Nyheter

Flere kvinner vil studere teknologifag ved UiS

Nytt studietilbud og bevisst jobbing, kan være noe av grunnen til at UiS tiltrekker seg flere kvinnelige søkere til teknologifag.

Nasjonale tall viser at 2,7 prosent færre kvinner ønsker å studere teknologi sammenlignet med fjorårets tall. Ved Universitetet i Stavanger (UiS), er trenden en annen. Her har de i år fått inn 102 flere kvinnelige søkere til teknologifag enn i 2021. Samtidig er det 397 færre mannlige søkere til teknologifagene.

Totalt søkte 1248 kvinner på teknologifag ved UiS i 2022, sammenlignet med 1146 kvinner i fjor. Tallet for kvinnelige søkere som har teknologifag som første valg er 175, som er likt tallet for 20221.

Totalt søkte 3319 menn på teknologifag ved UiS i 2022, sammenlignet med 3716 i fjor. Tallet for mannlige søkere som har teknologifag som første valg er 541 i 2022, og 590 i 2021.

Se mer detaljerte søkertall nederst i saken.

Dekan Øystein Lund Bø ved Det teknisk-naturvitenskapelige, UiS, synes det er bra at de har fått flere kvinnelige søkere.

Dekan Øystein Lund Bø

– Det er flere fagområder innenfor teknologi hvor kjønnsbalansen har vært en utfordring og vi har som klart mål å forbedre dette. Da er det jo gledelig at det faktisk er en økning av kvinnelige søkere, spesielt innenfor medisinsk teknologi - hvor vi ser en kvinneandel på 65 prosent, sier Lund Bø til RA.

Medisinsk teknologi er et nytt studietilbud i år, og kan forklare noe av økningen blant de kvinnelige søkerne.

Lund Bø gjør det klart at UiS har jobbet bevisst med å få flere kvinnelige søkere til teknologifagene.

– Blant annet ved å invitere til en teknologidag for jenter, der vi forsøker å motivere til å søke teknologifag og der det er mange gode kvinnelige rollemodeller som deltar og forteller om hvordan de arbeider med teknologi, påpeker han.

– Hva er fordelene med at flere kvinner viser interesse for fagfeltet?

– Det er fordel å ha balanse mellom kjønn innenfor de forskjellige fagområder fordi det ofte er ulike perspektiv på og innfallsvinkel til fagene. God kjønnsbalanse skaper også et bedre fagsosialt miljø, sier Lund Bø.

– Samtidig er det en nedgang i mannlige søkere (397), sammenlignet med året før. Hva tenker du om det?

– Vi ønsker selvsagt så stor interesse og så mange søkere som mulig uavhengig av kjønn. Hvorfor mannlige søkere går ned samtidig som kvinnelige søkere går opp har jeg ikke noen god forklaring på utover at vi har fokusert spesielt på rekruttering av jenter til teknologifagene. Det kan også henge sammen med at tilbudet er endret, med muligens noen nye tilbud som tiltrekker seg jenter i større grad. Den nye bachelorgraden i medisinsk teknologi bidrar helt klart.

– Heier på jenter

Elisabet Haugsbø er visepresident i Tekna, og jobber til daglig som Head of data i HUB Ocean. Hun synes tallene fra UiS er positive.

– Tekna har jobbet lenge for å vise fram alt det spennende man kan jobbe med i teknologibransjen og ikke minst vise kvinnelige rollemodeller. Det jobbes også mye for å stimulere de unge på skolen til å bli interessert i teknologi. Dette virker tydeligvis. Og det ser ut som UiS opplever den samme trenden som vi selv har blant medlemmene i Tekna. I Norges største organisasjon for de som jobber med teknologi og naturvitenskap, med 95 000 medlemmer, er 44 prosent av medlemmene under 25 år kvinner, sier Haugsbø til RA.

Hun gjør det klart at man trenger kjønnsbalanse i teknologibransjene.

– En enkel forklaring er at teknologi brukes av begge kjønn, og har kanskje ulike behov og forutsetninger. Da må også begge kjønn være med på å utvikle teknologien. I tillegg er det jo svært positivt med mangfold i arbeidsmiljøet, også på flere nivåer enn kjønn, sier hun.

– Mange teknologibransjer er dominert av menn, så vi heier på flere jenter, legger hun til.

– Enormt gledelig

Tone Grindland, regiondirektør NHO Rogaland.

-Jeg synes det er enormt gledelig at andelen kvinnelige søkere på teknologifagene går opp! Norge kommer til å trenge flere med denne kompetansen, og det er et poeng i seg selv at også kvinner går i denne retningen. Alt tyder også på at vi særlig i denne regionen vil trenge teknisk kompetanse framover, sier regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland til RA.

Hun påpeker at likestilling er et viktig premiss for å være et omstillingsdyktig samfunn.

– Unge trenger flere rollemodeller, og økt kvinneandel bidrar i seg selv til en videre økning, sier Grindland.

– Får vi med jenter og kvinner på teknologi, vil det bidra til å tette kompetansegapet som vi står midt oppi nå. Det gjelder særlig i IKT-fag der halvparten av bedriftene sier de mangler kompetanse. Mangfold gir i seg selv bedre og mer produktive bedrifter. Mangfold gir også flere perspektiv, både når det gjelder utfordringer og løsninger, legger hun til.

Oversikt over søkertall til teknologifag 2021 og 2022

Mer fra Dagsavisen