Nyheter

Reagerer på færre tilsynssaker

Nina Horpestad i Norsk Sykepleierforbund reagerer på at antall tilsynssaker har sunket fra 304 i 2015, til 240 i 2016, og mener det kan gå utover pasientsikkerheten.

– Tilliten til helsetjenesten er viktig for at folk skal stole på at deres opplevelser blir ivaretatt. Den tilliten blir svekket dersom oppfølging og tilsyn ikke er godt nok, sier Nina Horpestad, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), til RA.

Hun viser til årsrapporten til Statens helsetilsyn, hvor det kommer fram at fylkesmennene i 2016 gjennomførte 183 planlagte tilsyn i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, noe som er en stor nedgang fra 2015, da det ble gjennomført 304 tilsyn.

I 2016 ble det i tillegg gjennomført 57 uanmeldte tilsyn, noe som tar 2016-totalen opp til 240.

Stramme prioriteringer

I et åpent brev til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på NSFs blogg, ber hun ham om å bidra til bedre styring av helse- og sosialdelen av fylkesmannsembetet, som ivaretar pasienter, brukere og pårørende, og at bekymringsmeldinger fra helsepersonell får den oppmerksomhet og grundige saksbehandling som de fortjener.

– Vi lurer på om prioriteringene hos fylkesmannen er så stramme at både tilsyn de er pliktet til, men også bekymringsmeldinger fra helsepersonell, ikke prioriteres som de burde gjort, sier Horpestad.

Hun rereferer til fylkesmannen i Rogalands årsrapport, hvor det står at kuttene som har blitt gjort de siste årene har ført til at minimum én stilling forsvinner hvert år, og at flere av arbeidsoppgavene, som tilsyn og enkeltsaksbehandling, er arbeidskrevende.

LES OGSÅ: – Forsvarlig drift ved Vålandstunet sykehjem

Pasientsikkerhet

– Nedprioriteringen av fylkesmannsembetet, inkludert fylkeslegens ansatte, kan i verste fall gå på pasientsikkerheten løs, sier Horpestad.

I fylkesmannens årsrapport for 2016 skrives det at ressursene er for knappe til å løse alle oppgavene like godt:

«På noen felt har vi avvik også i 2016. Ressursmangelen er særlig tydelig innenfor helse og sosial. Vi har heller ikke i 2016 klart å gjennomføre alle tilsynene der. Vi mener likevel at prioritering og risikovurdering gjør at de rette tilsynene blir utført.»

LES OGSÅ: Én av fem pleiere blir ikke erstattet

Prioritere tilsyn

Horpestad reagerer på det hun mener er nedprioritering av varslende helsepersonell, pasienter og pårørende.

– Jeg føler vi blir nedprioritert. Ikke nødvendigvis fordi det som meldes om ikke er alvorlig nok, men fordi det ikke finnes tid eller rom til det, sier Horpestad.

– Dersom en pasient eller pårørende tar steget og varsler, men opplever å ikke bli hørt, kan det føre til at færre ønsker å varsle. Og da kommer vi inn i en virkelig ond sirkel, sier Horpestad.

– For å få til en god helsetjeneste kreves et godt tilsynsorgan, og da må det prioriteres. Så enkelt, men så vanskelig, legger hun til.

RA har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, men lyktes ikke i å få en kommentar fra Bent Høie eller andre i departementet i går.

LES OGSÅ:  – Helt feil med brannstasjon i et område med sykehjem og skole

Mer fra Dagsavisen