Politikk

Utålmodighet tross nedgang i kø for sykehjemsplass i Stavanger

Ferske tall viser at køene for langtidsplass i sykehjem har gått kraftig ned fra august til desember. Samtidig er både Seniorsaken Rogaland og Høyre utålmodige.

Direktør Eli Karin Fosse i Stavanger kommune legger nå fram en orientering om ventelistene til politikerne i utvalg for helse og velferd, som har møte tirsdag.

31. august var det 59 personer som sto på venteliste til langtidsplass i sykehjem i Stavanger. 31. desember var antallet 33, altså nær en halvering. Av disse var 7 personer helt uten heldøgnstilbud, 23 bodde på sykehjem for korttidsopphold, 3 hadde heldøgnstilbud i annen institusjon. Samme tall for 31. august 2021: 59, 18, 35 og 6. 31. april 2021 var tallene 57, 10, 40 og 7, og for 31. desember 2020 var tallene 43, 7, 28 og 8.

Vil ha tall om avslag

Blant partier i mindretall er det uansett utålmodighet. Høyres Helge Gabrielsen tar i fagutvalget opp spørsmålet om hvor mange som søker, men får avslag på sykehjemsplass.

– Jeg er veldig spent på svaret fra direktøren, sier Gabrielsen til RA.

Høyre-politikeren har for øvrig har vært daglig leder på Øyane sykehjem i 35 år, og i spørsmålet viser han til at Sandnes kommune har tall på hvor mange som får avslag, og ønsker det samme for Stavanger.

– Reelle tall er høyere

– Vi hører stadig vekk om personer som ønsker seg på sykehjem, men som får avslag. Jeg er redd for at den reelle ventelisten sannsynligvis er mye høyere enn det som kommer fram i statistikken, sier Gabrielsen, som ber om raskere utbyggingstakt og også vil ha svar på når utvidelsen på Ramsvigtunet sykehjem starter.

Stavanger-avdelingen av Senior Norge har også gjentatte ganger krevd fortgang i sykehjemsutbyggingen i Stavanger. Leder Aud Klovning Knudsen viser til at eldre med demensdiagnose ikke kan bo lenge hjemme, og foreningen krever fortgang i byggingen av Ramsvigtunet og Jåttå sykehjem.

– Vi skulle så gjerne hatt hele Ramsvigtunet på plass så snart som mulig, men politikerne klarer bare å få på plass 29 plasser i første omgang. Det er en skam når det er en lovpålagt oppgave å ha nok sykehjemsplasser. Sykehjemsplasser er like viktige som barnehager og skoler, framholder Knudsen.

– Glad

Leder i utvalg for helse og velferd, Dag Mossige (Ap) registrerer nye tall fra august til desember, men peker på at det er svingninger og kan være sesongmessige variasjoner.

– Jeg er glad for ventelistene har gått ned, men jeg er ikke fornøyd, målet vårt er at det ikke skal være køer. Det var for øvrig lengre køer da Høyre styrte Stavanger, sier Mossige.

Han reagerer på at kravet om raskere utbyggingstakt kommer fra Høyre, som inntil for to år siden har vært blant de styrende partiene i 24 år, og legger vekt på at partiet i forslaget til handlings- og økonomiplan (HØP) for 2021–2024 ville spare 143 millioner kroner over fire år ved å senke dekningsgraden, altså prosentandelen personer over 80 år på sykehjem.

– Null troverdighet

– Man kan ikke senke dekningsgraden drastisk og samtidig bygge flere sykehjem. Høyre har null troverdighet om sykehjemsplasser, og leverte for 2021 forslag til økonomiplan der det ble kuttet 130–140 millioner kroner ved å kutte dekningsgraden. De har heldigvis gått bort fra det nå, sier Mossige.

Han legger vekt på at det nye flertallet har styrket grunnbemanningen, har vedtatt ikke å redusere antall plasser ved ombygginger og rehabilitering. Samtidig er han klar på at det er bred politisk enighet om at den kraftige eldrebølgen må føre til at byens eldre må bo lengre hjemme, en satsing Stavanger har hatt lenge gjennom «Leve hele livet»-prosjektet.

– Vi kan ikke institusjonalisere oss bort fra eldrebølgen, men før vi reduserer dekningsgraden må vi ha på plass velferdstilbud så eldre kan bo lengre i hjemmene, derfor har vi blant annet styrket bevilgningene til fysioterapi, sier Mossige.

Planlagt ferdig i 2024 og 2026

I den sist vedtatte HØP-en fra desember legges det opp til at første byggetrinn på Ramsvigtunet skal stå ferdig første halvdel av 2024, mens Jåttå sykehjem er planlagt med 150 plasser, ferdig bygd i 2026.

Direktør Leidulf Skjørestad opplyser at kommunen legger opp til bygging av første byggetrinn på Ramsvigtunet, så Jåttå sykehjem, og så andre byggetrinn på Ramsvigtunet. For å få framdrift må kommunestyret vedta reguleringsplanen for Ramsvigtunet i kommende møte.

– Så har vi prosjektet ute i konkurranse, og tanken er å legge frem en kostnadsoppstilling etter anbud i løpet av februar under forutsetning av at godkjent plan. I denne saken vil vi også synliggjøre detaljert fremdrift for Ramsvigtunet fase 1, skriver Skjørestad i en e-post.

Vi skal også i gang med mulighetsstudie for et prosjekt i Jåttåvågen, men dette er helt i innledende fase, slik at vi ikke kan si noe mer nå enn det som fremgår av handlings- og økonomiplanen, legger han til.

I flertallspartienes vedtatte HØP er det satt av 2 millioner kroner årlig i 2022 og 2023 til mulighetsstudie og prosjektering av Jåttå sykehjem, det er ennå ikke satt av penger til byggingen.

Slik ser planleggerne for seg uterommet ved nye Ramsvigtunet.


Mer fra Dagsavisen