Nyheter

Budsjettforslag om å legge ned Vestre Åmøy barnehage

Forrige uke foreslo kommunedirektøren å avvikle driften av Vestre Åmøy barnehage. Nå ligger barnehagens skjebne i politikernes hender.

Kommunedirektøren i Stavanger mener det må kuttes stort i antall barnehageplasser de neste tre årene. Det foreslås blant annet at det fjernes 180 plasser fra høsten 2021, og at Vestre Åmøy barnehage i Rennesøy kommunedel avvikler driften.

– Vi så i en artikkel i Stavanger Aftenblad om at de ville legge ned barnehagen, sier Tina Mylen Jølstadengen til RA. Hun er nestleder i samarbeidsutvalget mellom foreldre og barnehage i Vestre Åmøy barnehage.

4. november skal politikerne i utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger kommune stemme over forslaget. Både Jølstadengen og leder i samarbeidsutvalget, Inger Elis Ringen, synes de har fått kort tid til å reagere.

– Det er med sjokk og vantro. De la ned Austre Åmøy barnehage i fjor, og da kom flere av barna der over hit, sier Ringen.

En del av Vestre Åmøy barnehage sto ferdig i 2011, og Jølstadengen forteller at det ble gjort fordi man antok at det ville bli behov for flere barnehageplasser.

– Slik jeg har forstått det har ikke de ansatte fått noen beskjeder om dette heller, og det tenker jeg er uheldig, sier Jølstadengen.

LES OGSÅ: Elever og ansatte ved Tastaveden er skuffet over budsjettforslag

Stort engasjement

Barnehagen har 33 barn, og fire avdelinger med god plass til barna. Dersom politikerne i kommunen stemmer for nedleggelse av barnehagen skal barna flyttes til Bru og Skorpefjell.

– Konsekvensene av dette kan bli at barna skal inn i en stor barnehage, at det blir mindre areal per barn, og høyst sannsynlig færre voksne per barn, sier Ringen.

De er ikke bekymret for at deres barn ikke får plass i en annen barnehage, men er redd ringvirkningene kan bli fatale.

– Det bygges ut overalt, og hva skjer da hvis det kommer mange tilflyttede, spør Jølstadengen før hun fortsetter:

– Da er det ikke sikker det er plass til dem, og da vil jeg tro det ikke blir så attraktivt å bo her ute.

Fagarbeider i Vestre Åmøy barnehage, Hanne Nordbø, forteller RA at de ansatte er lei seg.

– Denne barnehagen er så flott, og vi har så godt samhold, så vi synes det er veldig dumt dersom den legges ned, sier hun.

Hun har jobbet i barnehagen i 16 år, og mener at det er et samhold for den lille bygda for at det finnes en barnehage på øya. Heller ikke de ansatte i barnehagen fikk noen beskjed i forkant av artikkelen.

– For oss kom det som en bombe, for vi visste ingenting. Det er feil måte å gjøre det på, sier Nordbø.

– Jeg ser det er et stort engasjement i saken, og både naboer og foreldre vil prøve å få stoppet dette, og det håper vi at fungerer, legger hun til.

LES OGSÅ: Senter for vikarer skal sikre faste og hele stillinger

Ikke for å spare penger

Stavanger kommune har med etablerte metoder funnet ut at behovet for barnehageplasser vil reduseres de neste fire årene.

– Bakgrunnen for forslaget er slik det står i saken, overkapasitet i bygg i Rennesøy kommunedel. Det er flere bygg og flere kvadratmeterplass per barn enn nødvendig, og vi vet at det er fordeler knyttet til læringsmiljø og utviklingsmiljø for barn i større barnehager, sier direktør for oppvekst og utdanning i Stavanger kommune, Helene Ohm, til RA.

– Dette er ikke for å spare penger, men handler om endringer i befolkningsgrunnlaget. I noen faser blir endringene mer vesentlige og dramatiske for de det gjelder, legger hun til.

– Burde foreldre av barn i barnehagen og ansatte fått beskjeden på en annen måte? 

– Jeg forstår at det er vanskelig å få denne typen informasjon gjennom mediene. Samtidig er det et puslespill vi skal legge opp, og det berører 70–80 forskjellige barnehager, sier Ohm, og legger til at de er opptatt av å gi god informasjon til foreldre og ansatte framover.

Hun kan heller ikke svare på hva kommunen planlegger å gjøre med bygget dersom politikerne vedtar å avvikle driften.

– Det må vi finne ut etter at avgjørelsen er tatt blant politikerne, sier direktøren.

LES OGSÅ: Private barnehager bekymret for millionkutt

Må diskutere helheten

Leder i utvalget for oppvekst og utdanning, Eirik Faret Sakariassen (SV), sier at politikerne skal bruke tiden fram til utvalgsmøtet 4. november for å diskutere helheten i barnehagestrukturen.

– Administrasjonen i kommunen varsler en veldig stor omlegging, men ingenting er bestemt ennå. Det hele skal vurderes fram til møtet, og så skal vedtaket behandles i kommunestyret før jul, sier han før han legger til:

– Vi har masse å lese og har ikke fått diskutert dette i flertallet. Derfor føler jeg ikke at jeg kan uttale meg om saken.

Mer fra Dagsavisen