Nyheter

Kirkens Bymisjon ber om tørrvarer og hermetikk for å sikre brukerne mat i påskeuken

Kirkens Bymisjon ber om tørrvarer og hermetikk slik at brukerne deres har mat den neste uken.

Bilde 1 av 4

– Vi må stenge på onsdag og da får ikke brukerne mat fra oss igjen før på tirsdag. Så jeg håper Stavanger kan hive seg rundt så vi kan få nok hermetikk og suppeposer slik at brukerne i alle fall kan få ett varmt måltid om dagen, sier Torill Aardal Sonesen, kjøkkensjef og kaféleder for nå nedstengte Josephines kafé som drives av Kirkens Bymisjon.

Kirkens bymisjon, Torill Aardal Sonesen, Leif Tore Berge

Siden Asfalt-kontoret stengte 18. mars har kafeen kjørt ut varme måltider til brukerne, og i løpet av drøye to uker har de sendt ut cirka 2000 måltider. Det tilsvarer cirka 150 måltider hver dag. Kafeen kjører ikke ut mat til vanlig, men de merket at behovet ble stort.

Sonesen understreker at det ikke bare er Asfalt-selgere som får mat, men alle Kirkens Bymisjons brukere.

Fram til nå har kafeen fått donert mat fra ulike institusjoner, kafeer og kantiner som har stengt ned, i tillegg til mat som skulle gått til planlagte arrangementer som er avlyst. Blant annet fikk de donert mat fra Lesesenteret på UiS, som er laget av kokkene på Clarion Hotel.

LES OGSÅ: Flere møter opp: – Viser at det fortsatt er dugnadsånd (+)

Folkelig dugnad

Maten fra Lesesenteret holdt i åtte dager, og de resterende porsjonene har kafeen laget med mat fra sin faste leverandør, Matsentralen.

Kirkens bymisjon, Torill Aardal Sonesen, Leif Tore Berge

– Alle er med. Det er en deilig, deilig, folkelig dugnad. Og det er jo en slags gladhistorie selv om det er trist, sier Sonesen.

– Men det vi ikke har fått er hermetikk og tørrvarer, så derfor har vi nå gått ut på Facebook og spurt om folk kan hjelpe oss, legger hun til.

Onsdag kveld postet de derfor et innlegg hvor de ber om posesupper, hermetikk, gryteretter, pasta, ris, snop og kaffe.

Torsdag ettermiddag er innlegget delt over 130 ganger. På grunn av smitteverntiltak må posene stå urørt i 72 timer før de kan leveres ut, og derfor har kafeen satt leveringsfrist til fredag 03. april klokken 12.00 for dem som ønsker å levere fra seg mat. 

– Foreløpig har vi ikke fått inn så mye, men vi håper det kommer mer. Men det er også mulig å levere etter påske, dersom man ikke har anledning i dag. Det kommer til å bli brukt, for vi kommer til å lage matposer også etter påske, sier Sonesen til RA.

– Alt dette skjedde jo litt fort. Hadde vi visst det vi vet nå for en måned siden kunne vi gjort andre tiltak. Men vi visste jo ikke. Jeg tror hele Norge ble tatt litt på sengen, legger hun til.

LES OGSÅ: Røde Kors i Sandnes og Stavanger starter Telefonvenn

Tar imot alt de kan få

Mens RA er på besøk kommer Felicia Gulbrandsen innom med to poser mat.

Kirkens bymisjon, Torill Aardal Sonesen, Leif Tore Berge

– Det var en venninne som delte posten på Facebook, og jeg synes det er et veldig fint tiltak. Vi har jo alltid noe stående i skapet, og i tillegg kjørte jeg innom butikken for å kjøpe litt ekstra, sier Gulbrandsen, som hadde med seg både kaffe, suppe og pasta.

Kaféleder Sonesen sier til RA at de tar imot alt de kan få, og at de oppfordrer kantiner og nedstengte kafeer om å ta kontakt dersom de har noe ekstra.

– Vi kan hente. Vi henter hva som helst, hvor som helst. Vi trenger mat, og vi vil fortsatt trenge mat etter påske, for denne kafeen kommer ikke til å åpne umiddelbart etter ferien, sier Sonesen.

Virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon, Maggi Hatløy, sier det er viktig å tenke alternativt i en tid som denne.

– Vi har aldri bedt om hjelp på Facebook på denne måten før, men vi syntes det var en god måte å få hjelp på. Mange har jo handlet litt ekstra mat, så kanskje de har noe til overs, sier Hatløy, som gleder seg til kafeen åpner og Asfalt-selgerne kan selge bladene igjen.

– Dette blir en del av en stor dugnad. I denne situasjonen er matposene en nyttig måte å møte akutte behov på, sier Hatløy til RA.

Mer fra Dagsavisen