Stavanger

Stor test: Slik er Gladmatrettene

Lurer du på hvilke Gladmatretter du skal prøve og hvilke du skal styre unna?

Gladmatretten har i ti år vært en del av Norges største matfestival. Hver stand har tilbudt publikum en liten rett til 50 kroner. I år koster noen av Gladmatrettene 75 kroner. Arrangøren har gitt utstillerne muligheten til å øke prisen.

RA har smakt seg gjennom 24 retter og rullet terningen. Vi har testet både kjøttretter, fisk og vegetarretter.


---

Fisketorget Gladmatrett 2023: Breiflabb og aromater, syrlig tartarsaus, speket eggeplomme og floralsk urtesalat

Fisketorget (5)

Breiflabb toppet med mange ulike urter, tartarsaus, speket eggeplomme. Du får den lille innbydende saken rett i hånden. Toppingen består av flere urter og flotte farger, som til og med fikk forbipasserende til å spørre om det var godt. Syrlig, grill og friske urter passer fint sammen. Fisken var perfekt grillet. Blant de billigste rettene, men det holdes ikke igjen på smaken.

  • 50 kroner

---



---

Gaffel & Karaffel. Arancini med sopp, trøffelmajones, trøffelpecorino og gressløk.

Gaffel & Karaffel (4)

Arancini med sopp, trøffelmajones, trøffelpecorino og gressløk. Arancini er en siciliansk fritert rett fylt med sopp med risottokonsistens. Fyldig og godt i starten. Sitter med en følelse om at jeg savner kjøtt. Sopp er godt, men det ble liutt mye av det gode etter de to først munnfullene. Fint frityrramme som holder det hele sammen. Flott trøffeltopping og trøffelmajones trekker opp. Mettende.

  • 75 kroner

---



---

Fish & Cow/Tango: Lokale primører. Grønnsaker, fisk, sopp ++ (noe hemmelighold her også)

Fish & Cow/Tangot (6)

Kveite med lokale grønnsaker, sopp og noe hemmelige ingredienser som restaurantene holder hemmelig. Og det sikkert med god grunn, fordi denne var veldig bra. Retten ser fantastisk ut. Ellevill topping med alle regnbuens farger og blomster. Krønsji og røff – og elegant på samme tid. Luftig saus. Stor porsjon. Mye fisk gjemte seg under regnbuen av en topping. Blant de dyre Gladmatrettene, men verdt hver krone.

  • 75 kroner

---

---

Lura turistheim

Lura Turistheim (4)

BBQ-marinert svinenakke med potetstappe.Kjøttet er mørt og godt, og det skal mye til for å bomme når man serverer noe så enkelt som bra kjøtt og potetstappe. Allikevel tar dessverre BBQ-smaken litt for mye av oppmerksomheten. Stappen smelter på tungen, men det blir litt kjedelig. Føles mektig etter bare noen få jafs. Pluss for relativt mye mat for pengene. Du blir uansett mett.

  • 75 kroner

---

---

MS Sandnes

MS Sandnes (5)

Her får man en raus porsjon skalldyrcocktail som inneholder en rekke godsaker fra havet, snøkrabbe, taskekrabbe og «luxreker». Mettende og stor porsjon. Man vet hva man får med krabbe. De er mye krabbe, men det fungerer bra når salaten bryter litt opp mellom de ulike krabbene. God rømme/majones-variant som ikke tar for mye av krabbesmaken. Billig. Mye mat for pengene.

  • 50 kroner

---

---

India Tandoori Restaurant

India Tandoori Restaurant (4)

India Tandoori har to ulike Gladmatretter, en til 75 kroner og en til 50 kroner. Vi prøvde den billigste, som består av tre baller - eller smaksbomber, som vi ble fortalt. Ballene er som et skall fylt med ulike smaker: kylling, potet, kikerter og yoghurt og ulike urter, løk og koriander. Litt stilig at skallet knuser når man tygger det. En smaksbombe er det, men litt kjedelig etter tre baller med det samme.

  • 50 kroner

---

---

Samosa fra Tikka Tikka

Tikka Tikka (3)

Tikka Tikka byr på en samosa. Fyll er ikke opplyst, men det er trolig en vegar. Samosaen er stor og fyldig, stappet med mat. Men det er vanskelig å vite hva som er i. Det hele er som en tung masse. Etter noe munnfuller blir det fort kjedelig, ensformig og litt tørr. Det hjelper med ulike sauser og dipper. Vi gikk for en mintsaus, som hjalp med å bryte opp smaken.

  • 50 kroner

---

---

Smaken av Ryfylke

Smaken av Ryfylke, Hjelmeland Naturlegvis (5)

Lettrøykt sterlingkveite med jordbær, rabarbra og reddik fra Hjelmeland. Det var mange som hadde kveite på menyen, men når kveiten kombineres med jordbær vekker det interessen. En spenstig kombinasjonen, og det fungerer bra. Her får man både søtt og salt sammen med friske grønnsaker. Det anbefales å få alle ingrediensene i munnen samtidig. Ser flott ut og smaker godt.

  • 65 kroner

---

---

Vaffleriet

Vafleriet (3)

Vafleriet byr på en riskrem med krem, stiv sjokolade og bær. Er den samme som i fjor. Ryktene sier at det skal være favoritten blant barna. Det var ikke undertegnendes favoritt. Krem på riskrem blir for mye. Pluss for friske bær, men det blir for kjedelig og en smule kvalmende i lengden. Godt mulig det er en favoritt hos barna, men mor og far kan godt styre unna.

  • 50 kroner

---

---

Helgø Meny

Helgø Meny (3)

Velg mellom sju ulike Gladmatretter – angussnadder, angussilder, Meny sin fiskesuppe, laksewrap, pizza m/angussnadder, pizza m/slegge og nduja og pizza m/salsiccia: RA gikk for slideren. Burgeren, tilbehøret og dressingen smaker godt, men brødet er hakket for seigt, og blir litt vel dominerende når burgeren er såpass liten. Kunne kanskje kjørt på med noe løk eller sylteagurk i tillegg. Helgø pleier å levere, men dette blir småkjedelig.

  • 75 kroner

---

---

Matjes

Matjes (5)

Lompe med en matjessildfilet, rømme, rødbeter og hakket løk: Lett og fin rett! Enkelt tilberedt, men smakene funker veldig bra sammen. Køen begynte å fylle seg opp allerede fra klokken 12. Det må jo være et godt tegn. 50 kroner er en helt kurant pris, men man blir ikke akkurat stappmett på bare én lompe. Pluss for å ha en bjelle man kan ringe i om man er fornøyd med retten. RAs utsendte må sannsynligvis sjekkes for tinnitus.

  • 50 kroner

---

---

Zouq

Zouq Stavanger (5)

Butter chicken, servert i en fløyelsaktig glatt tomat- og løkbasert smørsaus: Også her fylte køen seg opp i et forrykende tempo. Kyllingen er saftig og bra krydret. Liker man litt krutt i retten er dette plassen for deg. Fin størrelse på porsjonen, med raus mengde ris og flere kyllingbiter. Butter chicken slår aldri feil.

  • 75 kroner

---

---

Deja Vu

Deja Vu (6)

Fersk tunfisk og kongekrabbe med jalapeños, yozo og shiso-salsa: Særdeles frisk og god rett. Sykt bra balanse mellom de ulike ingrediensene. Syrlig, småsterk, lettspiselig. Her får man definitivt valuta for pengene. Nydelig anrettet. Undertegnede fikk opptil flere sultne blikk og kommentarer fra tilfeldig forbipasserende. Etter all sannsynlighet noe av det bedre Gladmaten har å tilby i år. Innertier.

  • 75 kroner

---

---

Harry Pepper

Harry Pepper (4)

Kremet, pikant fiskesuppe med reker, gulrot og vårløk: Smakene fungerer bra sammen. Gulrot og vårløk er et fint tilskudd. Retten ser litt småkjedelig ut, og porsjonen er liten. Her kunne man gjerne kostet på seg noe dill og en liten brødbit ved siden av. Tynn suppe? Nei da, det funker fett. Fiskesuppe gjør seg godt på Gladmaten.

  • 75 kroner

---

---

Sola Strand Hotel

Sola Strand Hotel (5)

Grillet oksetartar på wagyu fra «Nyyyt», norske reddiker, sylta sennepsfrø, puffa byggryn og ramsløkmajones: Sola Strand Hotel har slått på stortrommen. Tartar er kanskje ikke noe som treffer den vanlige mannen i gata, men er man i det dristige hjørnet er dette definitivt plassen å dra. Flott miks av smaker, og puffa byggryn egner seg veldig godt i en slik rett. Crunchy, flott presentasjon og friske smaker. At standen er omringet av sand trekker selvsagt opp.

  • 75 kroner

---

---

Sabi

Sabi Sushi (3)

Crispy Aurora-laksetartar med smågrønt: Retten ser tilsynelatende veldig god ut, men dette var overraskende dølle greier fra Sabi. Laksen smaker friskt og godt, men tilbehøret står ikke i stil med fisken. Kombinasjonene blir rett og slett litt for kjedelige. Pluss for fin presentasjon og god fisk, men helheten er for tynn.

  • 75 kroner

---

---

Dessert

Bellies (6)

Plantebasert jordbærdessert: Desserten har en tertebunn og er toppet med økologiske jordbær og krem med løpstikkeskum. Ved første øyekast ser retten utrolig innbydende ut og det er den også. Desserten er akkurat stor nok slik at søtsmaken ikke blir overflødig og tertebunnen utgjør en god kontrast til det myke fyllet på toppen. Men det er løpstikkeskummet på toppen som utgjør den virkelig magien. Her vil RA tilbake.

  • 75 kroner

---

---

mat

Nora’s Kitchen (5)

Frityrstekte hveteboller fylt med en blanding av blant annet smaksatte poteter, kikerter og linser. Hvetebollene skal dekkes med pani-saus og spises i ett jafs. Retten er både luftig og crispy samtidig og gir en eksplosjon av smaker. Sausen gir et lite ekstra kick, men den er ikke for sterk.

  • 75 kroner

---

---

dessert

Fjorden sjokolade (5)

Brownie, to sjokoladebiter og sjokoladeis: Istedenfor å bare servere sjokoladebiter introduserer denne dessertkombinasjonen deg til ulike produkter og måter som sjokalden kan benyttes til. Den er fyldig og god på smaken, og variasjonen gjør desserten veldig god.

  • 75 kroner

---

---

mat

K2 (4)

Grillet hjertesalat med urtemayo, frityrstekt gjær og ost fra Stavanger ysteri, toppet med kronkrage: Retten ser unik ut og er helt annerledes enn noen av de andre rettene. Den hadde mye smak og for det meste smaker du ikke at det bare er hjertesalat. Noe av salaten var dessverre litt svidd på tuppen som ga litt avsmak og hovedsakelig salatblader er litt underlig måltid.

  • 75 kroner

---

---

mat

Sirkus Reena iskremsykkel (4)

Crossiant med sitrongelato toppet med lavendel- og aprikosmarmelade: Køen var lang for å få tak i isen servert i en crossiant. Om køen er helt vært det er vanskelig å si, men kombinasjonen av sitrongelato og crossiant så utrolig fristende ut og var en overraskende god kombinasjon. Minuset med desserten var marmeladen på toppen da det ble litt i overkant søtt.

  • 75 kroner

---

---

mat

Siddis Cola (4)

Napolitansk fritert pizza med lokalprodusert mozzarella: Fritert pizza er en unik base for pizza og gjør den langt mye mer interessant enn en vanlig pizza. Her var det lang kø og mange som ville smake. Det eneste negative med retten var at innholdet sank til bunnen og det ble derfor ganske overflødig med mozzarella på bunnen.

  • 75 kroner

---

---

Iskaffe

Topp sopp (4)

Iskaffe med piggsvinsopp, melk og hjemmelaget karamellsyrup: Den litt unike drikken høres innledende litt skummel ut, men smaker veldig likt som en vanlig iskaffe. Uten å ha smakt piggsvinsopp tidligere, er det ganske trygt å si at iskaffen ikke smaker sopp, men hovedsakelig karamell og kaffe. Halvveis inn i drikken smakte den litt utvannet, men det kan ha med isbitene å gjøre.

  • 59 kroner

---

---

mat

Bravo (5)

Gulrøtter med kremost, grønn urtesaus, guasacaca og tostet mandler: Retten ser enkel ut, men den har mye bak seg. Med lokale råvarer og oppskrift på en søramerikansk saus var dette en unik kombinasjon. Alt er spiselig, også blomstene som ga retten et delikat utseende. Det kunne gjerne vært mer saus og litt mindre kremost, men det sier nok mest om hvor god sausen var.

  • 75 kroner

---


Årets Gladmatretter hos utstillerne

Under får du oversikt over de ulike standene som tilbyr Gladmat-retter. Lurer du på hvor de ulike standene er? Klikk deg inn på kartet, og søk etter stand/restaurant.

  • Havbruksteltet (stand 3): Fiskesuppe
  • Kremmer´n (stand 5): Speketallerken. To typer spekepølse og potetsalat og flatbrød, serveres på tallerken
  • Siddis Cola (stand 7): Napolitansk fritert pizza med lokalprodusert mozzarella. Kommer i to utgaver. En vegetarisk og en med bacon.
  • Arabella Restaurant (stand 10): Shawarma
  • Seoul Søstre (stand 11): Koreanske friterte kyllingbiter glasert med søtsterk saus og søtsalt, soyabasert saus. Serveres med potetsalat.
  • Garmaz u Mirki (stand 13): Pierogi, en populær polsk matrett. Det er små, fylte dumplings laget av en deig. Velg mellom poteter og cottage cheese (vegetar) og svinekjøtt.
  • Javier Taco (stand 14): Barbacoa Taco
  • Donuts.no (stand 15): seks små donuts med varm saus (velg mellom sjokolade og salt karamell)
  • The Lucky Pig (stand 16): vårrull
  • Arctic Restaurant (stand 17): kyllingstrimler og kyllingvinger
  • Matologi (stand 18): velg mellom steam buns og sandwich med and, kylling eller koreansk bbq
  • Gårds og bygdemat (stand 19): lakris
  • Crepe de la crepe (stand 20): crepe med sukker og kanel, eventuelt syltetøy
  • Papas Pizzeria (stand 21): Pizza Bistecca
  • The greek food (stand 22 og 62): gyros servert på tallerken med pommes frites
  • Meze Restaurant (stand 24): avci böreği
  • Yips (stand 25): konfitert laks med ponzu av fermentert tomat fra Brimse gård og ramsløkkrem.
  • The Shack (stand 25): spareribs med bbq-saus, fries, summer slaw og chilimayo
  • Hall Toll x Nora’s Kitchen (stand 26): Nora’s PaniPuri Puchka – potet, linser, kikerter, tamarind, rødløk, grønn chili, koriander, aloo bhujia og granateple. To sauser: Nora’s secret sour & sweet dip og Nora’s secret spicy yoghurt dip.
  • Austrått Kaffebrenneri (stand 28): kaffe
  • Spiseriet (stand 29): en hemmelig rett
  • Hjelmeland Naturlegvis (stand 30): lettrøykt sterlingkveite med jordbær, rabarbra og reddik fra Hjelmeland
  • Helgø Meny Food Court (stand 31): velg mellom sju ulike Gladmatretter – angussnadder, angussilder, Meny sin fiskesuppe, laksewrap, pizza m/angussnadder, pizza m/slegge og nduja og pizza m/salsiccia
  • Sirkus Renaa iskremsykkel (stand 31): En halv croissant toppet med sitrusgelato og aprikos- og lavendelmarmelade
  • Matjes (stand 33): Sild going strong. Lompe med en matjessildfilet, rømme, rødbeter og hakket løk. Kan fås uten gluten og laktose på forespørsel.
  • Fisketorget (stand 35): breiflabb og aromater
  • Sabi Sushi Pedersgata (stand 36): crispy Aurora-laks tartar med smågrønt // marinert Aurora-laks med soya, avokado, agurk, vermicelli og tapioka
  • Molinå Bakery & Eatery (stand 37): peruansk ceviche
  • Simply Pinoy (stand 38): Fire dumplinger
  • Norway Life Shahryar Mirzazadeh (stand 46): oliven og tørket frukt
  • Thai In Town (stand 47): vårruller
  • Taste of Greece (stand 48): gyros «taste»
  • Babylon Kebab House (stand 50): grilltallerken
  • Kebana (stand 51): samosa med chutney
  • Spekestua (stand 53): smaksprøver
  • Prymo skorsteinskake (stand 54): skorsteinskake («chimney cake»)
  • Cid Mat – Churros (stand 55): churros
  • Gyro City – Gresk mat (stand 56): gyros i pita
  • Crazy Foodtrucks (stand 57): cheesesteak
  • Mrbelwaffle (stand 58): vaffel fra Belgia eller Hong Kong
  • Gaffel & Karaffel (stand 60): arancini med sopp, trøffelmajones, trøffelpecorino og gressløk
  • Los Tacos (stand 61): grillet lår av norsk kylling marinert i chipotle- og hvitløksappelsinjuice. Servert i maistortilla, og toppet med pico de gallo, fersk salsa verde og Oaxana-ost. Vegetarisk versjon tilgjengelig
  • Zouq Stavanger (stand 63 og 75): Butter Chicken, en mild klassiker som består av grillede biter av marinert kylling tikka eller paneer, servert i en fløyelsaktig glatt tomat- og løkbasert smørsaus.
  • Deja vu Delikatesser (stand 64): fersk tunfisk og kongekrabbe med jalapeños, yozo og shiso-salsa.
  • Potatoguys (stand 65): minifries
  • Tikka Tikka (stand 66): samosa
  • Kristin Paulsen (stand 71): bruschetta
  • Miyako & Zouq (stand 75): takoyaki
  • Lura Turistheim – Fiesta (stand 76): BBQ-marinert svinenakke med potetstappe
  • India Tandoori Restaurant (stand 77): Tandoori Chaat (vegansk/vegetarisk alternativ: Kati Roll)
  • Kvinesdal restaurantdrift (stand 79): Pasta Garganelli con polpettine (garanellipasta med kjøttboller og tomatsaus)
  • Yips Sola (stand 80): bao med konfitert and, hoisinsaus, fennikel og mango
  • Spansk Churros (stand 86): churros
  • Gresk Gyros (stand 87): gyros
  • Gårds og bygdemat (stand 90): spekemat
  • Dutch Cheeseman (stand 93): ostetallerken
  • Amigo (stand 95): rullet is
  • HEIMR Collection – Victoria Hotel (stand 102): klippfiskbolle fra Lofoten med tomatsaus og friske urter
  • Sola Strand Hotel (stand 102): grillet oksetartar på wagyu fra Nyyyt, norske reddiker, sylta sennepsfrø, puffa byggryn og ramsløkmajones.
  • Como Mexico (stand 120): to carnitostaco i salsa verde, servert med råkost, rømme og ost i mais- og hvetetortilla
  • Epleblomsten (stand 121): eplesirup
  • Heimebakst (stand 122): kaffe og lefse
  • Sunt og balansert (stand 123): granolabowl med yoghurt fra Ryfylke gårdsysteri, hjemmelaget syltetøy, nøttesmør og granola
  • Olivenlunden (stand 124): smaksatt olivenolje med balsamico
  • Mor Sigrid bakst (stand 125): lefsebiter
  • Chili Chocolate (stand 130): jordbærspyd
  • Lysefjorden sjokolade (stand 132): håndlaget «sjokoladeglass» fylt med hjemmelaget salt karamellsaus, preikestolkonfekt, trøffel, salt fjelltopp og lokale jordbær.
  • Sandi Cakes (stand 133): «Jul i Juli» – is med juleøl, tyttebærkaviar og akevittskum
  • Fjorden Sjokolade (stand 134): «Verden rundt med sjokolade» – sjokoladeis med kakaonibs (Peru/Madagaskar), to brownies laget med ulik sjokolade (Den dominikanske republikk/Tanzania) og to ulike sjokoladebiter (Filippinene/Tanzania og melkepulver fra Norge)
  • King of waffles (stand 153): «Strawberry Heaven»
  • It`s Corn (stand 154): mais i kopp med valgfri smak
  • Sunde Gårdsutsalg (stand 158): velg mellom limousine chili-slider servert med Grillkongen Craigs Farmhouse bacon, jalapeñomajo, cheddar, variasjon av løk og luftig burgerbrød fra Buøy bakeri – og pulled beef med sylta løk – Forbanna BBQ-saus, potetcrisp og vårløk servert i lyst brød fra Buøy Bakeri
  • Ledaal Teppeveveri (stand 200): lapper med kaffe
  • MS Sandnes (stand 210): sjømatretter
  • Fatland Jæren (stand 220): svinekjake servert i lokalt bakt brød, med hjemmelaget coleslaw, løkkompott, barbecuedressing og sylteagurk.

Årets Gladmatretter hos restaurantene

  • An Nam Taste of sài Gòn – Bún thit nuóng: marinert og grillet svinekjøtt på spyd, risnudelsalat, gulrøtter, ferske urter, vårløk og peanøtter.
  • Bellies Vegansk jordbærdessert
  • Bravo Gladmatretten på Bravo i Pedersgata er vegetarisk, og kan fås vegansk på forespørsel:Gulrot, guasacaca, kremost fra Stavanger Ysteri, mandler (melk, nøtter, sulfitt).På deres ordinære meny under festivalen vil de også tilrettelegge for både vegetar, vegan, glutenfritt og laktosefritt.
  • Citra Pizza `Nduja: tomatsaus, mozzarella,`nduja , paprika, sort oliven, rucola, stracciatella
  • Déjà Vu Fersk tunfisk og kongekrabbe med jalapeños, yozo og shisosalsa (samme som på standen)
  • Fish & Cow/Tango Lokale primører. Grønnsaker, fisk, sopp ++ (noe hemmelighold her også)
  • Fisketorget Breiflabb og aromater (samme som på standen)
  • Harry Pepper Kremet, pikant fiskesuppe med reker, gulrot og vårløk
  • Hekkan burger «Hekkans gladmat»: kullgrillet slider med ost, hjertesalat med parmesandressing, spicy grillet paprika-mayo, rødløk, pickles og små tomater.
  • Hotel Victoria Klippfiskbolle fra Lofoten med tomatsaus og friske urter (samme som på standen)
  • Los Tacos Grillet lår av norsk kylling marinert i chipotle- og hvitløksappelsinjuice. Servert i maistortilla, og toppet med pico de gallo, fersk salsa verde og Oaxana-ost (samme som på standen)
  • Meze Restaurant Avci böreği
  • New Thai Take Away Sataykylling
  • Nora`s kitchen Rogan Josh vegetar. En klassisk curryrett som er både rik og velduftende, her i vegansk versjon med kikerter, rødløk, hvitløk, tomat, potet og linser.
  • Punk Sushi Omakase Nigiri Chefs Choice bestående av tre biter: – flambert laks – kveite – kamskjell.
  • Restaurant K2 Gladmatretten på K2 i Pedersgata er vegetarisk:Råvarer fra Rogaland: Grillet hjertesalat, ost fra Stavanger Ysteri, kjerner, urterNB. På K2 må man sitte i restauranten eller på langbordet mellom K2 og Bravo for å spise, fordi de bruker ikke engangsservise.
  • Sola Strand Hotel hos Salon du Nord-Victoria Grillet oksetartar på wagyu fra Nyyyt, norske reddiker, sylta sennepsfrø, puffa byggryn og ramsløkmajones (samme som på standen)
  • Siddis Gelato Olivenoljegelato med Havsnø-salt, markjordbærgranita og basilikum.


Mer fra Dagsavisen