Nyheter

Sokkelåret: - Rekordhøy produksjon

I fjor eksporterte norsk olje og gass for 1735 milliarder kroner, tilsvarende nesten et helt statsbudsjett,.

Det sa konstituert oljedirektør i Oljedirektoratet Torgeir Stordal da han la fram den ferske rapporten, Sokkelåret 2022, mandag formiddag.

Sjelden har Oljedirektoratet sett så mye olje og gass produksjon på norsk sokkel som de har gjort det siste året. Totalt i 2022 ble det produsert rundt fire millioner oljefat hver dag.

– Vi ser igjen rekordhøy verdiskaping fra norsk sokkel. De to siste årene, og spesielt året vi har lagt bak oss, skiller seg markant ut. Eksportverdien av norsk olje og gass var tre ganger høyere enn nivået vi har ligget på det siste tiåret sier oljedirektør Torgeir Stordal.

- Industrien er ikke på vei inn i solnedgangen

– I fjor eksporterte norsk petroleumsindustri for hele 1735 milliarder kroner, tilsvarende nesten et helt statsbudsjett, sier Stordal.

– Norsk petroleumsindustri er på ingen måte vei inn i solnedgangen, sa oljedirektøren under presentasjonen.

Direktoratet anslår at den samlede olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel vil øke ytterligere de neste årene, og toppe seg på 4,3 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2025.

Det vil i så fall bli det høyeste nivået siden 2005, og like under rekordproduksjonen på sokkelen fra 2004 da det i snitt ble produsert 4,54 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

Det er også ventet store investeringer de neste årene. Det var også store investeringer i 2022.

– Eldre felt produserer også mer og lengre. Ekofisk, som har feiret 50 år, har forlenget lisens til 2048, sier Stordal.

Halvparten er gass

Norge er Europas største gassprodusent. Det ble produsert åtte prosent mer i 2022 enn 2021. Gass utgjør nå mer enn halvparten av produksjonen på sokkelen. Nivået fra 2022 vil holde seg i år og er ventet å øke fram til 2025.

Ifølge tallene fra OD vil gassproduksjonen kunne øke til tilsvarende 2,11 millioner fat per dag de neste årene. Det vil i så fall tangere gassproduksjonsrekorden fra 2017.

Norge økte gassproduksjonen med åtte prosent fra 2021 til utgangen av 2022.

Bidraget gjør Norge til en sikker energileverandør i Europa.

– Bidraget til Europa i 2022 tilsvarer en tredjedel av alle tyske husholdninger. Vi snakker 100 terawattimer energi, sier Stordal.

Sjelden er det blitt investert så mye for framtiden.

—  Torgeir Stordal, konstituert direktør i Oljedirektoratet

Investeringer på 300 milliarder kroner

Totalt blir det investeringer på om lag 300 milliarder kroner. I samlet nåverdi er dette 200 milliarder kroner. Investeringene vil også gi samlet reservetilvekst på 252 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter.

Halvparten er gass, men også oljeproduksjonen vil øke. Det er anslått at norsk sokkel i 2025 vil levere cirka 2,19 millioner fat olje per dag, forteller Stordal.

– Sjelden er det blitt investert så mye for framtiden. Det bidrar til at Norge fortsatt kan være en pålitelig leverandør av energi til Europa, sier oljedirektøren.

---

Sokkelåret 2022:

  • Oljeproduksjonen gikk noe ned i 2022, mens det ble produsert mer gass, nesten like mye gass som i rekordåret 2017.
  • Det ble investert 121 milliarder kroner på felt i drift og 28 milliarder kroner i pågående feltutbygginger og funn, totalt 149 milliarder.
  • 13 planer for utbygging og drift ble levert i 2022, til en samlet investeringsverdi på 229 milliarder kroner. Det største nye prosjektet er Yggdrasil (tidligere Noaka) i Nordsjøen, der skal det investeres 115 milliarder kroner.
  • 32 letebrønner ble avsluttet, av disse var 28 undersøkelsesbrønner. Det ble gjort elleve funn, noen var mindre enn forventet. Det ga lavere ressurstilvekst enn de tre foregående årene.
  • I januar 2022 ble det tildelt 53 nye utvinningstillatelser i Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) 2021. Det var stor interesse for TFO 2022, som hadde søknadsfrist i september.
  • Interessen for areal til injeksjon og lagring av CO₂ er økende. Det er gitt tre letetillatelser for lagring av CO₂: Én i Barentshavet og to i Nordsjøen. Hensikten med disse tillatelsene er å først finne ut om arealene er godt egnet for CO₂ -lagring.

(Kilde: Oljedirektoratet)

---

Mer fra Dagsavisen