Nyheter

Lene tok opp jakten da venninnen Caris ble frastjålet sykkelen

Caris Dempster tror den spesielle fargen var avgjørende for at sykkelen hennes kom til rette. Forsikringsselskapene utbetalte 100 millioner kroner i fjor.

Mandag forrige uke var Caris Dempster i Stavanger svømmehall. Da hun kom tilbake var den stjålet, midt på lyse dagen, mellom klokken 11 og 12.

– Jeg ble utrolig lei meg og sint. Sykkelen er det eneste transportmiddelet jeg har. I tillegg var det sykkelen jeg skulle bruke til å sykle til Portugal i sommer, sier Dempster, som er fra Perth i Australia.

LES OGSÅ: Barn kjøper og selger narko på Snapchat og WhatsApp

Facebook-hjelp

I håp om å finne sykkelen igjen publiserte hun samme dag et innlegg med bilde og info om sykkelen på Facebook-gruppen Stavanger Expats med 11.000 medlemmer.

– Det er mange medlemmer i  gruppen, og folk er veldig engasjerte. Sykkelen min er lett gjenkjennelig. Jeg håpet at folk kunne hjelpe meg å finne den igjen.

Tyveriet ble også politianmeldt.

LES OGSÅ: Foto-brekket: Slik skal eieren forhindre nye innbrudd

Venninnen Lene Falnes Wedøe leste innlegget. Dagen etter, i forbindelse med at hun var på jobb i Herbarium i Stavanger sentrum, så hun en sykkel som var mistenkelig lik venninnens i passasjen mellom Haakon VIIs gate og Lars Hertervigs gate.

– Det var en mann med en stor ryggsekk som syklet på den. Jeg fulgte etter. Han syklet ikke særlig fort. I mellomtiden dobbeltsjekket jeg med bildet på Facebook. Det måtte være samme sykkel, sier hun.

LES OGSÅ: Her finner du bysyklene i din kommune – og her kan det komme flere ladestasjoner

Fikk vekter-hjelp

Falnes Wedøe ønsket ikke å konfrontere den potensielle sykkeltyven selv, og tok derfor kontakt med en Securitas-vekter ved Herbarium. En av vekterne var Marius Solbakken, som syklet etter mannen på den stjålne sykkelen.

– Vi måtte lete litt, men etter hvert fant vi ham. Vi stoppet ham og stilte noen spørsmål. Mannen sa han hadde «funnet sykkelen», men det var ikke særlig troverdig. Han er en «kjenning i byen», sier Solbakken. – Litt senere fikk jeg beskjed fra vekteren at sykkelen kunne hentes hos dem, forklarer Falnes Wedøe.

– Jeg ble utrolig overrasket da jeg plutselig så Lene utenfor jobben min – med sykkelen min. Det var den beste dagen, bedre enn jul, sier Caris Dempster.

###

Jubelbildet som sykkeleier Caris Dempster la ut på Facebook etter at venninnen Lene Falnes Wedøe fant den igjen. Foto: Privat

LES OGSÅ: Butikktyver ble hissige da de ble avslørt

Forsikringsselskapene utbetalte 100 millioner kroner i fjor

Erstatningen etter sykkeltyverier har aldri vært høyere i 2019.

I fjor endte erstatningene på 100.423.000 kroner for sykkeltyverier. 12.657 saker ble meldt til forsikringsselskapene.
Utbetalingene økte med 23 prosent fra året før. Det viser Finans Norges tall over forsikringsmeldte sykkeltyverier.

Gjennomsnittsutbetalingen var rundt 8000 kroner.

– Det stjeles mange flere sykler enn våre tall viser. Mørketallene er store. Mange melder ikke syklene stjålet verken til politi eller forsikringsselskapene, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge i en pressemelding denne uken.

LES OGSÅ: Slik opplevde de hotell-ranene

55.000 årlig

Frende anslår at bare en av fire politianmelder sykkeltyveri og aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min mener så mange som 55.000 sykler stjeles årlig. Det betyr at en sykkel stjeles hvert 10. minutt.

– Mange investerer enorme summer i sykkel, og det merker vi. Tyvene vet hva de skal se etter og har kontroll på hva det er enklest å selge videre, sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen i en pressemelding.

– Utfordringen er spesielt stor i storbyene, som Stavanger. Folk har dyrere sykler. Gjerne til en verdi av 100.000 kroner. Elsykler koster også gjerne like mye som en moped, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige til RA. Voll anbefaler flere låser.

– I tillegg er det en fordel å gjøre sykkelen lett gjenkjennelig. Jo mer personlig sykkelen er, jo mindre attraktiv blir den for tyvene, sier Voll, som legger til teknologi som GPS-sporing i rattet, stadig blir mer populært.

Slik sikrer du sykkelen bedre:

* Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe eller et sykkelstativ.

* Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet.

* Bruk sykkellås som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).

* Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes.

* Ikke la sykkelen stå ute om natten.

* Ikke sett fra deg sykkelen samme sted hver dag.

* Ta meg deg setet og andre løse deler.

* Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser.

* Graver rammenummeret på hjul, styre, gir, setepinne og lås.

* Registrer sykkelen i Securmark sykkelregister

Kilde: Frende Forsikring

Mer fra Dagsavisen