Sandnes

– Toget er gått for en tydelig Sandnes-identitet

Oddvar Skjæveland mener få sandnesgauker har like dype røtter som ham. Likevel mener han at Sandnes trolig har mer å tjene på å slå seg sammen med Stavanger enn å forbli alene.

Arkitekturpsykolog og seniorforsker Oddvar Skjæveland vokste opp ved Hove Gård og Ganns teglverk. Faren var lensmann i Sandnes. Bestefaren jobbet i den historiske teglindustrien. Nå mener Skjæveland at Sandnes-identiteten har gått tapt.

– Nesten alt er gått tapt. Man ser ikke gammel industri. Slett ikke teglverk. Bykjernen, sentrum, er dødt for nyskapenede sosialt liv. Det har vært dødt i mange år. Sandnes har ikke lykkes med byutvikling og en fysisk byidentitet. Så hva er det egentlig byen mister med å slå seg sammen med Stavanger?

LES OGSÅ: – Sandnes sentrum svekkes ikke

Skjæveland ser ingen klar og tydelig Sandnes-identitet.

– Stoltere i Stavanger

– I Stavanger er folk stoltere av å si at man er siddis, enn gauken er for å si at han er sandnesgauk. I forhold til det store innbyggertallet er Sandnes Norges mest anonyme by, sier Skjæveland, som er arkitektpsykolog hos Mellomrom Arkitekturpsykologi AS, og seniorforsker ved Høgskolen i Bergen.

Han påpeker at Sandnes har mange tilflyttere som sier de bor i Stavanger, og Sandnes-folk som forteller de er fra Stavanger.

– Toget er gått for en tydelig Sandnes-identitet. Det lille som er igjen vil forsvinne på veldig kort tid – med eller uten Stavanger. Kanskje man like gjerne skal venne seg til Stavanger-identiteten? Dersom Sandnes blir en del av en storkommune med Stavanger, vil Sandnes-identiteten være borte i løpet av fem år, sier Skjæveland, som har bodd i Bergen de siste ti årene.

Frykter meningsløs folkeavstemning

Nabopraten mellom Stavanger, Sandnes og Sola har presset fram en folkeavstemning om en storkommune på Nord-Jæren. Den mener Skjæveland kan skje på sviktende grunnlag for Sandnes, om ikke kommunen konsekvensutreder scenarioene: Et Sandnes alene, og et Sandnes sammen med Stavanger.

– Man gjør en konsekvensutredning når man lager et fotgjengerfelt. Hvorfor skal man ikke gjøre det på kommunereformen, spør Skjæveland.

– Til nå har prosessen og debatten vært vanskelig å forstå. Hva er konsekvensene for Sandnes om byen velger å stå alene, og hva er konsekvensene med å bli i en storkommune med Stavanger? I dag svarer folk og politikere på ryggmargsrefleks når de blir spurt hva de mener. Men ingen ting av dette er faktabasert, sier Skjæveland.

LES OGSÅ: Går mot folkeavstemning i mai

Han mener skandalen er et faktum om Sandnes arrangerer folkeavstemning uten å opplyse innbyggerne om faktabaserte konsekvenser på hva gauken stemmer over.

– Opplys innbyggerne

– Før avstemmingen, print opp brosjyrer og informer folk. Dann en representativ gruppe med kloke hoder, som kan tenke utenfor sitt eget standpunkt. Se på hvor mye Sandnes egentlig taper, eller vinner på å forbli alene eller å slå seg sammen med Stavanger, sier Skjæveland og lister opp skole, barnehage, offentlige tilbud, næringsutvikling og byplanlegging som temaer til grundig analysering.

– Jeg tror ikke at jeg har alle svarene, men svarene må finnes og presenteres, legger han til.

Skjæveland ser ikke bort ifra at Sandnes kan bli en bedre by sammen med Stavanger.

– Man kan jo forhandle seg til ressurser til å gjøre sentrumsutviklingen og byplanleggingen bedre enn i dag. Man kan forhandle seg til ulike funksjoner som kan legges til Sandnes.

LES OGSÅ: Wirak med stikk til Stavanger

Mer fra Dagsavisen