Nyheter

– Skuffet av regjeringens energimelding

Energipolitisk talsperson Terje Halleland er en av mange skuffede Rogaland-politikere etter at regjeringen la fram sin energimelding fredag.

Fredag la olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) fram hovedpunkter fra regjeringens tillegg til energimeldingen. Regjeringen ber blant annet om at konsesjonsbehandling av vindkraft på land tas opp igjen etter en tre år lang pause. Men utbygging må skje med kommunenes samtykke.

Fremskrittspartiets energipolitiske talsperson og stortingsrepresentant for Frp Rogaland, Terje Halleland, er skuffet over regjeringens energimelding.

– Jeg er veldig skuffet. Her er det mange, spesielt innenfor næringslivet, som har ventet i månedsvis på å få en del avklaringer. Det kom ikke en eneste avklaring på pressekonferansen som vi ikke visste om fra før, sier Halleland til RA.

Han viser til at han blant annet savner en avklaring om gass fra Barentshavet.

– Der har vi en uavklart situasjon. Hvilke løsninger er det for eksport av gass ut fra området? Hele Europa sitter og venter på dette. Det burde ha kommet en avklaring om hvilke eksportløsninger man har for gass før den 26. konsesjonsrunden.

– Hvilke signaler mener du regjeringen sender med denne meldingen?

– Du kan i hvert fall trygt si at de er veldig handlingslammet i forhold til situasjonen som landet vårt står ovenfor. Det kan tyde på at statsråden trenger lengre tid i embetet før han har lært seg energisituasjonen og utfordringene, sier Halleland.

– Grunn til bekymring

Stavanger Høyres gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal skal tale under Høyres landsmøte i helgen.

Sissel Knutsen Hegdal, gruppeleder i Stavanger Høyre, påpeker at energimeldingen som Tina Bru la fram i juni 2021 fikk veldig god mottakelse av næringen og også av de fleste partiene, inkludert Ap.

– Jeg forventer derfor at tilleggsmeldingen bygger videre på det opplegget den borgerlige regjeringen presenterte, sier hun til RA.

– Hvilket inntrykk har du av energimeldingen?

– Jeg ser at konflikten internt i regjeringen om hybridkabler ikke ser ut til å være løst, og det gir grunn til bekymring. Norge har en mulighet, og også et ansvar, for å erstatte russisk gass til Europa, og da vi må vi satse slik at vi blir en eksportør av ren norsk kraft. Havvind vil bli en stor bidragsyter til kraftforsyningen i Europa. Halvparten av elektrisiteten Europa får fra havvind i 2050 kan komme fra Nordsjøen, men da haster det med å komme videre, sier Hegdal.

Hun understreker at et økt tempo er det viktigste nå.

– Skal vi erstatte behovet for russisk gass må vi ha et alternativ. Vi må fortsette å utvinne de ressursene vi har og samtidig jobbe mye raskere for å ta i bruk ny teknologi og ny energi. Det er summen av store og små satsinger som tar oss inn i det grønne skiftet. Vi må utvide produksjon av norsk vannkraft, gjennom å effektivisere eksisterende anlegg. Norge kan også produsere grønt og blått hydrogen billigere enn konkurrentene, sier Høyre-politikeren.

Hun nevner også at Stavanger Høyre ønsker å skjerme uberørt natur, og de er derfor ikke for utbygging av vindkraft på land.

– Det er en rekke andre grep vi kan ta for å sikre tilstrekkelig med kraft i framtiden.

Hegdal sier det er et stort potensial for et nytt industrieventyr innen havvind, spesielt innen ikke bunnfaste havvindparker, som for eksempel Utsira Nord.

– Her har Stavanger-regionen verdifull og unik kompetanse som vi må nyttiggjøre oss til å bygge en ny industri. En rekke av våre lokale aktører er allerede på banen, som Rosenberg, Lyse og NorSea – og det er veldig bra. Nå trenger vi tydelige signaler fra myndighetene på rammevilkår og prosess rundt konsesjonene. Og vi må få lokalisert langt flere områder enn Sørlige Nordsjø og Utsira Nord.

– Deler er bra

SV-politiker og leder i utvalg for oppvekst og utdanning, Eirik Faret Sakariassen, forteller at han er stolt av Stavangerbarnehagen.

– Jeg tenker at deler av energimeldingen er ganske offensiv og bra, og deler av den trenger en kraftig forbedring, sier Eirik Faret Sakariassen, gruppeleder i Stavanger SV.

Han mener det er noen punkter kunne blitt forbedret i energimeldingen.

– Det er behov for større kontroll over strømsituasjonen enn det regjeringen foreslår. Jeg mener vi må prioritere hva strømmen skal gå til, og vi må få sikret rimeligere strøm til innbyggere og næringsliv. Vi må også reforhandle avtalene som er på utenlandskabler, sier Faret Sakariassen til RA.

– Også er vi negative til større grad av utbygging av vindkraft på land, i sårbar natur.

Faret Sakariassen påpeker at det allerede er ganske massiv utbygging av vindkraft i kommunene i Rogaland, og tviler på at mange kommuner vil være interessert i mer vindkraft i fylket.

– Hvilke signaler mener du regjeringen sender med denne meldingen?

– Jeg er glad for at SV skal være med å forhandle om dette, og vi trenger viktige gjennomslag for at dette skal bli en god nok melding. Vi må få et enda tydeligere skifte mot mer klimapolitikk og klimakrisen.

SV er positive til økt satsing på havvind, og de skal ifølge Eirik Faret Sakariassen utfordre regjeringen til å få opp tempoet ytterligere.

– Dårlig idé

– Det jeg umiddelbart kan si, er at vindkraft på land er en sabla dårlig idé, sier Dag André Kvernstrøm, styreleder i Miljøpartiet De Grønne Stavanger, til RA.

Han mener at en del av løsningen for det økte behovet for energi, kan ligge i energisparende tiltak, både i det private og det offentlige.

– For privat sektor har MDG foreslått et system med klimabelønning for stortinget, som vil gi gode intensiver for enkel reduksjon i energibehovet. Som igjen fører til redusert behov for utbygging av for eksempel vindkraft på land, sier Kvernstrøm.

– Man bør fokusere på å bygge nullutslippsbygg, og mer energieffektive bygg. Vi bør også satse mer på solenergi på nybygg og eksisterende bygg. For privat sektor tenker jeg at støtteordningene fra ENOVA bør gjennomgås slik at det treffer bedre og at det blir enklere å benytte seg av, legger han til.

MDG-politikeren tror ikke mange kommuner vil gå med på mer utbygging av vindkraft på land.

– Det er nok større skepsis nå, enn det var for noen få år siden. Jeg tror de aller fleste kommuner vil tenke seg om flere ganger angående utbygging, og at det på lokalt nivå finnes stor forståelse for naturens verdi, både for mennesker og dyr.

MDG er veldig enig i økt satsing på havvind, og Kvernstrøm mener det er viktig å få startet med det så fort som mulig, slik at man ivaretar arbeidsplasser og kompetanse.



Mer fra Dagsavisen