seks uker. Han skulle inn i sluttspillsboblen. Der handler det kun om prestasjon, trening og hvile. Det ville gi henne nok tid til å jobbe med skolen. I stedet er Kristiansen hjemme, som permittert ishockeyspiller med altfor mye energi, skal vi tro henne.

– Sluttspillet hadde egentlig passet bra, sier Hanstad.

For å få ut energien, og gi samboeren mulighet til å fullføre skolen, trener han mye.

Det gjør han sammen med NHL-spilleren Rudolfs Balcers. Balcers gikk gjennom juniorakademiet til Oilers, ble draftet av San Jose Sharks, før Ottawa Senators fikk ham på lønningslisten.

Instruktøren er jiu jitsu-mesteren Hans-Petter Pettersen.

Den fysiske formen vil ikke bli svekket gjennom koronakrisen. Det blir mye trening, spesielt ettersom det ikke er noe annet å foreta seg.

LES OGSÅ: Superbacken skal være klar for SHL

Tiden sammen

Det å være to, og dele tiden med noen, er noe Tommy Kristiansen trives godt med.

Han kunne risikert å være alene i Stavanger gjennom perioden uten trening og jobb. Han erkjenner at han er særdeles fornøyd med at samboeren flyttet før samfunnet ble stengt ned.

– Det er deilig å være to nå. Vi trives godt i hverandres selskap, sier Kristiansen.

Mens han er permittert har hun jobbet. I tillegg til kjærligheten deler de lidenskapen for hennes yrke. Han har drevet enkeltpersonforetaket Tommy Omsorg. Da han flyttet tilbake til Stavanger begynte han å jobbe som støttekontakt igjen. Han følger opp den samme personen som før han forlot Stavanger.

Når han snakker om vennskapet som er utviklet har han en glød i øyne og stemme. Det betyr mye for Kristiansen. 
Nå har Oilers-profilen passert 30 år. Det gjør at han tenker mer på framtiden. Hva han skal gjøre den dagen skøytene legges på hyllen.

Ishockeykarrieren varer ikke evig, selv om kroppen fungerer godt. Da han dro til svenske HV71 i 2012 ble en alternativ karriere satt på vent, inntil videre.

– Jeg vurderer å ta opp snekkeryrket. Jeg manglet kun et halvt år i lære da jeg dro til Sverige.

Med en far som driver i byggebransjen er det ikke unaturlig at Kristiansen følger i hans fotspor. Før det kan bli aktuelt har han to sesonger igjen av kontrakten med Oilers. Nå er det en revansjelysten Tommy som gjør seg klar til det åpnes for å spille ishockey igjen.

Med byttå for øyet.

Mer fra Dagsavisen