Politikk

Private barnehager tok ut 21 millioner kroner

En oversikt over resultatregnskap gjort av Rogaland Revisjon, viser at private barnehager i Stavanger kommune tok ut samlet konsernbidrag og utbytte på rundt 21 millioner kroner i 2017.

På dagens utvalgsmøte for oppvekst og utdanning i Stavanger kommune, skal det tas opp vedtekter som gjelder for private barnehager i kommunen.

Utvalget etterspurte et oversiktsbilde over dette i 2019, og nå har de fått tilgang til en oversikt over resultatregnskap for private barnehager i Stavanger kommune fra 2017. Tallmaterialet er innhentet av Rogaland Revisjon, og i dette regnskapet kommer det fram at over 21 millioner kroner ble tatt ut som samlet utbytte/konsernbidrag fra åtte private barnehager i Stavanger kommune det året.

Et aksjeselskap ønsker gjerne å få ut noe av sine verdier, noe som skjer ved at det deles ut et utbytte, mens et konsernbidrag er en overføring av penger eller driftsmidler til konsernet.

Leder for Utvalget, Eirik Faret Sakariassen (SV), mener at hvordan de private barnehagene disponerer pengene sine, er en viktig debatt.

– Veldig ofte bruker man konsernbidrag, og da overføres penger til morselskapet. Mitt ankepunkt er at det forsvinner penger ut av barnehagene i Stavanger og går til moderselskapet, sier Sakariassen til RA.

– Vi mener at alle pengene skal brukes på barna i barnehagen eller gå til fellesskapet, i stedet for at noen tjener seg rik på barnehagebarn, legger han til.

To av barnehagene, Heddeveien Fus barnehage AS og Qmarkå Fus barnehage AS, står i samme konsern (FUS) og har til sammen overført nærmere 18 millioner kroner til konsernselskapet i konsernbidrag. I sakspapirene kommer det fram at kommunedirektøren er kjent med at dette ikke var særegent for barnehagene i Stavanger, men en del av konsernets praksis i hele landet.

LES OGSÅ: Her finner du bysyklene i din kommune – og her kan det komme flere ladestasjoner

Ønsker bedre tilsyn

Forvaltningsrevisor i Rogaland Revisjon, Linn Christin Rustøen, sier at det meste av midlene har gått til konsernbidrag.

– Alle tallene vi har arbeidet med er hentet fra resultatregnskapsskjemaene som barnehagene selv rapporterer til Utdanningsdirektoratet, sier hun til RA.

Rustøen sier at det ene konsernet tok ut til sammen 910 millioner kroner på landsbasis i 2017. Disse midlene er nå benyttet som egenkapitalinnskudd i eiendomsselskapene i konsernet.

– Det ligger utenfor kommunens myndighetsområde å kontrollere konsernene utover den enkelte barnehage i kommunen. Skal man følge dette opp må det gjøres på et nasjonalt nivå, eksempelvis gjennom fylkesmennene eller direktoratet, sier Rustøen.

Eirik Faret Sakariassen mener det må følges opp.

– Det er viktig å føre et tettere økonomisk tilsyn og få fram hva pengene går til, sier han.

LES OGSÅ: Bommen på Bybrua snus ikke enda

Valgmulighet

Erlend Jordal (H) er medlem i utvalg for oppvekst og utdanning, og mener at de private barnehagene utgjør en del av den valgmuligheten som han mener at foreldre burde ha.

– Å gå til angrep på private barnehager, slik som de rødgrønne partiene gjør, vil ikke vi stille oss bak, sier han.

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor pengene havner, men jeg mener man må se på utbytte gjort over lengre tid. Å se på enkeltår blir spesielt. Men jeg forventer at alle barnehager skal holde seg innenfor loven om utbytte og drift, legger Jordal til.

LES OGSÅ: Fant død fisk etter p-hus-brannen – skal se på miljøkonsekvensene

– Forsøk på uthenging

Trygge barnehager er et entreprenørselskap som bygger eller kjøper barnehager, både for FUS og andre barnehageaktører. 
Eier av Trygge barnehager, Eli Sævareid, avkrefter alle påstander om eventuelle utbytter.

– I notene i regnskapet står det helt tydelig at de pengene det er snakk om, ble betalt tilbake til barnehagene i 2018. For å styrke egenkapitalen i barnehagene må man gjøre det via en transaksjon i moderselskapet. Det er den eneste måten, sier hun til RA.

Sævareid sier også at det er feil informasjon at millionene er lagt inn i et eiendomsselskap.

– Dette er forsøk på å henge ut private barnehager nok en gang, sier hun.

– De er ikke lagt inn i eiendomsselskap, og vi har aldri gjort noe galt. Vi driver gode barnehager og er opptatt av nettopp det. Vi må følge samfunnsutviklingen og forholde oss til politikere som skaper stor uro for tiden. Vi har ikke tatt ut en eneste krone i utbytte fra barnehagene noen gang, legger hun til.

---

Resultatregnskap for private barnehager:

  • Resultatregnskap for private barnehager i Stavanger kommune gjelder for 2017, og tallmaterialet er innhentet av Rogaland Revisjon.
  • Blant barnehagene i vedlegget inngikk 15 av 45 virksomheter i konsern, det vil si i foretak eller i foretaksgruppe med flere barnehager.
  • De 15 barnehagene var fordelt på syv ulike konsern.
  • Angående eierform var 21 organisert som aksjeselskap, 14 som samvirkeforetak, fem som stiftelse, tre som forening/lag, ett som enkeltpersonforetak og ett i kirkelig fellesråd.
  • Oversikten fra resultatregnskapene for 2017 viser at seks barnehager overførte til sammen 20,3 millioner kroner til konsernselskap. Summen var betydelig høyere enn andre år.
  • Av totalsummen sto to barnehager i samme konsern (FUS) for nærmere 18 millioner kroner.
  • Kommunedirektøren er kjent med at dette ikke var særegent for barnehagene i Stavanger, men del av konsernets praksis i hele landet.
  • Rogaland Revisjon har ikke hatt mandat eller anledning til å gjennomgå nasjonale tall. Tilsvarende har ikke kommunen hjemmel til å gjennomføre tilsyn utenfor kommunens grenser.
  • Kilde: Stavanger kommune

---

Mer fra Dagsavisen