Nyheter

Politiet mistet kontrollen på nyttårsfeiringen: Dette skal de gjøre bedre neste gang

Flere tusen møtte opp på Våland for å se fellesfyrverkeriet nyttårsaften. Politiet innrømmer at de ikke var forberedt på en så stor folkemengde.

– Det var en uheldig hendelse, og ikke noe vi ønsker at skal skje ved neste feiring, sier Kathrine Sæland Rotseth til RA. Hun er politiinspektør og seksjonsleder på forebyggende og patrulje i Stavanger.

– Det gikk for så vidt bra, men det kunne gått riktig ille. Det er alvorlig når noen mennesker skyter opp store fyrverkeribatterier inn i en folkemengde – mot folk og politiet. Slik kan vi ikke ha det neste år, legger hun til.

Sør-Vest politidistrikts patrulje på stedet meldte om en del mennesker som hadde problemer med hørselen etter hendelsen. Ifølge Sæland Rotseth ble disse tatt hånd om av venner og forlot stedet.

– Legevakten meldte at det var minst tre personer som hadde kommet innom dem grunnet vold på Våland, sier hun.

– Hvorfor gikk det så galt?

– Det gikk galt fordi det var for mange folk med høy grad av beruselse på ett sted. Vi var ikke dimensjonert for en så stor mengde mennesker, sier seksjonslederen før hun fortsetter:

– Vi ser veldig alvorlig på dette. Ikke minst fordi det gås til angrep på politiet som er på jobb på stedet.

Sæland Rotseth ønsker ikke å oppgi hvor mange patruljer som var til stede ved Vålandstårnet nyttårsaften, men at et sted mellom 3000 og 4000 mennesker skulle møte opp – de aller fleste i alderen 16–20 år, var politiet verken dimensjonert eller forberedt på.

– Det er lett å si i etterkant at vi burde vært flere patruljer på Våland fordi det var der folk samlet seg, men slik er vanskelig å forutse. Vi tar dette som en lærdom, sier hun.

Våland

Enige om tiltak som skal hjelpe

10. januar ble det gjennomført et evalueringsmøte av fellesfyrverkeriet med representanter fra Stavanger kommune, politiet, Rogaland Brann og Redning, leverandør av fyrverkeri og pyrotekniker Engelsrud Fyrverkeri og Avarn Security, som var engasjert for sonevakthold. I evalueringsmøtet ble det enighet om at det trengs bedre informasjon om forbudssoner og konsekvenser for brudd på regelverk, scenarioøvelse med involverte, monitorering på sosiale medier, og konsentrering av personellinnsats i forhold til publikumstilstrømning.

– Dette er tiltak som vil hjelpe, sier Sæland Rotseth.

Hun ønsker at samarbeidsaktørene skal ha flere scenarioøvelser i år, slik at de er bedre forberedt på hva som kan skje og vet hvordan de kan håndtere det. Politiet har en egen nettpatrulje som får i oppgave å monitorere nettet og følge med på det som skrives i sosiale medier.

– De har sine egne metoder og systemer for å overvåke og følge med, sier seksjonslederen og legger til at det blir viktig at samarbeidspartnerne har tettere samarbeidsmøter – også inn mot feiringen i romjulstiden.

– Jeg har god tro på at politiet skal være forberedt neste år, sier Sæland Rotseth før hun fortsetter:

– Alle ønsker det samme, og det er at det skal være en hyggelig tilstelning. Fellesfyrverkeri er fint for befolkningen, det er trygt, og det er viktig at vi fortsetter den tradisjonen.

Tror pandemien er en årsak til kaoset

Politiet og representanter fra Stavanger kommune, Rogaland Brann og Redning, Engelsrud Fyrverkeri og Avarn Security hadde et møte i forkant av nyttårsfeiringen som fant sted for tre uker siden, men Sæland Rotseth mener det kan være lurt med enda mer scenariotrening med ulike caser. I tillegg mener hun at politiet må vurdere om de skal ha ytterligere patruljer til stede på feiringene.

– Vi må se på dette når det nærmer seg. Nå måtte det hele vurderes opp mot covid-situasjonen, og at samfunnet var stengt ned.

– Tror du at hendelsen kan knyttes til koronapandemien og at de unge ikke hadde noe sted å være?

– Ja, det tror jeg absolutt at kan være én av årsakene. De har hatt et behov for å komme seg ut og feire litt ekstra, og slike ting sprer seg raskt på sosiale medier, sier seksjonslederen.

Sæland Rotseth forteller at mange av de som var til stede ved Vålandstårnet nyttårsaften var sterkt beruset. Nå håper hun at foreldre vil samtale med barna sine om hvor farlig det kan være å kombinere fyrverkeri og beruselse.

– Når barna er under 18 år er det foreldrene som har ansvaret for dem. Det kan være viktig å snakke om konsekvenser med barna, og kanskje ha en samtale med dem i løpet av kvelden også. Ikke for å overvåke, men for å høre hvor de er og hvordan de har det. Slik kan de vise omsorg samtidig som man har litt kontroll, sier politiinspektøren til RA.

26. januar skal kommunedirektøren orientere medlemmene i utvalg for miljø og utbygging om evalueringen av fellesfyrverkeriet.

Mer fra Dagsavisen