Stavanger

Aksjon på Torget: Sjekk dette gjenbruket

Fru Iversens jakke fra 60-tallet, skjørt fra pappas omsydde bukse og Fretex-skjerf. Mette Ruby Mellegaard gjenbruker så mye klær og tekstiler som hun kan. Det bør flere gjøre, mener hun.

Lørdag hadde Besteforeldrenes klimaaksjon Sør-Rogaland opplegg på torget i Stavanger. Arrangementet handlet om gjenbruk, ikke forbruk av klær. Å løsrive seg fra motejag og kjøpepress. Å inspirere folk til gjenbruk, sy om gamle klær, lage egne klær og tenke over sitt eget klærforbruk.

Nettopp det har Mette Ruby Mellegaard gjort. Så langt tilbake hun kan huske har hun sydd om klær og tekstiler. På seg har hun fru Iversens gamle jakke fra 1960-tallet. Pappas gamle bukse ble til skjørt.

– Min tanke er at ingenting må kastet før det er helt, helt utslitt. Jeg bruker gamle klær og tekstiler og omgjør dem til nye ting. Brukte håndklær blir til kluter, bukser blir til skjørt, sokker blir til håndlettvarmere. Det er utrolig mye man kan gjøre, og at jeg er alltid på utkikk etter nye ideer, sier Mellegaard til RA.

Mange får en aha-opplevelse

—  Mette Ruby Mellegaard, gjenbruker

Under Besteforeldrenes klimaaksjon hadde hun stand på torget. Hun forteller at mange var innom.

– Mange får en aha-opplevelse. Plutselig gir de meg gode tips om hva som kan sys om til hva.

– Mye klær blir så fort kastet. Slik kan vi ikke ha det. Jeg tenker at vi kan gå tilbake til slik det var før. I gamle dager var folk veldig flinke til å sy om ulike tekstiler – så fikk klær, laken og gardiner nytt liv, sier Mellegaard.

Selv om hun gjenbruker alt hun kan, må hun også kjøpe noe nytt.

– Ja da, av og til, men jeg prøver å unngå det så godt jeg kan, sier hun.

Mette Ruby Mellegaard gjenbruker og syr om så mange klær og tekstiler hun kan. Her har hun på jeg en jakke fra 60-tallet. skjørter er pappas gamle bukser som er sydd om.

Fikser ødelagte turklær

I januar startet en annerledes systue, ReTuren. Her brukes det kun gjenbruksmaterialer og absolutt ingenting kastes. Til vanlig holder de til på loftet til Stavanger turistforening. Lørdag hadde de rigget seg til på torget for å vise folk at man ikke trenger å kaste turjakken selv om glidelåsen er ødelagt.

Mens RA er på besøk, kommer Monica Førland innom med en jakke.

– Klarer dere fikse denne? Borrelåsen på armen er ødelagt. Og glidelåsen fungerer ikke som den skal.

Førland forklarer at jakken ble ødelagt for ti år siden, og siden har den hengt i skapet.

– Jeg synes det er helt supert at det finnes et slikt tilbud. Det er jo så lett å kjøpe nytt når en liten ting blir ødelagt – selv om resten av jakken er helt fin, sier hun til RA.

Jeg synes det er helt supert at det finnes et slikt tilbud

—  Monica Førland, fikk fikset en ødelagt turjakke
Turi Rudningen (til venstre) og Eleonore Hatfield (midten) fra systuen ReTuren diskuterer med Monica Førland om hvordan de kan fikse den ødelagte turjakken til Monica.

Det er nettopp det som er ideen til ReTuren, forteller prosjektleder Eleonore Hatfield, som sammen med Turi Rudningen har sydd om 150 plagg siden starten.

– Vi har spesialisert oss på turklær. Friluftskulturen i Norge står sterkt. Turklærne må fungere som de skal, og blir noe ødelagt er ofte folk raske med å kjøpe nytt. Vi ønsker å vise at det trenger de ikke, sier den skotske kvinnen som tidligere har jobbet med kostymedesign.

Noen leverer inn turklærne til reparasjon. Andre donerer klær som virkelig har gjort sin jobb og som ikke kan brukes mer. Disse deles opp og deler av disse klærne blir brukt til å reparere andre klær. Som en gammel delebil.

– Nå satser vi også mer på redesign. At vi for eksempel bruker en gammel jakke kombinert med en genser. Her kan man være kreativ. Det er veldig spennende, sier Hatfield.

Leder for Besteforeldrenes klimaaksjon Sør-Rogaland, Silvia Kriz, smilte i finværet lørdag.

– Det handler om å gjøre folk mer bevisste på valgene sine hva gjelder klær, uten at vi skal være for strenge, sier Kriz.

Silvia Kriz er leder for Besteforeldrenes klimaaksjon Sør-Rogaland.

Mer fra Dagsavisen