Nyheter

Beyonder på ONS: – Elon Musk har snakka om oss, uten at han visste det

ONS satser grønt, Forus-selskapet Beyonder er en del av dette, og er godt fornøyde med at selveste Elon Musk snakka om hvor viktige Beyonder var for det grønne skiftet - selv om han kanskje ikke visste akkurat det selv.

ONS har introdusert flere nye elementer for årets konferanse og messe, blant annet ønsker de å gå fra å bli kalt «oljemesså» til å bli kalt et energimøtested, eller «energimesså.» De har et eget program og område for «Net Zero Markets» og en egen «Scale up-arena.» Hovedtemaene for den grønne satsingen til ONS er batteri- og energilagring, sol, vind, hydrogen og CCS. En viktig aktør på dette området, er Forus-selskapet Beyonder, som har en stor stand i hall 4 på Scale up-området.

Beyonder gjør sagflis om til batteri for industri og tungtransport.

Geir Voster, salgsdirektør i Beyonder, forteller at ONS så langt har vært veldig bra.

– Vi har hatt mye besøk her, og mange viser stor interesse for oss. Vi var så heldige at vi har fått hatt Kronprinsen på besøk, og nå nettopp hadde vi en hel gjeng fra fylkeskommunen, inkludert fylkesordføreren, sier Voster til RA.

Han mener at besøket av politikerne fra fylkeskommunen er et av høydepunktene på ONS så langt.

– Det er veldig spennende, fordi vi er helt avhengige av de. Vi er avhengige av at regionen samler seg om teknologiselskap, i dette tilfellet Beyonder, og sørger for at det får reise videre. Det er et så enormt eksportpotensial både i produktet vi har, og ikke minst i teknologien. Det er ganske kult at vi har utviklet ny battericelleteknologi her i Rogaland, sier Voster.

– Elon snakka på vegne av Beyonder

Han påpeker at de gjennom en film de har på standen, nå virkelig kan vise at teknologien til Beyonder virker – fordi de har fått testet den ut på applikasjoner.

– Nå har vi både truck og trehjuler som kjører rundt med Beyonder-batteri i seg. Også skal vi jo skalere opp nå, sier salgsdirektøren.

– Elon Musk var jo inne på at batteri er en viktig del av det grønne skiftet, hva tenker dere om det?

Ja, det var spot on det Elon sa. Egentlig skulle man tro at Elon Musk hadde vært å lest oppskriften til Beyonder og hvorfor vi har valgt å satse på de ingrediensene som vi gjør. Han peker på akkurat det som er kjernen her, at vi har en råstoffmangel, og at vi må finne erstatninger til dette i batteri – og det har Beyonder gjort. Vi har tatt bort nikkel og kobolt, og bruker nå avfallsprodukter fra treindustrien, som man finkjemmer inn til et aktivt karbon, som erstatter de kontroversielle råstoffene. Elon snakka på vegne av Beyonder, uten at han visste det, sier Voster fornøyd.

Han er ikke tvil om at den grønne satsingen til ONS har vært en suksess.

– Man ser alt den innovasjonen, med «scale ups», ny teknologi, med framtidsrettet og bærekraftige satsinger som kommer. Det er helt utrolig den omveltningen som ONS har hatt. Når vi går rundt her, ser vi det er en stor optimisme, og man samler seg rundt skiftet – det gjelder både alt fra folk, utstyr og teknologi, sier Voster.

Framtidstro på ONS

Fylkesordfører Marianne Chesak lot seg imponere av Beyonder under ONS.

Onsdag formiddag var fikk Beyonder besøk av mange politikere fra fylkeskommunen, inkludert fylkesordfører Marianne Chesak (Ap), og hun lot seg imponere.

– Beyonder er en fascinerende bedrift. Det som er spesielt er at det er gründere med bakgrunn fra oljeindustrien som utvikler en ny måte å lage kraftfulle batterier på, på en mer bærekraftig måte – de bytter ut kobolt og nikkel med forkullet treflis. Fylkeskommunen og trefadder har vært med å samarbeide med Beyonder allerede. Det et akkurat dette vi trenger for å omstille oss i Rogaland, sier Chesak til RA.

– Hva synes du om den grønne satsingen ONS har gått for i år, med å gå fra oljemesså til en energimesse?

– Jeg kjenner at det gir meg framtidstro på at vi faktisk skal kunne klare dette skiftet. Før var det slik at du enten var for olje og mot miljø eller omvendt, men nå er det en større forståelse for at skal man lykkes med omstillingen må man bygge videre på den næringen vi har. Det er faktisk olje og gass-bransjen som skal redde verden, og det kommer tydelig fram nå, sier fylkesordføreren.

– Jeg kjenner jeg blir stolt av å gå rundt å høre på hvordan også de store oljeselskapene tenker om omstilling, og sin rolle i det. Også er det spennende å se alle disse spennende prosjektene som popper opp, og se samarbeidet mellom ulike aktører som skal innovere sammen. Det er mange selskaper som er ambisiøse, og som skal nå net zero innen 2030. Jeg er stolt over å komme fra Rogaland – her ligger svaret på det grønne skiftet, legger hun til.

– Hva betyr ONS for Rogaland?

– Det er veldig viktig. Vi får vise fram kompetansen vår, fortrinnene våre, og vi får vise vi er en region som tar lid i det grønne skiftet.

Fylkesordfører Marianne Chesak lot seg imponere av Beyonder under ONS.
ONS 2022





Mer fra Dagsavisen