Stavanger

Kreftforeningen oppfordrer til bruk av solfaktor

Kreftforeningen håper rogalendingene beskytter seg mot solen – også nå som sommerferien skal tilbringes i Norge.

I dag er det verdens hudkreftdag, og Norge ruver på toppen når det kommer til flest tilfeller av hudkreft i Europa. Det mener distriktssjef i Kreftforeningen, Camilla Gram, at kan være overraskende informasjon for mange.

– Dette er en førsteplass vi i grunn ikke ønsker å ha, og man lurer nok litt på hvorfor ikke den er tildelt et land med mer sol, sier hun til RA.

Gram mener at grunnen kan være at folk har helt andre vaner der man er mer eksponert for høy UV-stråling.

LES OGSÅ: - Mor har dødelig kreft - jeg så ikke på henne som «trygda»

Kan unngå kreften

Nordmenns solvaner kan også være grunnen til at nettopp Rogaland er et av de fylkene i Norge med flest tilfeller av hudkreft. Kreftforeningen gjennomfører solvaneundersøkelser hvert år, og selv om de ikke spør hvor ofte rogalendingene drar på ferie, mistenker Gram at utenlandsreiser og fjellturer kan være årsaken. Regionen har hatt god råd, og hudkreft er forbundet med soling. Men, selv om Rogaland og Norge ruver på toppen av hver sin liste, finnes det råd.

– I ni av ti tilfeller kan man unngå å få hudkreft, og det er utrolig positivt, sier Gram.

– Kreftforeningen sitt hovedbudskap er at hudkreft er en diagnose man langt på vei kan unngå ved å passe på at man ikke blir brent eller bedriver overdrevent soling. I tillegg bør man bruke solfaktor, dekke til kroppen, bruke hatt, og ta pauser fra solen. Man bør ikke ligge og steke hele dagen, legger distriktssjefen til.

Tidligere har Kreftforeningen anbefalt folk å bruke solfaktor 15, men funnene fra solvaneundersøkelsen viser at nordmenn bruker for lite solkrem, så nå anbefaler de å bruke solfaktor 30.

– Det er viktig at man smører kroppen hyppig og med nok solkrem, sier Gram.

LES OGSÅ: – Jeg håper næringslivet er med oss i større grad enn tidligere

Bekymret

Distriktssjefen i Kreftforeningen håper at nordmenn tar ansvar og gjør det de kan for å minimere sjansene for å få hudkreft. Også nå som alt tyder på at sommerferien skal tilbringes i Norge.

– UV-strålingen er sterkere enn man tror, og jeg tror at folk tenker at man trenger solfaktor kun når det er varmt og man skal sole seg. UV-strålene er like kraftige uavhengig av vind, og de kan være sterke selv om det er overskyet, sier Gram.

Hun er bekymret over at Norge er på topp i Europa, og mener at det hele er litt unødvendig.

– Dette har med folks solvaner å gjøre, og derfor er det viktig at Kreftforeningen kommer ut med et budskap. Vi har mer kunnskap om hva som er årsaken til de ulike kreftformene i dag enn tidligere, og derfor bør de formidles slik at nordmenn kan ta gode valg med tanke på egne levevaner, sier hun.

LES OGSÅ: – Et stort usikkerhetsmoment

Dårlige prognoser

En type hudkreft er Melanoma, bedre kjent som føflekkreft. Ifølge Gram er det rimelig dårlige prognoser for denne kreftformen, men i ni av ti tilfeller skyldes den at man har vært utsatt for for mye sol.

– Det betyr at dersom man blant annet beskytter den delen av kroppen som er eksponert for sol, vil dette gå bra, sier distrikssjefen.

– Kom igjen folkens, dette kan man gjøre selv. Smør dere, oppfordrer hun.

Mer fra Dagsavisen