Stavanger

– Sandnes er ikke bare en rundkjøring til Sirdal

Ingen identitet, innbyggere med liten tilhørighet og stolthet over byen sin, sa Oddvar Skjæveland om Sandnes. Det fikk gaukeblodet til å bruse.

Bilde 1 av 3

I tirsdagens RA sa sandesgauk og arkitekturpsykolog Oddvar Skjæveland at Sandnes-identiteten nærmest er borte. At folk ikke har tilhørighet eller er stolte av byen sin, og at Norges åttende største by har lite å tape på å slå seg i sammen med Stavanger i en eventuell storkommune på Nord-Jæren.

LES OGSÅ: – Toget er gått for en tydelig Sandnes-identitet

– Nei, vet du hva! Vi er jo stolte over å være fra Sandnes. Stolte over historien og alt det spennende som skjer i byen vår, sier Randi Lærdal mens hun leser gårsdagens RA om Skjævelands utspill.

– Han sier vi har mistet historien og identiteten vår, men Sandnes er i stadig endring. Dødt i sentrum? jeg synes ikke det. Langgata er i endring. Det kommer mange nye butikker og det er store byggeplaner i sentrum, fortsetter Lærdal, som også har bodd i Stavanger som liten.

– Da tok vi bussen til Sandnes for å handle. Fordi i Sandnes var betjeningen så vennligere. Folk smite. I Stavanger var betjeningen mer «fine» på det, sier Lærdal.

LES OGSÅ: Varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borli (Frp) reagerer sterkt på at byen skal være død og kjedelig.

Dette er de stolte av

Datteren, Cecilie Lærdal, er enig med moren.

– Folk jeg har jobbet med sier Sandnes bare er en rundkjøring på vei til Sirdal. Jeg blir sint når jeg hører slikt. Selv ville jeg aldri bodd i Stavanger. Sandnes er min by. Det er her jeg har min tilhørighet – og den er jeg stolt av, sier hun.

Familien, som bor på Trones, mener det er mye å være stolt av i Sandnes.

– Vi har flotte turområder. Det arrangeres mange herlige ting som Blinkfestivalen, Sandnesugå og Eventyrugå, sier Cecilie.

– Er det et sentrum som er dødt, så er det Stavanger. Der er det ingen folk i gatene på ettermiddagene, skyter mor Randi inn fra sidelinjen.
Traust, jordnær, vennlig og menneskekjær beskriver sandnesgauken, mener mor og datter.

LES OGSÅ: Annelin Tangen (Ap) kjenner seg ikke igjen at Sandnes-folk ikke føler tilhørighet og mangler identitet.

Stolt, men kan bli bedre

Kollegene Sofie Svendsen og Anita Kolnes mener Sandnes har mye å by på, spesielt om sommeren.

– Da koker det i sentrum. Det er utrolig kult med alle arrangementene, sier Svendsen.

Men hun mener det bør komme flere spisesteder i sentrum.

– Etter klokken 20 er det ikke mange stedene å gå til. Jeg håper også at det kan komme enda mer spennende og nytt i Langgata og sentrum, sier hun.

– Jeg er fra Sola, men jobber og har bodd i Sandnes. Byen har mye å by på, og bør forbli én kommune. Å slå seg sammen med Stavanger er ingen god idé. Det er forskjell på folk fra Stavanger og Sandnes. Det er som nord og sør. Stavangerfolk er litt mer som oslofolk, uten at det er ment positivt, sier Kolnes.

– I Sandnes er vi litt mer koseligere bondefolk, legger Svendsen til.

– Gjør noe med Ruten

En ungdomsgjeng som tar seg en matbit etter skolen i sentrum er stolte over å være fra Sandnes, men tror det var mer stolthet før.

– Min morfar lager gauker, men jeg tror ikke det er så mange som bryr seg om slikt lenger, men vi er jo ennå sykkelbyen, sier sandnesjenta Birgitte Ostrø.

– Noe bør gjøres med Ruten, fordi Sandnes har et «narkoby»-stempel. Men vi kan være stolte av Sandnes Ulf. De har satt byen på kartet. Jeg synes også vi kan vøre stolte av «kebaben» rett og slett, sier Espen Vik fra Lura.

– Vitenfabrikken var spennende da den kom, men det har dabbet av. Det må skje noe nytt oftere, sier Ostrø.

Mer fra Dagsavisen