Nyheter

Rullestolbrukere og HC-forbundet om Utopia: - Ikke godt nok

Dårlig merking av handikaptoaletter, høye fortauskanter og dårlig sikt til scenen. Rullestolbrukere er lei av at «tilgjengelig for alle» ikke gjelder alle. Stavanger kommune sier at Utopia har fulgt kravene.

Tusenvis av mennesker var på musikkfestivalen Utopia 26. og 27. august. Etter to års fravær på grunn av pandemi, kom endelig Utopia tilbake – i ny festivaldrakt i nytt område i Bjergstedparken.

Rullestolbrukerne Marco Nymark og Tom Erik Simensen gledet seg også til musikk fra ettermiddag til kveld i parken sammen med store deler av resten av Stavanger-regionen.

– Dessverre var det ikke som jeg hadde forventet. Det var høye fortauskanter – høyere enn vanlige fortauskanter – som gjorde det vanskelig å komme seg rundt. Det var vanskelig å komme seg til baren. Det var dårlig merking av HC-toaletter. HC-toalettet jeg fant var tungt å komme seg til fordi det var gjørme. I tillegg var platået hvor vi i rullestol kunne se hva som foregikk på scenen helt fraværende, sier Marco Nymark til RA.

Tom Erik Simensen, som sitter i rullestol, var også på Utopia. Han deler Nymarks opplevelse.

– Jeg kom på festivalen og hadde forventninger om at ting skulle være i orden, fordi jeg regnet med at kommunen hadde vært på befaring. Men HC-doen var satt opp i et skogholt, det var gjørmete å komme seg dit. Å komme seg rundt til alle fasiliteter var vanskelig på grunn av høye fortauskanter. Som regel pleier det å være et platå på slike arrangementer, men det var ingen platå, sier Simensen.

Det endte godt med Simensen og Nymark. Etter en diskusjon med arrangøren fikk de komme inn på VIP-området, hvor de hadde tilgang til HC-toalett og utsikt til scenen.

– Det ble en bra kveld for oss til slutt, men det var takket være Marco – som fikk overtalt de rette folkene for å få oss inn på VIP-en. Ting løste seg for oss, men det var mange flere som ikke fikk komme inn der, sier Simensen.

Norges Handikapforbund: – Trist for mange

Nina Langeland, styremedlem i Norges Handikapforbund Nord-Jæren, var på Utopia sammen med Simensen.

– Vi trodde at det skulle være mye bedre tilrettelagt. For Tom Erik var det umulig å gå i baren. Jeg måtte ta kortet og koden hans og kjøpe drikke til ham. Slikt er ikke greit. Rampene som var der var bratte og smale. Det var også vanskelig å se hva som foregikk på scenen, sier Langeland.

– Heldigvis ordnet det seg for oss. Vi ble veldig godt behandlet da vi fikk komme inn på VIP-en, og vi koste oss og hadde en fin kveld. Men jeg tenker på alle de andre de andre rullestolbrukerne som ikke fikk komme på VIP-en. Flere jeg har snakket med var ikke fornøyde. Det er kjempetrist.

Universell utforming Utopia

Utopia: – Tar hensyn

Utopia-sjef Espen Knoph har fått framlagt kritikken som festivalen mottar.

– Generelt kan jeg si at vi alltid prøver å tilrettelegge best mulig for alle. Selvfølgelig er det alltid ting vi vil gjøre bedre hele tiden. I år var det ekstra utfordrende, fordi vi var på nytt område. Bjergstedparken har mye gress, og en park gjør det logistikkmessige vanskeligere. Det var områder med gjørme etter en veldig regnfull dag timene før vi åpnet som gjorde det litt mer utfordrende. Vi hadde ikke tid til å gjøre om på infrastrukturen, sier Knoph.

Han understreker at universell utforming er noe festivalen er opptatt av.

Knoph forteller at Utopia var nominert til Prima-prisen 2019, en pris som deles ut av Prima assistanse.

– I tillegg gir vi hele panten til Turnspretten hos Sola turn, et tilbud for barn og unge med ekstra behov. Panten er egentlig en stor inntekt, men vi velger å støtte Turnspretten.

– Vi har alltid tatt hensyn til rullestolbrukere og andre mennesker med særskilte behov, sier Knoph.

Når det gjelder manglende platå, svarer Utopia-sjefen at det var en stort område på 150 kvadratmeter med god utsikt utover scenen.

– Der satt det andre rullestolbrukere. Jeg har vært i kontakt med andre rullestolbrukere som var på festivalen. Noen har konstruktive tilbakemeldinger på ting som kunne vært bedre, men de har vært fornøyde og har kost seg, sier Knoph.

Etter en uke med sol, har gjørma tørket i området hvor noen av HC-toalettene på festivalområdet var.

Kommunen: – Oppfylte kravene

Arrangørkoordinator i Stavanger kommune, Terje Emil Knutsen, forteller at det er krav om universell utforming, og at disse ble oppfylt av arrangøren.

– Det var definerte områder til bevegelseshemmede. Det var egnede toalettfasiliteter og det var sikt til scene eller tilsvarende, som i dette tilfellet er storskjermer, sier Knutsen.

– Det er ikke et krav om plattinger eller eget platå, så lenge man har siktlinjer til scene eller storskjerm, legger han til.

Knutsen sier kommunen ikke har mottatt klager om at universell utformingskravene ikke var oppfylt.

Krever konsekvenser

Nymark vurderer å sende inn klage til Diskrimineringsnemnda. Han er lei av at arrangører generelt ikke tar universell utforming på alvor.

– Jeg er redd dette skremmer bort andre funksjonshemmede til å ta del av tilbud som finnes. Vi ønsker bare å gli inn i folkemengden og være en del av folkefesten. Det er en evig kamp. Jeg føler meg som en hamster i hjulet. Å si unnskyld hver gang kommunen eller andre påpeker at noe ikke er godt nok, holder ikke. Nå må det få konsekvenser for arrangementer som bryter tilgjengelighetsloven og diskrimineringsloven. Kommunen bør se på bøter og vurdere den offentlige støttes de gir til ulike arrangementer. Jeg mener også at rullestolbrukere som hadde en dårlig opplevelse på Utopia bør be om å få refundert billettpengene, mener Nymark.

Langeland i Norges Handikapforbund er noe mildere.

– Jeg vil ikke foreslå bøter eller noe sånt, men kanskje det burde vært en frivillig komité som kunne vært med kommunen og arrangøren og fortalt hva som fungerer og hva som ikke funker. Man tror man vet hvordan folk i rullestol har det, men du vet det ikke selv før du faktisk sitter i en selv, sier Langeland.

Utvalgsleder: – Noe å være oppmerksomme på

Rune Askeland (MDG) er leder for utvalget miljø og utbygging i Stavanger. Askeland var ikke på Utopia og kjenner ikke til forholdene, men sier at kommunen generelt må være oppmerksomme på problematikken rundt arrangementer og universell utforming.

– Dersom brudd og avvik skjer gjentatte ganger med samme arrangør, så må kanskje kommunen være strammere i klypene. Sier man at man tilrettelegger for alle, så skal man gjøre det. Hva konsekvensene bør være er vanskelig å si. Det finnes jo konsekvenser for brudd på skjenkebevillingen. Kommunen har en plan på universell utforming. Å høre status på den er noe utvalget kan ta videre, sier Askeland.

Ifølge rullestolbrukerne var det vanskelig å se hva som foregikk på scenen dersom man ikke var på VIP-området.



Mer fra Dagsavisen