Nyheter

Evaluerer fellesfyrverkeri: – Krever bedre planlegging

Etter kaoset på Vålandstårnet nyttårsaften mener MDG-politiker Rune Askeland at det kreves mer planlegging før neste fellesfyrverkeri i Stavanger.

Det er totalforbud mot all bruk av fyrverkeri i Stavanger i forbudssonen, inkludert trehusbyen, tettbebyggelse, småbåthavner og andre steder med brannfarlig materiale. I 2021, som tidligere år, arrangerte kommunen felles nyttårsfyrverkeri på Byhaugen, Vålandstårnet, Hundvåg, Jåttåvågen, Madlatuå, Varden og Vågen. På Våland ble det en del utfordringer for politiet og vektere med en stor menneskeansamling med anslagsvis 3000-4000 oppmøtte.

– Selve fyrverkeriet var flott, men hendelsene som oppsto der var ikke det i det hele tatt, sier leder i utvalgt for miljø og utbygging (UMU) og MDG-politiker Rune Askeland til RA.

– Evalueringen viser at det krever bedre planlegging, spesielt fra politiets side. Det ble skutt med fyrverkeri i en forbudssone, og man hadde ikke kapasitet til å bøtelegge de som brøt loven. Det er viktig at vi er bedre forberedt neste gang, legger han til.

10. januar ble det gjennomført et evalueringsmøte av fellesfyrverkeriet med representanter fra Stavanger kommune, politiet, Rogaland Brann og Redning, leverandør av fyrverkeri og pyrotekniker Engelsrud Fyrverkeri og AVARN Security, som var engasjert for sonevakthold. 26. januar skal kommunedirektøren orientere medlemmene i utvalg for miljø og utbygging om evalueringen av fellesfyrverkeriet. I evalueringsmøtet ble det enighet om at det trengs bedre informasjon om forbudssoner, og konsekvenser for brudd på regelverk, scenarioøvelse med involverte, monitorering på sosiale medier, og konsentrere personellinnsats i forhold til publikumstilstrømning.

– I samarbeid med politiet skal kommunen bli bedre rustet til fellesfyrverkeriet 2022. Jeg mener også at en begrensning i privat fyrverkeri kunne hjulpet. Oppskyting både før og etter nyttår kan man ikke forberede seg så godt på, sier Askeland

– Tilhører fortiden

MDG-politikeren er for fellesfyrverkeri fordi det hvert år rapporteres om mange skader skjedd ved privat oppskytning. Dyrevelferd er også én av grunnene til at han foretrekker det framfor privat fyrverkeri.

– Dessuten er min erfaring med fellesfyrverkeri at det er det fineste fyrverkeriet. Jeg håper at vi kan klare å utvikle det til å være enda mer spektakulært, men med mindre støy etter hvert, sier Askeland.

– Over tid vil jeg også se kommunal oppskyting i 19-tiden, slik at det passer for de med barn. Alle skal kunne feire nyttår på en kjempefin måte, og kommunen skal bidra. Vi kan ikke ha slike tilstander som vi hadde sist, og jeg er ikke tvil om at privat fyrverkeri tilhører fortiden.

Vil ha oppskytningsplasser

Medlem i UMU og Stavanger Frps gruppeleder Leif Arne Moi Nilsen mener nyttårsfeiringen ved Vålandstårnet var helt vill.

– Det må ikke skjer en gang til, sier Moi Niilsen til RA.

– Slik jeg har forstått det var det veldig mange ungdommer der, og fordi alt var nedstengt var de rotløse. Det vil ikke være normalen, men vi har lover og regler, og følger man ikke disse må man få straffer og bøter.

Moi Nilsen synes de fleste oppfører seg fint, og håper ikke at noen vil klare å ødelegge for alle. Selv er han stolt over sitt forslag om felles oppskytning, og synes det fungerer fungerer bedre enn han hadde drømt om. Likevel håper han at kommunen kan revurdere den store forbudssonen.

– Undersøkelser viser at folk ødelegger øynene sine ved oppskyting, og det blir mindre dramatikk med fellesfyrverkeri. I tillegg tror jeg folk synes det er helt fantastisk, for det blir en helt annen feiring. Men vi har mange hauger og knauser i kommunen, og selv om det ikke skal være lov å skyte opp fyrverkeri i bebodde strøk, kan vi kanskje se på mulighetene til å lage oppskytningsplasser der. Forbudssonen gjelder for nesten hele byen, og ved å legge til rette for oppskytningsplasser, kan det være at innbyggerne følger reglene, sier Frp-politikeren.






Mer fra Dagsavisen