Nyheter

Beboere enige om at bydel trenger et løft

Beboerne på Våland ønsker et uteaktivitetsområde for barn. Nå har politikerne i Stavanger vedtatt at det skal prioriteres.

– Våland trenger et løft, sier Ragne Rødstøl til RA.

Hun, Mari Solland, Ellen Waldeland Hoddell og Ingvild Meland er initiativtakere til gruppen Aktive barn på Våland. Sammen samlet de inn flere hundre underskrifter fra beboerne på Våland på under to døgn, og fikk dermed presentert for politikerne i Stavanger kommune hvor sårt kommunedelen trenger et uteaktivitetstilbud og samlingssted for eldre barn. Mandag hadde mer enn 370 signert saken.

– Vi er opptatt av at det må være et naturlig samlingssted for barna, slik at de har et sted å gå til. Hvis ikke trekker de heller mot sentrum og andre bydeler, sier Meland.

Initiativgruppen mener det må satses på et lavterskeltilbud, bruke de plassene som allerede finnes i området og oppgradere slik at ungene faktisk bruker dem.

– Vålandskogen er allerede et fantastisk område, men vi tror at det kan lages noe mer som kan generere mer aktivitet gjennom hele året, sier Meland.

28. oktober vedtok utvalg for miljø og utbygging i Stavanger kommune følgende: «Utvalget ber om at det prioriteres ny aktivitetspark, samt oppgradering av eksisterende lekeområder i Vålandsskogen i årsprogrammet for 2021-2024».

Det ble enstemmig vedtatt, og initiativgruppen synes det er positivt at det er så bred politisk enighet.

– Nå må viljen bli gjort om til handling, og det har vi troen på at vil skje, sier Waldeland Hoddell.

LES OGSÅ: Budsjettforslag om å legge ned Vestre Åmøy barnehage

Ønsker lavterskeltilbud

I dag er det både fotballbane på gress og grus ved Vålandskogen, samt en sykkelbane. Ingen av fotballbanene er drenert, sykkelbanen er ikke vedlikeholdt, og det er dårlig opplyst i området.

– Vi ønsker et område som stimulerer til aktivitet. Eksempelvis en ballbinge til fotball, basket og/eller tennis, pluss en skatebane, og muligens en treningspark hvor man kan aktivisere både unge og voksne. Det tror vi at hadde vært veldig positivt for området, men det fordrer at det er lys her, og at det bygges noe som holder 2020-standard, sier Meland.

– Forrige levekårsundersøkelse viste at Eiganes og Våland er den kommunedelen som har størst økning i antall barn som lever i lavinntektsfamilier. Det må vi ta på alvor, og derfor er det viktig at vi får til de lavterskeltilbudene som kan utjevne de sosiale forskjellene i samfunnet, legger Waldeland Hoddell til.

LES OGSÅ: Svigerinner på 87 og 77 år saksøkes av kommunen: – Mor synes det er fryktelig

Politikerne er enige

Leder i utvalg for miljø og utbygging og Miljøpartiet De Grønne-politiker Rune Askeland er enig med initiativgruppen om at noe må gjøres i bydelen.

– Det har vært flere initiativ gjennom årene. Noe har blitt gjort, men det har vært for dårlig vedlikeholdt. Dette er derfor en gyllen mulighet å få gjort noe i Vålandskogen, sier han til RA.

MDG-politikeren er opptatt av at det ikke skal gå på bekostning av naturen, og ønsker dermed ikke å fjerne noe av skogen.

– Jeg håper vi kan lage noe som barna vil bruke, og jeg gleder til å få til det, sier han.

Nå er det opp til administrasjonen og kommunebudsjettet hva som skjer videre i prosessen.

– Hvor stort prosjektet blir gjenstår å se, og jeg tør heller ikke love når det skal stå klart, sier Rune Askeland.

Mer fra Dagsavisen