Nyheter

Unge kjøper og selger narko på Snapchat og WhatsApp

Nylig ble en 14-åring tatt for å selge hasj. De unge som selger hasj blir stadig yngre.

– Før var kanskje de unge som solgte narkotika 17–18 år. De siste par årene har vi sett en ny tendens. At de yngste som selger narkotika er blitt yngre, helt ned i 14-årsalderen. Det er veldig ungt, sier Kathrine Sæland Rotseth, avsnittsleder for forebyggende ved Stavanger politistasjon.

Mandag la nettpatruljen til Sør-Vest politidistrikt ut et innlegg på Facebook, hvor de skrev om en 14 åring som ble tatt for salg av hasj til tre personer i Stavanger.

Salgene ble avtalt ved bruk av appen WhatsApp. Teknologi og apper som WhatsApp og Snapchat gjør politiarbeidet vanskeligere.

###

En politipatrulje beslagla nylig denne hasjen fra en 14-åring i Stavanger. Foto: Politiet

Avtaler på nettet

– Før kunne man se hele histikken til mobilen til selgere. Nå avtaler man kjøp og salg på nettet. Snapchat er den vanligste plattformen for de unge. Snapchat gjør det svært vanskelig for politiet, fordi bildene og kommunikasjonen mellom kjøper og selger forsvinner raskt. I tillegg, når man avtaler på nettet, kan folk treffes hvor som helst – som også gjør det enda mer utfordrende for politiet, sier Sæland Rotseth.

LES OGSÅ: 15-åringer tok overdose – kjøpte LSD på Snapchat

– Det finnes Snapchat-grupper hvor selgere annonserer produkter og priser, så tar følgerne av denne Snapchat-gruppen kontakt. Slike grupper opprettes og forsvinner veldig fort, sier Sæland Rotseth.

At narkotikaselgere blir yngre er en tendens politiet har sett de siste par årene. Avsnittslederen understreker at det likevel dreier seg om et fåtalls ungdommer.

– De er ikke mange. Men det er urovekkende at de er så unge. Vi ser også at de unge selger til kjøpere i sin egen aldersgruppen, sier Sæland Rotseth.

De unge narkotikaselgerne rekrutteres av andre, gjerne eldre ungdommer.

– Miljøet har et hierarki. Det er vanskelig å vite hvem som sitter på toppen av pyramiden, sier Sæland Rotseth.

LES OGSÅ: Tollerne har stanset flere narkoforsendelser til Rogaland

– Kynisk

– Dette er utnytting av ungdommer som er i en sårbar situasjon. Ungdom er mest sårbare og mottakelige i ungdomsskolealder. Noen kriminelle har sperrer mot å bruke unge «løpegutter», andre har det ikke. Det finnes et marked for narkotika i så unge miljøer. Bakmennene er kyniske. Alt handler om penger.

Sæland Rotseth forteller at ungdommene som rekrutteres er stort sett gutter. De har gjerne utfordringer på privaten, i hjemmet, skolen eller har få fritidsinteresser.

For noen ungdommer kan penger være et motiv.

– Det er et stort merkeklærpress for dagens unge, spesielt i Stavanger, fordi det er en stor by.

For noen kan det bli vanskelig å slutte med å være selgere.

– Spesielt om man får gjeld. Gjeld får man dersom man ikke selger det man skal, at produktet blir beslaglagt eller stjålet. Det er et råttent miljø, sier Kathrine Sæland Rotseth.

LES OGSÅ: Se de elleville tollbeslagene på Sola

Også i Sandnes

Cecilie Heggli, avsnittsleder for forebyggende i Sandnes, sier at det også finnes unge narkoselgere i Sandnes.

– Vi har ikke mange saker med unge unger 15 år som selger eller kjøper. Det er ingen krisemaksimering, men vi får jevnlig meldinger om problematikken, sier Heggli.

– Det starter gjerne med at ungdommen bruker litt selv, så begynner de å selge, sier hun.

Mer fra Dagsavisen