Sport

Ofret tannoperasjon for å komme til Oilers

Rylan Schwartz (30) er siste tilskudd i se­son­gens Oilers-stall. Som stjerneback og landsmann Nolan Zajac (27) har han ofret mye for å komme hvor han er. Blant annet tennene.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Lør­dag sco­ret han sitt før­s­te mål i DNB Arena, mot ri­va­len Stor­ha­mar. Spil­le­ren med den sparsommelige tannrekken er opp­vokst i Sas­kat­che­wan. Det er en av to ca­na­dis­ke pro­vin­ser som er helt uten kyst­lin­je. Li­ke­vel fin­nes det lik­hets­trekk mel­lom Stavanger og hans Ca­na­da. For­skjel­le­ne fra tys­ke Nürn­berg er stør­re.

– Først og fremst er det for­skjel­ler på by­ene. Her er det fjell, og det min­ner meg mer om Ca­na­da. Det er fint her, sier Rylan Schwartz til RA.

LES OGSÅ: Disse spillerne skiftet klubb

Han har både tysk og ca­na­disk pass. Det gjor­de at han al­le­re­de et­ter to da­ger var spil­le­klar, og fikk sin de­but for Oilers. En uke ut i opp­hol­det har han spilt to kam­per for sin nye klubb, i til­legg til å bli godt kjent med væ­ret i sin nye by.

– Det har vært godt å være i Stavanger, så langt. Jeg har vært i byen et par gan­ger. Det ser vel­dig bra ut på kvelds­tid. Reg­net hind­rer meg fra å være for mye ute på da­gen, sier Schwartz.

LES OGSÅ: Tilbake for å bli 

Skry­ter av Oilers

30-år­in­gen har spilt for tre for­skjel­li­ge klub­ber i Tysk­land, og Oilers er hans fjer­de stop­pe­sted i Eu­ro­pa. Det klub­ben har vist til nå av fa­si­li­te­ter im­po­ne­rer ham. Tid­li­ge­re har han ald­ri hatt en så stor spil­ler­lei­lig­het – og den type be­hand­ling som spil­ler­ne får med varm lunsj hver dag.

– Alt rundt laget er utro­lig bra. Lei­lig­he­ten er stor og fa­si­li­te­te­ne i hal­len er gode, sier Schwartz.

LES OGSÅ: Oilers har hentet den siste brikken

Golf­spil­ler

I opp­veks­ten har Rylan sett mye is­ho­ckey. Det sto­re for­bil­det var De­troit Red Wings’ kap­tein, og den siste i his­to­ri­en til å bære nummer 19 i De­troit, Ste­ve Yzer­man.

Etter hvert som Yzer­man la opp ble det den rus­sis­ke ma­gi­ke­ren, Pavel Datsjuk, som ble spil­le­ren han fulg­te eks­tra nøye med på. Det er ty­de­lig at rød­trøy­e­ne fra De­troit har en spe­si­ell plass i Rylans hjer­te.

I Ca­na­da er det is­ho­ckey som er den sto­re id­ret­ten, men det er en an­nen sport som også gir Schwartz mye gle­de. Han er pro­fe­sjo­nell is­hoc­key­spil­ler, men på golf­ba­nen har han et han­di­kap på mel­lom åtte og ni. Det er et so­lid for en ama­tør­spil­ler.

– Jeg er glad når jeg spil­ler golf, el­ler kan­skje mest før jeg slår ut på ba­nen. Det er gøy å komme seg ut, sier Schwartz.

Han kom til Stavanger helt ale­ne. Det var alt­så ikke en fru Schwartz i rei­se­føl­get. Hans mye om­tal­te bror, Ja­den Schwartz, kom­mer nok ikke på be­søk med det før­s­te. Han er nem­lig opp­tatt med spill i NHL. I fjor ble det en lang se­song for lil­le­bror da hans St. Louis Blues gikk hele vei­en og vant Stanley Cup.

LES OGSÅ: Derfor gikk rullegardinen ned hos Tommy: - Skulle nok aldri spilt kampen mot Grüner

Mang­len­de ten­ner

Sto­re­bror Rylan har også of­ret mye for ho­ckey­kar­rie­ren. Det bæ­rer smi­let preg av. Det er ikke man­ge syn­li­ge ten­ner i front, og han fore­trek­ker å smile med mun­nen luk­ket. De mang­len­de ten­ne­ne har selvsagt sine his­to­rier. 
Over halv­par­ten av ten­ne­ne ble slått ut på tre­ning.

– Jeg mang­ler syv ten­ner. Det før­s­te året jeg spil­te pro­fe­sjo­nelt fikk jeg en køl­le i an­sik­tet. Det kos­tet meg tre ten­ner. Det var fak­tisk en kom­pis av min bror som for­år­sa­ket det.   For to år si­den fikk jeg en puck i mun­nen på tre­ning med laget. Da røk det fire ten­ner til, sier Schwartz.

Han pla­ges av man­ge­len på ten­ner og nå skul­le det fik­ses. Han så fram til å smile med full tann­rek­ke igjen. Operasjonen er normalt dekket gjennom lisensen i DEL og var booket. Så kom Oilers på ba­nen. De øns­ket å hen­te ham for­ri­ge uke. Det ro­tet til tann­pla­ne­ne til 30-år­in­gen.

– Jeg had­de en av­ta­le og skul­le få det fik­set i Nürn­berg nå. Så flyt­tet jeg hit i ste­det. Da blir det satt på vent en stund til. Vi får se om det blir fik­set.

Schwartz er ikke den eneste i Oilers som mangler tenner etter uhell på isen. Også stjernebacken Nolan Za­jac mang­ler flere fortenner. Før se­son­gen var han ty­de­lig på at det var én ting som kun­ne for­and­re det han betegner som en familietradisjon.

– Vi har hatt en ten­dens til å spille med litt fær­re ten­ner enn van­lig gjen­nom kar­rie­ren. Nå har jeg spilt uten for­ten­ner i syv år, og så len­ge mam­ma sy­nes det er greit, kom­mer jeg nep­pe til å end­re på det, sa Za­jac.

LES OGSÅ: Zajac skrev seg inn i klubbhistorien

Mer fra Dagsavisen