Nyheter

Slik feires 1. mai i Stavanger og Sandnes

For første gang noensinne skal LO-topp Eirin Sund ha helt fri på 1. mai. Det betyr ikke at arbeidernes festdag har utspilt sin rolle.

– Utspilt sin rolle? Tvert imot. Den dagen arbeidslivet er seriøst for alle. Den dagen alle har et arbeid å gå til og har en hverdag som er trygg, da får vi heller diskutere som 1. mai har utspilt sin rolle, men den dagen har ikke kommet, sier Eirin Sund, distriktssekretær i LO Rogaland.

– Med den situasjonen Europa nå står i, med krig i Ukraina, er det viktigere enn noen gang å stå samlet. 1. mai er en internasjonal dag. Jeg håper arbeiderbevegelsen og så mange andre som mulig kan bli med og markere mot det som skjer i Ukraina – slik at det er synlig helt til Kreml. Den parolen skal jeg gå bak i år. Det håper jeg andre også gjør. Du kan være uenig i andre paroler, men denne kan vi alle stå bak, sier Sund.

Siden den tidligere stortingsrepresentanten var 15 år har hun alltid holdt appeller og taler rundt omkring på ulike 1. mai-arrangementer. I år står hun fritt til å dra på det hun vil.

– En spesiell følelse. Jeg skulle egentlig vært bortreist, og har derfor takket nei til alle forespørslene om å holde appeller. Nå reiser jeg ikke bort likevel, men jeg bestemte meg for å ha fri. Så kan jeg dra på det jeg vil av arrangementer, forklarer Sund overfor RA.

For dagen, 1. mai, den står sterkt i hjertet hennes. Så lenge hun kan huske. Det første hun alltid gjør er å henge opp balkongflagget hjemme på Kverneland.

Vekker følelser

– Mamma og pappa var industriarbeidere. Pappa var klubbformann på Kverneland. Jeg er vokst opp at vi fikk nye klær til 1. mai. Fine klær. Så reiste vil til Bryne, som var vår plass å feire. Det var enormt stort. 1. mai er en viktig dag. Det vil den alltid være.

1. mai er en dag som vekker flere følelser hos Eirin Sund.

– Jeg føler takknemlighet, for det arbeidet og den kampen andre har ført før oss. Stolthet, for alt det arbeiderbevegelsen har oppnådd. Så kan jeg også være forbannet, på alt det som fremdeles er urettferdig. Vi må kjempe videre, forteller Sund.

– Fatter ikke at det skjer i 2022

LO-toppen i Rogaland tror mange tar rettighetene i arbeidslivet i Norge for gitt. Hun mener folk bør tenke over at de denne dagen kan vise støtte til folkene som har kjempet for våre rettigheter.

– Av og til kan det være godt å stå med dem som hele tiden kjemper for dine rettigheter, mener hun.

For arbeidslivet er ikke seriøst overalt i Norge, mener Sund.

– Ikke alle kvinner får hele stillinger i offentlig sektor – i 2022. Flere hundre tusen står utenfor arbeidslivet i Norge. Det er barn som lever under fattigdomsgrensen i Norge. Disse skriker ikke høyest. Familier som virkelig merker økte statsutgifter. Familier hvor en 500-lapp kan velte hele månedsøkonomien. For LO er det viktigst å løfte dem so har minst, og være deres stemme.

– De som har mest er ofte dem som skriker mest. De skriker mens de griller indrefilet på gassgrillen, på hytta, som har oppvarmet gårdsrom, sier Sund.

Nye paroler

Jo Jenseg, leder i LO Stavanger og omegn, gleder seg først og fremst til å ha fysiske arrangementer etter to år med digital feiring under pandemien.

I faktaboksen kan du se alle parolene i år. Jenseg vil trekke fram noen av de nye.

– Vi har to nye: «Russland ut av Ukraina», som jeg håper det blir stor oppslutning om. Her handler det om å vise solidaritet med det ukrainske folk.

Jo Jenseg, LO, LO Stavanger

– Den andre nye er «Nei til amerikansk base på Sola». Vi ønsker ikke endring i basepolitikken, som har tjent oss godt siden andre verdenskrig. Politikken vi har ført har redusert spenningsnivået. Vi ønsker ikke et amerikansk base på norsk jord, sier Jenseg.

Stavanger-lederen trekker også fram parolen om kraftpolitikk, at jernbanen skal være i ett offentlig selskap og sekstimers arbeidsdag.

På med bunad

I Sandnes skal Laine Wold, som er leder i LO Sandnes og Gjesdal, på med bunaden.

– 1. mai er den festdag. Da er det på med festantrekket. Jeg gleder meg til å treffe folk igjen. Mange har spurt og forsikret seg om at det blir fysisk feiring i år. Årets hovedparole: Frihet – demokrati – solidaritet er utrolig viktig for oss i fagbevegelsen. I år er det ekstra spesielt – på grunn av krigen i Ukraina. Ingen skal måtte stå alene, sier Wold.

---

Paroler og program:

Hovedparoler 2022:

  • 100 år med 8 timer er nok – vi vil ha sekstimers dag nå
  • Én kropp én egenandel – øyehelse og tannhelse inkludert
  • Forby bemanningsbransjen
  • Fritt Palestina – riv murene – boikott Israel
  • Gjenreis norske arbeidsrettet, si opp EØS
  • Nei til amerikansk base på Sola
  • Russland ut av Ukraina
  • Slipp ungdom inn på boligmarkedet – sosial boligpolitikk nå
  • Stans oppsplitting! Jernbanen i ett offentlig selskap
  • Stopp velferdsprofitørene
  • Ta politisk kontroll over krafta vår nå
  • Vi krever likelønn – ikke lønn etter kjønn

Program i Stavanger:

  • Kl. 09: Kransenedleggelse ved de falnes graver og gravene for de sovjetiske krigsfangene på Eiganes gravlund. Musikk ved Gaute Vikdal og Stavanger Janitsjar. Appeller ved Jan Magne Arntsen og Sosialistisk Ungdom.
  • Kl. 09.45: Kransenedleggelse og tale ved monumentet Oljearbeideren utenfor Oljemuseet (arrangert av Industri Energi).
  • Kl. 10: Fellesfrokost i Folkets Hus med musikk og appeller.
  • Kl. 11: Gudstjeneste i St. Petri kirke ved domprost Stefan Emmerhoff og Lars Slettebø, daglig leder i Kirkelig dialogsenter.
  • Kl. 12.30: Oppmøte på Folkes Hus, oppstilling av demonstrasjonstoget.
  • Kl. 13: Toget går fra Folkets Hus. Rute: Løkkeveien-Kannikgata-via teateret-Kongsgaten-Jernbaneveien-Olav Vs gate-Haakon VIIs gate-Domkirkeplassen til Byparken. Musikk ved Stavanger Janitsjar, Musikkorpset Gjallarhorn, Jernbanens musikkorps og Stavanger kommunes korps.
  • Kl. 13.40: Festmøte i Byparken. Appeller ved Daniel Gudbrandsen (faglig ungdomssekretær i LO Rogaland), Marianne Hirzel (nestleder i Fagforbundet Rogaland), internasjonal solidaritetsappell ved Sophia Moruwat og Arvid Erga (regionkontorleder i Handel og Kontor). Hovedappelant er Bjørnar Moxnes, leder i Rødt.
  • Kl. 20: 1. mai-konsert på Folken.

Program i Sandnes:

  • Kl. 08: Flaggheising
  • Kl. 08.30: Gratis frokost på Folkets Hus Sandnes
  • Kl. 09: programstart. Appeller ved Tom Kalsås (Ap) og Reidun Marie Enge (kvinnekontakt i Sandnes Ap)
  • Kl. 10.30: Hedring av arbeidsveteraner i sykehusparken ved Ragnvald Erga (leder i Sandnes Ap)
  • Kl. 11.15: Tog, oppstilling ved Lanternen. Lura skolekorps spiller. Hovedparole: Frihet – Demokrati – Solidaritet
  • Kl. 12: Program på festplassen Ruten: SJOKK sosialistisk kor synger. Hovedtale fra Bjørnar Moxnes (Rødt). Apell ved Annikken Heimdal Tjøstheim (SV)

---






Mer fra Dagsavisen