Nyheter

– Det offentlige har båret pandemien på sine skuldre

For andre året på rad var det duket for en annerledes markering av arbeidernes dag – 1. mai. I stedet for offentlige arrangementer, har appellene og kransenedleggelsen blitt vist digitalt.

– Selv om markeringen er digital, tror jeg veldig mange har fått øynene opp for hvor viktig denne dagen er, særlig på grunn av koronapandemien som har ført til enda større ulikheter mellom folk. For meg handler det om å ta en for laget. Man har vinnere og tapere i denne pandemien, og i én forstand handler dette om solidaritet og at man gir en hånd til dem som ikke har kommet like godt ut av det som seg selv, sier Dag Mossige, gruppeleder for Stavanger Arbeiderparti.

– Man må være bevisst på hvorfor det er så viktig å ha et organisert arbeidsliv. Det er blant annet viktig for den individuelle arbeider at man har rettigheter og står tryggere i jobb, men det er òg veldig godt for samfunnet som helhet, legger han til.

Ap-politikeren går vanligvis i tog 1. mai, og skulle aller helst gjort det i dag også.

– Det er fantastisk kjekt å gå i tog, og det skaper en fellesskapsfølelse. Det er klart at man savner å møte de man kjenner, så 1. mai 2022 – med ny regjering – kommer til å bli helt fantastisk, sier han til RA.

Selv om det er begrenset markering av årets Arbeidernes dag, følger Mossige med på sendingen og får med seg talene som holdes. Han mener det ikke hjelper om man kun snakker om forskjellene i samfunnet, men at det er viktig at man prøver å gjøre noe med problemene.

– For første gang siden 1993 har Ap ordføreren i Stavanger, og da må vi vise at vi er annerledes enn de andre partiene. For noen dager siden kom vi med nyheten om at vi vil øke grunnbemanningen på sykehjemmene med 15 millioner kroner, slik at folk kan stå i flere hele og faste stillinger. De som jobber med folk skal få det lettere, og det vil gi bedre tjenester og være bedre for pandemien, sier han før han fortsetter:

– Dette er en internasjonal dag for arbeiderne – vanlige folk. Å ta en for laget gjelder også internasjonalt. Ap oppfordrer derfor sterkt om å støtte opp om kampanjen i regi av Norsk Folkehjelp som skal bidra til flere vaksiner internasjonalt.

Ap: – Fagbevegelsens rolle står sentralt

Mossige mener at de moderne vellykkede industrielle demokratiene som har gjort det bra, i stor grad har klart det på grunn av et organisert arbeidsliv.

Årets 1. mai, i enda større grad enn tidligere, er en honnør til de som har fått oss gjennom pandemien og har bestått dens prøvelser.

—  Dag Mossige, Ap

– Det er det 1. mai handler om – fagbevegelsen og verdien av å ha et organisert samfunn. Fagbevegelsens rolle står sentralt og hjelper til som en motkraft mot kapitalkreftene, og er essensiell for å holde forskjellene nede, sier han.

– Årets 1. mai, i enda større grad enn tidligere, er en honnør til de som har fått oss gjennom pandemien og har bestått dens prøvelser. Det er først og fremst takket være det offentlige, og ikke det private. Det offentlige har båret pandemien på sine skuldre, legger Mossige til.

Talte i folks hager

Mímir Kristjánsson, som for øyeblikket tar pause som gruppeleder for Rødt Stavanger for å satse på valgkampen og ta steget inn på Stortinget, ville gjøre noe annerledes for å markere arbeidernes internasjonale kampdag. I år tok han turen hjem til de som måtte ønske det, og holdt appeller for dem i hager og på fortau.

– Jeg tenkte at vi måtte finne på noe nytt, og dette var én av de tingene vi kunne gjøre. Jeg synes det er veldig gøy å holde taler, 1. mai er en viktig dag for meg, og jeg tror folk ønsker at det skal skje noe på denne dagen. Det passet derfor perfekt, sier han til RA. Da vi snakket med han hadde han holdt to appeller – én i Sogndalstrand og én i Hetlandsskogen, og hadde med seg to andre fra Rødt.

– Det blir elleve taler til sammen i dag, så det er et opplegg, men det er veldig kjekt. Jeg koser meg, og så håper jeg at de som får besøk koser seg, legger Kristjánsson til. Han forteller at de blir tatt godt imot, og at folk er utrolig gjestfrie.

Kristjánsson mener at det mer enn noen gang er viktig å markere 1. mai.

– Det er valg i år, og det betyr mye for hvilken retning samfunnet skal gå i. I tillegg blir forskjellene mellom folk i Norge stadig større, og det tror jeg de fleste er imot. Da er det viktig at vi markerer oss, sier han.

Vi har alltid trodd at Norge har vært et rikt og rettferdig land, men det er mer fattigdom og forskjeller enn vi ønsker å innrømme.

—  Mímir Kristjánsson, Rødt

– Hva er det rogalendingene ønsker å høre appeller om?

– Den store saken er økonomiske forskjeller i samfunnet – at avstanden mellom fattig og rik har vokst. Vi har alltid trodd at Norge har vært et rikt og rettferdig land, men det er mer fattigdom og forskjeller enn vi ønsker å innrømme, sier han før han fortsetter:

– Rogalendingene er også veldig opptatt av hvordan vi bruker naturressursene våre, og at de kommer folket til gode.

– Kunne du tenkt deg å gjøre dette igjen?

– Ja, for det er veldig kjekt, men hvis jeg må velge vil jeg heller at det skal være muligheter for å gå i tog og samle mange tusen i Byparken, sier Kristjánsson.


Mer fra Dagsavisen