Kultur

Slik blir sommerens festivaler og folkefester

Etter to år med restriksjoner, meteren og tiltak er det endelig klart for musikk, sport og folkefest.

De siste to årene har arrangører sett seg nødt til å enten nedskalere eller avlyse på grunn av koronarestriksjoner, men i år kan endelig ting gjennomføres som normalt igjen. I sommermånedene er det flere store ting som skjer i regionen, og RA har plukket ut noen av de største arrangementene.

Allerede denne helgen er det duket for mye liv i sentrum når både Musikkfest og Tour of Norway arrangeres. Førstnevnte fant sted lørdag på fire ulike scener rundt omkring i sentrum. Også Tour of Norway kommer til å prege bybildet i Stavanger og Sandnes i helgen, og på kommunenes nettsider finnes informasjon om hvilke veier som stenger og når de holdes stengt. Søndagens etappe både starter og slutter i Stavanger. Kommunen opplyser at sykkelrittet kan føre til køer og kansellerte bussavganger mens løpet pågår, og at trafikk vil bli sluset gjennom løypetraseene når det er mulig. Samtidig oppfordrer også kommunen publikum til å bli med på å lage folkefest i sentrum.

– Både ved start og målgang blir det sykkelfest og mye som skjer. Møt gjerne også langs ruta, ta med flagg, mat og drikke og hei fram proffene! Pass på barna og deg selv, for her kommer syklister og følgebiler veldig fort rundt svingene! Tilskuere må i stor grad sykle, gå eller reise kollektivt, i alle fall den siste biten fram til løypene. Vær ute i godt tid, skriver Stavanger kommune på sine nettsider.

For barn, voksne og vikinger

Snaue tre uker senere er det duket for Rikssamlingsjubileet, hvor det skal markeres at det er 1150 år siden Harald Hårfagre beseiret sine motstandere og ble Norges første rikskonge. Feiringen vil skje fra 9. til 19. juni og vil foregå litt spredt gjennom fylket. De tre siste dagene foregår arrangementet i Hafrsfjord, og da er det klart for den tradisjonelle Hafrsfjord-kaupangen i Møllebukta, i tillegg til skuespill, dans, musikk og guidede turer i og rundt Hafrsfjord.

– Det er ganske mye læring, og med dette ønsker vi virkelig å løfte folks kunnskap om nasjonens historie. Alle kan ikke få med seg alt, men vi ønsker og håper å få fortalt en så bred historie som mulig. Dette jubileet er en unik mulighet til å få flotte kulturopplevelser og masse ny kunnskap om eget fylke, sa prosjektleder Trond Ole Paulsen til RA tidligere i vår.

Mablis 2019

Samme helg arrangeres også det også to festivaler; Randabergfjellet og Mablis. Førstnevnte finner sted i Randaberg 17. til 19. juni og beskrives av arrangøren som en festival man ikke vil gå glipp av. Festivalen er et samarbeid mellom Randaberg kommune, PS Selskapsutleie, Alive og Randaberg speidergruppe, og er en av hovedattraksjonene under Randaberg kommunes 100-årsjubileum i 2022.

– Norges minste landkommune lager en festival med noen av Norges største navn på et av Norges minste fjell. Denne festivalen vil du ikke gå glipp av, står det på festivalens nettsider.

Mablis arrangeres i Vålandsskogen 17. og 18. juni. I fjor, på grunn av restriksjoner og fordi det ble en litt annerledes festival, gjorde de en liten tvist på det hele og kalte festivalen Mabl-ish. Den gangen var det faste, tilviste plasser foran én scene, men i år skal festivalen endelig arrangere som normalt igjen. I tillegg til selve hovedfestivalen blir det også arrangert Barnas Mablis på dagtid lørdag 18. juni, hvor det blir musikk, underholdning og aktiviteter for hele familien. Det vil også være et godt utvalg av lokal mat og alkoholfri drikke, samt en egen Mablis, skriver arrangøren på Facebook.

Grønt og folksomt

Halvannen uke senere er det klart for Stavangers kanskje største folkefest, nemlig Gladmat, som arrangeres fra 29. juni til 2. juli. Matfestivalen er kjent for å trekke flere hundre tusen publikummere, og etter to år med nedskalerte varianter av festivalen gleder festivalsjef Maren Skjelde seg til å fylle Vågen igjen. I et intervju med RA tidligere denne uken fortalte hun at Gladmat ønsker å bli Norges grønneste matfestival, og at de har tatt et par grep for å komme seg dit.

– Nå ser jeg veldig fram til et stappfullt Vågen, sa Skjelde.

Samtidig arrangeres også Den spiselige byfest i Stavanger Øst.

– Vi gleder oss til å kunne arrangere Den Spiselige Byfest igjen! Datoene og tidspunktene er satt, så kommer programmet ellers veldig snart, står det på arrangementet på Facebook.

I starten av august, nærmere bestemt 3. til 6., arrangeres Blinkfestivalen i Sandnes. Blink tiltrekker seg store folkemengder, og kan hvert år skilte med en kombinasjon av idrett og musikk. I år foregår Blink både i Lysebotn, i Sandnes og på Ålgård, og det blir gratiskonserter med Hellbillies, CC Cowboys og Åge Aleksandersen og Sambandet.

Utopia 2017

Lørdag 6. august blir det også éndagsfestivalen Munkehagen, og da RA pratet med festivalsjef Sturle Dagsland tidligere i vår sa han at han håper det vil bli samme stemningen som tidligere år, med utendørs aktiviteter, forskjellige kunstneriske uttrykk, byttebod og ulike folk. Det første året de arrangerte var det 70 publikummere til stede, men de siste årene har det vært over 2000 besøkende til festivalen i skogen.

Kort tid etter arrangeres Kammermusikkfestivalen i Stavanger. Festivalen foregår på en rekke scener over hele byen og varer fra 9. til 14. august. I tillegg til konserter byr også festivalen på egne barneforestillinger, psykoanalytisk lytting, yogakonsert og pubrunde.

En av sommerens siste, store folkefester er Utopia. Festivalen arrangeres 26. og 27. august og kan skilte med navn som Alan Walker, Astrid S, Lars Vaular, Janove, DJ Snake og Kamelen. Tidligere i år sa festivalsjef Espen Knoph til RA at det er første gang festivalen arrangeres i Bjergstedparken og at festivalen med det kan øke antall publikummere fra cirka 10.000 per dag til 15.000 per dag.

– Det blir første året i Bjergstedparken og festivaldeltakerne kommer til å oppleve en helt annen type festival. Utopia 2022 blir større og livligere enn noen gang, med enda bedre artister og flere opplevelser enn før, sa Knoph den gang.

Bare et par dager etter festen er over i Bjergstedparken er det klar for en ny feiring når Skeivå Rogaland Pride arrangeres fra 29. august til 3. september. I og med at festivalen fortsatt er noen måneder fram i tid er ikke alt av program helt spikret enda, men det som er bestemt er at Pride-paraden skal gå fra Stavanger sentrum til Tou lørdag 3. september.

– Det er helt fantastisk å kunne arrangere Pride som normalt igjen, og det er nok etterlengtet av veldig mange i byen og fylket. I år vil vi gjøre festivalen større enn noen gang, sa festivalsjef Live Idland til RA tidlig i mai.

Stavanger på Skeivå, pride stavanger 2018

Mer fra Dagsavisen