Nyheter

Vil gi kommunal støtte til solceller på bofellesskap og næringsbygg

Mindretallspartiene i Stavanger mener det må flere grep til for å nå målene i kommunens klima- og miljøplan, og vil etablere en støtteordning som gjør det mulig å søke om støtte til solceller på bofellesskap og næringsbygg.

– Vi er veldig utålmodige nå, for vi må ta skikkelig tak i utfordringene vi har for å kunne nå målene i klima- og miljøplanen til Stavanger. Vi må gjøre mange grep, og dette er ett grep, sier KrFs gruppeleder Henrik Halleland til RA.

For privatpersoner som ønsker å gjøre hverdagen mindre energikrevende og fossilavhengig, har Enova støttemuligheter. Ifølge Halleland kan kommunen lage egne ordninger når det gjelder bofellesskap og næringsbygg.

– KrF og Venstre sier i lag med Høyre, Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet at nå må det skje noe, sier han.

Grunnlaget for saken ligger i deres felles budsjettforslag: «Det etableres en støtteordning for private og bedrifter som gjør det mulig å søke støtte til solceller. Midlene til ordningen hentes fra Klimafondet.»

– Handlingsplanen for klima og miljø skal behandles i neste møte i utvalg for miljø og utbygging, og da kommer jeg til å foreslå styrking av tiltak relatert til etablering av solceller. Det er allerede lagt inn at kommunen skal gå gjennom egne og framtidige bygg for å finne ut hvor det er gunstig å etablere solceller, men jeg ønsker at vi også skal gå gjennom eksisterende bygg for å se om vi kan etablere solceller på flere tak av de kommunale byggene, sier Venstres gruppeleder Mette Vabø til RA.

– Vi mener det ikke er godt nok å se bare på de framtidige byggene, for vi har utrolig mange kommunale bygg også, legger hun til.

Vabø kommer i tillegg til å foreslå å etablere en støtteordning hvor de private i næringslivet kan søke midler for å anlegge solceller på taket.

– Vi er i en energikrise. Det er kjempedyre strømpriser, og det er enorm belastning på nettet vårt. Hvis vi kan få flere lokale energiproduksjoner, hjelper det på nettet, sier hun.

– Nå må vi komme i gang

Både Vabø og Halleland påpeker at Venstre og KrF på Stortinget jobber med å gjøre ordningene innenfor Enova bedre. Nå vil de finne ut hva de kan gjøre her lokalt.

– Jeg opplever ikke at vi gjør så veldig mye. En ting er at elbiler har en positiv utvikling, men det bidrar ikke kommunen så mye med. Vi må heller gjøre de grepene vi kan nå, sier KrF-politikeren.

– Det er utrolig viktig, og i denne handlingsplanen ser man at det er mange av tiltakene som skal vurderes og utredes. Nå må vi komme i gang, og nå må vi gjøre noe, skyter Vabø inn og legger til at dette er et typisk virkemiddel de kan klare å få i gang raskt.

Mindretallspartiene har foreslått å sette av 30 millioner kroner til klimafondet, men nøyaktig hvor mye en slik støtteordning vil kunne koste vet ikke de to gruppelederne.

– Det må gjøres noen utredninger og administrasjonen må se på hvordan de kan utforme en slik ordning, sier Halleland.

Vabø mener det er mye midler å ta av i klimafondet, og påpeker at de ønsker at disse skal gå til konkrete tiltak som gir effekt på økonomien til privatfolk, klimautslippene og energiproduksjonen.

En stor, men lønnsom kostnad

Halleland forteller at tilskuddsordningene for solceller er slik at private hus kan søke ved Enova og at næringsbygg og landbruksbygg må søke ved Innovasjon Norge. Det blir satt av potter, og når de er tomme får man ikke mer støtte.

– Det er ikke tvil om at kommunen kan ha en viktig rolle her, sier han før han fortsetter:

– Det er fortsatt i grenseland av lønnsomhet, men en liten støtte ved investering kan være det som gjør at man etablerer dette.

De to er enige om at å legge solceller er en stor kostnad, men mener det vil lønne seg på sikt.

– Hva med trehusbyen? Det er mange bygg i Stavanger som ikke kan røres.

– Ja, men nå er det snakk om næringsbygg og kommunale bygg, og de er som regel utenfor trehusbyen. Ved de private husholdningene i trehusbyen har det vært utfordringer tidligere, og der er det mange vurderinger som må tas opp mot estetikk og det å bevare den tradisjonelle trehusbyen, sier Vabø.

– Å etablere solceller er en prosess man må søke om, så det vil bli tatt slike hensyn. Det er jeg trygg på, legger Halleland til.

Mer fra Dagsavisen