Nyheter

– Jeg tror ikke det å ha det godt er avhengig av å ha et så stort forbruk som vi har i dag

Besteforeldrenes klimaaksjon ønsker å få folk til å tenke gjenbruk i stedet for forbruk. Derfor inviterer de til fest for å vise de positive sidene ved å tenke grønt.

– Vi ønsker å få folk til å tenke seg litt om og glede seg over de tingene de kan ta tak i. Å frigjøre seg fra motejag og kjøpepress gir mer tid til andre ting som man ofte rangerer høyere enn et nytt plagg, sier Silvia Kriz, leder for Besteforeldrenes klimaaksjon Sør-Rogaland.

Førstkommende lørdag inviterer derfor organisasjonen til gjenbruksfest i Stavanger sentrum. Festen blir på Torget fra klokken 11.00 til 16.00, og underveis blir det både sang, dans, taler, diktlesning, moteshow, klesbyttestativer og en god dose humor. Med seg på laget har de fått Spire Stavanger, Jæren Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, World Saving Hustle, Greenpeace, Fretex, og Stavanger kommune. I tillegg bidrar Stavanger Sentrum AS med marked på Torget med holdbarhet og gjenbruk som tema, og det vil også være foodtrucks på plass.

Kriz sier til RA at det er en rød tråd av positivitet i det besteforeldrene gjør, men at det også er et alvor i det.

– Vi prøver å påvirke og spre kunnskap på en litt humørfylt måte. Vi prøver å ikke være for moralistiske, men vi skal heller ikke være urealistisk positive. Vi tror FNs generalsekretær har helt rett når han sier at det er kode rød og at vi må handle i dag. Det er et budskap vi vil ha ut. Så det gjelder å finne måter å jobbe på som kan inspirere og engasjere og få folk til å finne ut at «ok, her kan jeg faktisk gjøre noe», sier Kriz.

– Vi ønsker å gi folk håp og inspirasjon, for å gi opp er det verste man kan gjøre, legger hun til.

Meningsløst forbruk

Besteforeldrenes klimaaksjon Sør-Rogaland er en relativt fersk organisasjon. De startet opp høsten 2020, og har nå rett i underkant av 200 medlemmer. Til nå har de hatt flere utendørs aksjoner og markeringer, og Kriz forklarer at ideen til gjenbruksfesten i sentrum kom som et resultat av et NRK-innslag om «klesørkenen» i Chile.

– Vi må vekk fra hurtigmoten, og spesielt fra ultrahurtigmoten. Det er helt meningsløst å forbruke på den måten vi gjør i dag. Vi er jo opplyste mennesker, og vi vet at det ikke går i lengden. Jeg, i min alder, har ikke et stort behov for nye klær hele tiden, men jeg skjønner at det er annerledes å være ung. Men det er så mange andre muligheter enn å kjøpe nytt; som å fikse det man har, kjøpe gjenbruk eller sy om. Her fikk vi med oss Fretex ganske fort, og de vil gjerne vise fram en annen måte å fornye seg på ved å kjøpe gjenbruk, sier Kriz.

– Vi har det så godt her i Norge, og vi er kjempeheldige som er født inn i en tid som denne. Men jeg tror ikke det å ha det godt er avhengig av å ha et så stort forbruk som vi har i dag. Vi kan være mer nøysomme, glede oss over det vi har og heller bruke tiden vår på ting som betyr mer enn å kjøpe, legger hun til.

Skape bevissthet

Eilef J. Gard er pressekontakt for besteforeldrene i Sør-Rogaland. Han sier organisasjonen tidligere har vært opptatt av oljeindustrien og utslippene derfra, men at de med denne festen ønsker å rette oppmerksomheten mer mot privatforbruket.

– Måten klærne blir produsert på, men også avfallsproblematikken, er ganske betydelig. Det er noe vi som forbrukere faktisk kan gjøre noe med og ha et bevisst forhold til. Så i stedet for å komme med en moraliserende pekefinger vil vi heller ha en fest hvor vi ser på de positive sidene ved å bruke det vi allerede har, sier han.

Organisasjonen har som nevnt fått med seg flere ulike aktører på laget, blant annet Fretex, ReTuren syverksted og greenfluencer Frida Ottesen. Gard tror gjenbruk og redesign er noe som er aktuelt og som mange er opptatt av, og han sier at Besteforeldrenes klimaaksjon ønsker å være med på å framheve dette ytterligere.

– Før, da man måtte bruke en dagslønn på en bukse, var man kanskje mer bevisst på hvordan man brukte den og hvordan ta vare på den. Så i tillegg til å skape bevissthet rundt eget forbruk ønsker vi også å løfte fram hvilke materialer som blir brukt og hvordan man kan fikse det man har, sier han.

I tillegg til de allerede nevnte aktørene vil det også bli sjonglering av Vegard Fjeldberg, diktlesning av Gunnar Roalkvam og taler fra varaordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp), biskop Anne Lise Ådnøy og miljøvernsjef Jane N. Aarhus. Komiker Kristian Arntsen er konferansier, og på scenen blir det musikk fra Unge talenter Bjergsted og Gilberdal, i tillegg til danseshow fra Steps og Moco.

– Hva håper du denne gjenbruksfesten på lørdag kan føre til?

– Jeg håper mange kommer innom og får med seg noe av festen og budskapet. Kanskje noen blir klar over mulighetene som finnes for å handle brukt eller reparere det man har. Og så håper jeg vi kan vise at det er helt greit å gå med godt brukte klær, som viser at de er godt brukte og reparerte, sier Gard til RA.

Mer fra Dagsavisen