Nyheter

Jakter millioner for å reise monument i sentrum

Etter å ha vært en sak i det politiske miljøet i mer enn ti år, mener politikerne i Stavanger kommune at det er på høy tid å få på plass minnesmerket over krigsseilerne.

– Det har lenge vært uttrykt vilje til å få gjennomføre dette, men nå er vi endelig i gang. I år er det 75 år siden 2. verdenskrig ble avsluttet, og da er det fint at vi kan hedre krigsseilerne for det viktige arbeidet de gjorde, sier gruppeleder i Stavanger Ap og leder i Stavanger kommunes kunstutvalg, Dag Mossige, til RA.

Stavanger formannskap fattet i et møte i februar 2019 et enstemmig vedtak om at det skal reises et minnesmerke over krigsseilerne. Nå ber kommunedirektøren at det bevilges 175.000 kroner til delvis dekning av utgifter forbundet med utarbeidelse av et forprosjekt.

Mossige mener det er på høy tid at det kommer på plass et krigsseilermonument i byen.

– Ballen har blitt kastet rundt en del ganger, men nå har vi tatt tak i den. Flertallspartiene har vært tydelige på at vi må steppe inn med økonomiske midler, sier han.

Pengene skal gå fra formannskapets reservekonto, og politikerne håper de kan skape blest om saken, slik at næringslivet kan komme på banen.

– Stavanger kommune bidrar i forprosjektet slik at vi kommer i gang, men så trengs det hjelp fra private, stiftelser og rederier, sier gruppelederen i Ap.

Kommunene Sola, Randaberg og Sandnes har bidratt med 25.000 kroner hver da minnesmerket er til Rogaland.

LES OGSÅ: Krisemøte: Ingen garantier fra Tina Bru til ONS

Ønsker et flott monument

Sp-politiker og nestleder i Stavangerkommunes kunstutvalg, Bjarne Kvadsheim, er enig med Mossige om at minnesmerket må på plass.

– Så vidt jeg kan huske har saken vært i det politiske miljøet i mer enn ti år. Nå må vi få gang, sier Kvadsheim.

Minnesmerket skal lokaliseres til Helmich Gabrielsens plass i Stavanger sentrum.

– Plasseringen er sentral, og vi legger stor vekt på at monumentet skal forskjønne området. Vi ønsker at dette skal være noe alle har lyst til å se på, og synes er flott, sier Kvadsheim.

LES OGSÅ: Politikerne ønsker flere bomstasjoner

Økonomien må på plass

For å unngå at arbeidet med å sikre ekstern finansiering av minnesmerket skal forsinke framdriften i den tidlige prosjektfasen, arbeides det med en modell der prosjektet deles inn i to faser. I fase en skal tre kunstnerlag og en kunstkonsulent utarbeide forslag til minnesmerket. Lagene konkurrerer om å lage det flotteste minnesmerke, som omsider skal pryde Stavanger sentrum.

– Nå er det finansieringen som er viktig. På en eller annen måte må vi starte arbeidet med å få inn millionene, sier Kvadsheim.

Han antar at selve monumentet kommer til å koste nærmere fem millioner kroner.

– Hele Norge påvirkes av koronaviruset. Er dette tiden for å fri til næringslivet om midler til et krigsseilermonument? 

– Jeg har tenkt en del på dette selv, men jeg tror det handler om å finne noen som virkelig brenner for dette, og som mener at det er greit å investere i dette akkurat nå, sier Bjarne Kvadsheim.

– Monumentet kommer på plass først når vi har midlene, legger han til.

Saken skal behandles i blant annet Stavanger kommunes kunstutvalg, før vedtaket eventuelt vedtas i Stavanger formannskap.

Mer fra Dagsavisen