Nyheter

Båter i friområder i Galeivågen skal jages bort

Båter i Galeivågen skal fjernes, om nødvendig med tvang. Politikerne bes godkjenne «snarlige aksjoner».

Sjøbunnen i Galeivågen på Hundvåg er svært forurenset, og skal derfor mudres. Alle småbåter må flyttes under arbeidet. Kommunen ønsker også å rydde opp og fjerne båter og anlegg der eierne ikke har bruksrett i Stavanger kommunes friområder.

– Arbeidet med mudring er nødvendig på grunn av forurensingen, sier leder i utvalg for miljø og utbygging, Rune Askeland (MDG), til RA.

Kommuneadministrasjonen vil ha godkjent-stempel på «snarlig å aksjonere» mot private småbåter og småbåtanlegg som hindrer mudringen.

– Ingen har hevd

– Kommunedirektøren skriver i saksdokumentene at ingen private har tinglyst hevd eller rett til båtplass i friområdene her, og det må være likhet for loven, sier Askeland.

Administrasjonen vil registrere båter, brygger og andre gjenstander i friområdet, gå gjennom registre, grunnbok og tinglysninger, og plassere plastlaminerte rundskriv på eiendelen, der det bes om skriftlig dokumentasjon på bruksretten.

LES OGSÅ: Sterkt forurenset

– For lek og bading

– Arealene hvor det er etablert private småbåtanlegg er regulert til friområder med formål lek, ballspill, opphold og bading. Dette er i direkte konflikt med småbåtaktiviteten, skriver direktør Leidulf Skjørestad i Stavanger kommune i saksutredningen.

Kommunedirektøren vil gi eierne fire ukers frist, før båt, anlegg eller gjenstand fjernes for eiers regning.

– Dette er en utfordrende sak som kan gi et høyt konfliktnivå. Noen mener å ha hevd på bruk. Jeg er opptatt av at kommunen har en god dialog med eierne. Samtidig må det være likhet for loven, sier Askeland i forkant av møtet om saken 23. september.

Opprydningsarbeidet startet for øvrig opp i 2015, i det som da het kommunalstyret for miljø og utbygging.

– Jeg kjenner ikke til hvorfor prosessen stoppet opp den gangen, sier Askeland.

LES OGSÅ: Må velge mellom park, tivoli og konserter

Fakta: 

Kommunedirektøren ber Utvalg for miljø og utbygging (UMU) om å godkjennelse ny praksis for opprydding av småbåter og småbåtanlegg i kommunale friområder.

Administrasjonen ber også om godkjennelse til å snarest aksjonere mot private småbåter og småbåtanlegg i kommunale friområder som er i konflikt med planlagt sjøbunnsanering i Galeivågen.

Galeivågen er et av de mest forurensede sjøbunnområdene i Hundvåg kommunedel. Som et tiltak mot forurensningene er det planlagt å mudre opp sjøbunnen. Da må alle småbåter fjernes midlertidig, for å få tilgang til hele sjøarealet.

Mer fra Dagsavisen