Nyheter

- Partier kappes om å være mest mulig negative

For første gang på ti år øker søkertallet til energiutdanningene ved UiS. Statsråd Ola Borten Moe (Sp) gleder seg over at trenden har snudd. Samtidig tar han et oppgjør med partier som snakker med olje- og gassindustrien. Daria Maria Szymanuik (MDG) inviterer gjerne sine partikolleger i Oslo til Stavanger for å få et nyansert syn på petroleumsutdanningen.

Siden krisen i oljebransjen i 2014 har søkertallet til energi- og petroleumsstudiene gått nedover ved Universitetet i Stavanger. I toppåret 2013 søkte 7434 personer på slike utdanninger. I fjor var tallet nede i 1427, ifølge NRK.

I år går antall søkere fram med ti prosent sammenlignet med fjoråret, både for bachelor- og masterutdanninger. Det er til sammen 132 primærsøkere til bachelorutdanninger i energi i det nasjonale opptaket, og 181 primærsøkere til det toårige masterutdanningene i energi – samt 750 søkere til plassene som er avsatt til internasjonale søkere. Til sammen er det 238 studieplasser til energiutdanninger ved UiS.

Disse tallene gleder forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), som var med på pressekonferansen på UiS hvor årets søkertall fra Samordna opptak ble lagt fram.

Borten Moe: – Grunn til refleksjon

– For Norge er det kjempehyggelig. Økningen er marginal, men nå har den negative utviklingen snudd. Det er gledelig at stor økning på masternivå ved UiS, sier Borten Moe til RA.

– Har du vært bekymret for nedgangen i antall søkere til petroleumsretta utdanninger?

– Det er grunn til refleksjon. I Norge har vi jobbet hardt i 2,5 generasjon for å bygge oss opp til å bli verdensledende på dette området. Det er uhyre viktig å vedlikeholde denne kompetansen, og det er uhyre viktig å videreføre den. Gjør vi ikke det, så må vi importere arbeidskraften igjen – slik vi gjorde på tidlig 70-tallet da vi startet i Nordsjøen, svarer Borten Moe.

Før søknadsfristen 20. april var ministeren ute og oppfordret norsk ungdom til å søke petroleumsretta utdanninger. Dette fikk han senere kritikk for. MDGs Rasmus Hansson raste mot statsrådens oppfordring.

– Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende. Forskningsministeren har ansvaret for hele spekteret av utdanninger i Norge. Dermed har han ansvaret for generasjonen som skal skape det grønne skiftet. Han burde oppfordre folk til å ta grønne utdanninger. Det er også ekstra spesielt at mannen er oljemillionær. Da er det ikke særlig musikalsk å komme med dette, sier MDG-topp og stortingspolitiker Rasmus Hansson til Nettavisen.

– Kappes om å snakke ned

Nå tar Borten Moe et oppgjør med kritikerne av energibransjen.

– Det er synd at det har vært et klima hvor en del partier kappes om å være mest mulig negative til energi- og petroleumsbransjen. Men nå står vi altså i en energi- og forsyningskrise i Europa. Det er alvor. Vi kommer til å merke det i husholdningene og næringslivet. Om vi ikke løser denne krisen, vil det være alvorlig for hele kontinentet, sier Borten Moe og fortsetter:

– Det er få ressurser på det europeiske kontinentet, sammenlignet med USA, Asia og Russland. Det vi har må forvaltes med omhu og bærekraft.

Statsråd Ola Borten Moe (Sp) under pressekonferansen på UiS hvor søkertallene til Samordna opptak ble lagt fram.

MDG-Daria: Inviterer Oslo-toppene til Stavanger

MDGs gruppeleder i Stavanger, Daria Maria Szymanuik, sier at hun har et mer nyansert syn på petroleumsutdanningen enn hennes partikollega Rasmus Hansson.

– Jeg er jo politiker i energibyen Stavanger, og jeg er fullt klart over at petroleumsutdanningen ikke bare er ren olje og fossilbaser som før. Vi må huske at oljeutdanningen ikke er det den en gang var. Det er en utdanning for framtiden og som skal være med på omstillingen fra fossilbasert til fornybar energi. Zaptec er et eksempel på selskaper som har brukt sin kunnskap og erfaring fra oljebransjen til nå ladebransjen. Det er akkurat den type jobber vi trenger i Rogaland.

Hun inviterer gjerne både MDG Oslo og stortingsrepresentantene Rasmus Hansson og Lan Marie Berg til energihovedstaden Stavanger.

– Slik at de kan se at utdanningen er mer framtidsrettet enn de kanskje tror i Oslo. Vi tar gjerne turen innom Equinor og UiS, sier Szymanuik til RA.

Gruppeleder Daria Maria Szymaniuk i Miljøpartiet De Grønne i Stavanger reagerer svært kraftig på at havnedirektøren opphever taket på 200 årlige cruiseskipanløp.

– Den som slukker lyset er ikke født

«Den som slukker lyset på norsk sokkel er ennå ikke født» er noe vi har hørt i flere år. Denne frasen har kanskje mange unge tvilt på de siste årene. Borten Moe sier de som starter på petroleumsretta utdanninger til høsten vil ha brukt for utdanningen gjennom hele sitt yrkesaktive liv.

– Johan Sverdup-feltet har planlagt nedstenging i 2070. Sannsynligvis er den nordmannen som skal slukke lyset på norsk sokkel ikke født, sier Borten Moe og poengterer:

– Utdanningen handler ikke bare om olje og gass. Den kan brukes til så mye annet, andre energibransjer eller en annen type næringsliv. Det er helt unødvendig å snakke utdanningen og bransjen ned, legger Borten Moe til.

Mer fra Dagsavisen