Nyheter

LO-kongressen: - Blir tøffe energi-debatter

Eirin Sund i LO Rogaland spår tøffe debatter knyttet til klima og energi. Jo Jenseg i LO Stavanger håper på strøm-endringer.

Mandag startet LO-kongressen i Folkets Hus i Oslo. Kongressen, som omtales som Norges viktigste politiske verksted, samler 315 delegater fra hele landet og alle forbund. Fram til 3. juni skal LO sin politikk for de neste fire årene. Kongressen skulle egentlig blitt avholdt i fjor, men ble utsatt på grunn av pandemien.

Klima, miljø og oljeleting er spådd til å skape debatt.

Eirin Sund, distriktssekretær i LO Rogaland, deltar for første gang siden hun begynte i LO tilbake i 2018. Hun har ikke stemmerett, men følger nøye med på debatten. For Rogaland sin del er diskusjonen knyttet til industri og petroleumssektoren svært viktig for Rogaland, mener Sund.

Det er ingen hemmelighet at det er uenighet i LO-familien.

—  Eirin Sund, distriktssekretær LO Rogaland

– Jeg følger nøye med på hva vi vil mene og gjøre på områdene energi, klima og miljø. Det er ingen hemmelighet at det er uenighet i LO-familien angående dette. Det kommer til å bli tøffe debatter knyttet til energi og industri. Vi må få vedtak på plass som sikrer gode rammer. Dette handler om arbeidsplasser, ikke bare i Rogaland, men langs hele kysten – i tillegg til at energisektoren er en viktig bærebjelke i hele det norske samfunnet, sier Sund til RA.

Delte meninger

– De ulike meningene kan dele seg mellom de ulike forbundene. Jeg mener at vi kan løse klimautfordringene samtidig som vi ivaretar energiindustrien. Det er nøkkelen til fornybarsamfunnet, legger Sund til.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum åpnet nylig for å skyve på klimamålet hvis krigen i Ukraina blir langvarig.

– Hvis konflikten skulle vedvare, kan det hende at vi må sakke av på farten på alle kutt i utslipp vi har sagt vi skal ta hjemme innen 2030. Årene går fort når vi skal ha så massive kutt, sa han til Aftenposten.

Samme avis melder at Norsk Tjenestemannslag (NTL) med over 50.000 medlemmer vil stanse oljeletingen snarest mulig. Begrunnelsen er at verdens klimagassutslipp ifølge FNs klimapanel må reduseres.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik tok til motmæle. Hun sa nylig til NTB at klimamålene må ligge fast.

– Jeg har vært veldig tydelig på at jeg mener vi må stå fast på de målene, sier Følsvik til NTB.

LO-lederen venter skarp debatt om klima- og oljepolitikk under den fem dager lange kongressen.

– Vi har folk fra miljøorganisasjonene på den ene siden, som jeg vil si er ganske bestemte på sitt standpunkt, og så har vi industriforbundene, som organiserer ansatte innenfor olje- og gassnæringen, som er like langt på den andre siden. Men kongressen er et politisk verksted, så debatten skal være hard, påpeker hun overfor NTB.

Jenseg: – Strøm-styring

Leder i LO Stavanger og omegn, Jo Jenseg, er ikke bekymret for energi- og klimadebatten. Han tror LO lander på noe alle kan leve med. Jenseg er mer opptatt å få kontroll på strømprisene.

Jo Jenseg, LO, LO Stavanger

– Vi må få politisk styring på strømprisene. Vi må avklare om vi skal frede krafteksport eller ikke. Det er viktig for Rogaland, fordi vi har en del kraftkrevende selskaper. Vi har bedrifter som er avhengige av lave strømpriser. Skal vi etablere nye bedrifter i Rogaland og få nye industrier, må vi ha et forutsigbart kraftregime. Det kan ikke bare være markedet som bestemmer. Fordi da er det bedre for bedriftene å etablere seg i andre enden av de utenlandske kraftkablene. Norge er et høykostland, og industrien kan ikke leve med de høye strømprisene, sier Jenseg til RA.

– Forby bemanningsbransjen

Jenseg håper også at LO vil forby bemanningsbransjen over hele landet, ikke bare i Oslo og Viken.

– Dersom man ikke har et forbud, vil aktørene flytte på seg. En naturlig sted å komme til da er nettopp Rogaland og resten av Vestlandet. Da vil vi får lignende tilstander som i Oslo-området, selv om vi allerede har det nå, sier Jenseg.

Han er også opptatt av pensjon.

– Vi må ikke fortsette den utviklingen vi er inne i nå, hvor stadig flere er minstepensjonister. Folk, som av ulike grunner må slutte i arbeidslivet før pensjonsalder, blir utrolig hardt straffet. Vi må ha en bedre pensjonspolitikk.

– Betyr mye for folk flest

Sund sier til RA at LO-kongressen er svært viktig for folk flest, og at LO ikke bare handler om lønn.

– Alle arbeidsfolk vil i hverdagen kjenne på hva vi vedtar og mener. Anstendig lønn, gode pensjoner og at arbeidslivet er seriøst. Vi skal sikre dem som ikke kan være i arbeid og jobbe for at alle skal kunne leve trygge og gode liv.

– Kongressen handler om mye mer enn bare lønnsspørsmål. Det er flere hundre forslag som skal stemmes over. Her er det delegater fra alle forbund. Mennesker som står på gulvet hver dag, i et klasserom, et industrigulv eller den som rengjør gulvet. Det som bestemmes på kongressen er hva vi vil at Norge AS skal være, sier Sund.

Mer fra Dagsavisen