Nyheter

Vant Verneprisen 2021: – Det var veldig stas

Torsdag delte Stavanger kommune og Fortidsminneforeningen ut verneprisen 2021. De mener årets vinner – eierne av en funkisbolig på Storhaug – har tatt svært godt vare på de arkitektoniske og kulturhistoriske verdiene ved sitt karakteristiske gule hus.

– Først ble jeg veldig lykkelig når vi ble innstilt. Komiteen kom inn i huset og var så begeistret over alle de kvalitetene som er fra 50-tallet, men som jeg synes er så vakkert. Det holdt egentlig for meg, men så vant vi i tillegg. Det var veldig gøy, sier Anna Stråtveit Songe-Møller til RA.

Torsdag ble hun og ektemannen Karl Grude Songe-Møller tildelt Stavanger kommune og Fortidsminneforeningens vernepris 2021, for å ha tatt svært godt vare på de arkitektoniske og kulturhistoriske verdiene ved sitt karakteristiske gule hus i Endre Dahls gate 8 på Storhaug.

– Da vi flyttet inn i 1982 skulle alt være hvitt. Dørene skulle være helt hvite, og håndtakene stramme. Vi har valgt å beholde de gamle håndtakene på dørene, og nå synes jeg det er renessanse for det. Nå er det tilbake, sier Anna Stråtveit Songe-Møller.

Prisen består av en diplom, en plakett til å feste på huset og 50 000 kroner. Det krever mye arbeid å holde Endre Dahls gate 8 ved like, og ekteparet har bestemt seg for at pengene de vant skal gå til huset.

– Nå ønsker vi å pusse opp den hvite muren og gjøre den ekstra fin, sier Anna Stråtveit Songe-Møller.

– Jeg vil også renovere to kjøkkenvinduer, skyter ektemannen inn før han fortsetter:

– Dette var veldig stas.

Torsdag ble Anna Stråtveit Songe-Møller og Karl Grude Songe-Møller tildelt Stavanger kommune og Fortidsminneforeningens vernepris 2021. Det synes de er stas.

– En vanskelig beslutning

Allerede i oktober startet kommunen arbeidet med å finne årets vinner av Verneprisen, og siden da har de mottatt 19 nominasjoner.

– Det var mange gode nominerte i år, så det har vært en vanskelig beslutning, sier Anders Fjelland Bentsen (Ap) til RA. Han er leder av vernepriskomiteen og nestleder for utvalg for by- og samfunnsutvikling i Stavanger kommune.

Etter befaring klarte juryen – som også består av Michael Heng, fra Fortidsminneforeningen, Ingrid Sekse, fra Stavanger arkitektforening, og Hanne Windsholt, byantikvar – å plukke ut tre velbevarte funkishus. Temaet for verneprisen 2021 er funksjonalistiske bolighus bygd mellom 1930 og 1959, og fram til 9. desember har man hatt muligheten til å stemme fram sin funkisfavoritt på kommunens Facebook-side.

– Vinneren har et hus med markante detaljer og et særpreg, og det er godt ivaretatt av de som bor der, sier Fjelland Bentsen før han fortsetter:

– Eierne har vedlikeholdt huset veldig godt, uten at det framstår som et museum. De har gjort det til sitt hus, men likevel vært flinke til å ta vare på det.

I begrunnelsen fra vernepriskomiteen står blant annet følgende: «Dette huset har sin helt egen karakter med de markante teakvinduene, balkongen i teak og glass og den skjermede uteplassen med glassvegg. Formene og materialbruken her er hentet fra funksjonalismens verktøykasse, men særlig altanen er også preget av byggherrens profesjon og smak. Flere av de andre hovedtrekkene ved huset, slik som takformen og fargesettingen, er mer i retning av en tradisjonell og litt nasjonalromantisk boligarkitektur, som ble vanlig fra midten av 50-tallet.»

Leder av vernepriskomiteen og nestleder for utvalg for by- og samfunnsutvikling, Anders Fjelland Bentsen (Ap), delte ut Verneprisen 2022.

Vil skape bevissthet

Kommunen har delt ut Verneprisen hvert år siden 1999. Vanligvis kåres vinneren i desember, men fra 2022 skal prisen deles ut om våren. Grunnen til det er at komiteen også ønsker å ha muligheten til å vurdere de nominertes hager. Neste års tema er foreløpig ikke bestemt.

– Denne prisutdelingen er for å skape bevissthet rundt bygningsvern, og hvor viktig det er, sier Fjelland Bentsen før han fortsetter:

– Disse har vært flinke til å ta vare på husene sine, og det er til glede for hele byen, sier han om de nominerte.

Han påpeker nok en gang at det har vært nominert mange gode kandidater i årets konkurranse.

– Det var sterk konkurranse, men juryen kom allikevel til at dette var en klar vinner, sier Fjelland Bentsen.

Det var byantikvar Hanne Windsholt som nominerte Endre Dahls gate 8 til Verneprisen.

– Jeg har gått forbi dette huset mange ganger, og jeg har alltid vært imponert over hvor velholdt og intakt det er, sier hun til RA før hun fortsetter:

– Du ser at disse folkene er glad i huset sitt.


Mer fra Dagsavisen