Nyheter

Stavanger-gallup: Nesten 40 år siden Ap var større enn nå

I en fersk Stavanger-meningsmåling får Ap 32,3 prosent oppslutning. Det er 6,9 prosentpoeng høyere enn valget i 2019.

– Dette er gledelig. Det viser at folk i Stavanger har tillit til den jobben vi gjør. At ser at vi har styrket skole, barnehage og sykehjem. At næringslivet går så det koker. Vi skal bygge energihovedstaden videre, sier ordfører Kari Nessa Nordtun til RA.

Ved kommunevalget i 2019 fikk Ap 25,4 prosent oppslutning. I gallupen, som er gjennomført i november, er oppslutningen 32,3. Opp 6,9 prosentpoeng fra 2019-valget.

– Ikke siden 1983 har Ap vært så store i Stavanger, sier gruppeleder Dag Mossige, som måtte sjekke arkivet da han så tallene.

– Vi har er stort vekstpotensial. Myten om at Stavanger er en blå by var noe som gjaldt for en stund siden, sier Mossige.

PartiKommunevalget 2019 %November 2021-måling %Endring
Ap25,432,36,9
FrP8,97,2-1,7
H23,127,14,0
KrF4,45,00,6
Rødt5,56,51,0
Sp4,86,21,4
SV4,87,22,4
V4,74,2-0,5
MDG6,52,7-3,8
Andre12,01,7-10,3

Nedgang for FNB og MDG – men fortsatt solid flertall

I meningsmålingen har flertallspartiene i Stavanger – Ap, Sp, SV, Rødt, MDG og FNB – til sammen 37 av 67 mandater i kommunestyret. Et klart flertall, selv om MDG går tilbake 3,8 prosentpoeng og FNB sin oppslutning er så lav at den ikke er med i barometeret.

Det er Sentio som har utført målingen på oppdrag for Stavanger Ap. 603 personer er intervjuet på telefon 24. til 26. november.

– Nå er jo dette bare en meningsmåling, men det er kjekt at vi får et så solid flertall. En skikkelig vitamininnsprøyting, sier ordfører Nessa Nordtun.

Hun tror følgende er noe av det som har styrket Arbeiderpartiets oppslutning i Stavanger:

– Vi har vært opptatt av at folk i Stavanger skal merke skiftet. Vi frontet å jobbe for å få Norges beste barneby – med gratis SFO for fem- og seksåringer og 500 kroner billigere SFO i måneden for de andre. Vi bygger flere nye barnehager, rehabiliterer de nedslitte skolene vi arvet fra det forrige flertallet. Vi satser på Barnas sommer. Vi styrket skolebudsjettet med 40 millioner kroner i fjor, samt ytterligere 20 millioner i inneværende budsjett. 60 millioner totalt. På sykehjemmene øker vi grunnbemanningen. Og vi tar psykisk helse på alvor, som vi under pandemien har sett er spesielt viktig, forteller Nessa Nordtun, som også peker på at tre skoler har gratis skolemat og at dette utvides til seks skoler.

Mossige mener Ap har lyktes i å bygge et bredt lag som representerer Stavangers befolkning.

28,3 prosent av dem som ikke stemte ved forrige valg eller er usikre på hva de stemte sist, oppgir at de vil stemme Ap.

– Er det aktuelt å droppe noen av samarbeidspartiene?

– Vi går til valg i 2023 med den sammen sammensetningen som vi har nå. Samarbeidet har vært godt, svarer Mossige.

Statsviter Tuastad: – Oppsiktsvekkende

Førsteamanuensis ved UiS, Svein Erik Tuastad kaller gallupen oppsiktsvekkende og en mulig«game changer».

– Det kan se ut som at vi har fått en Kari-effekt i Stavanger, som Stanley Wirak i Sandnes. Nessa Nordtun har lyktes med å appellere både til venstresiden med saker som fattigdom og ulikheter, samtidig som hun er pragmatisk og har en viss appell til sentrum-høyre-velgerne, sier statsviteren.

Tuastad mener en nå godt kan spørre seg om det vil bli en Kari-dominans framover også.

– Høyre var sterke i Stavanger fordi de var lyseblå, pragmatiske og hadde en bred sentrumsappell. Akkurat en slik bred appell kan det se ut som om Ap nå også har, med sitt ståsted, litt til venstre for sentrum. Høyre går fram på målingen, men KrF og Venstre er svekket. Frp er forunderlig svake. Stavanger er en rik region. Kanskje tankegangen om dette er i ferd med å endre seg og de rike arbeiderne vender tilbake til Ap. Sp, Rødt og SV er også sterkere, det reflekterer en nasjonal trend.

Under samlebetegnelsen «Andre» inngår FNB i denne målingen. Fra 12 prosent i 2019-valget er oppslutningen nå 1,7 prosent.

Blant opposisjonspartiene er Høyre i framgang fra 23,1 prosent i forrige lokalvalg til 27,1 prosent i novembermålingen til Sentio. Frp går ned fra 8,9 prosent til 7,2, mens KrF ligger noenlunde stabilt med 5 prosent, en framgang på 0,6 prosentpoeng siden forrige lokalvalg. Venstre detter litt fra 4,7 i 2019 til 4,2 prosent.

Målingen innebærer at «Andre»-gruppen mister syv mandater i kommunestyret, men Kari Nessa Nordtun beholder flertallet på 37 av 67 plasser i kommunestyret fordi Ap får fire nye mandater, Sp ett, og SV to. Flertallspartner MDG mister to og beholder to mandater i denne gallupen, mens Rødt beholder sine fire mandater.

Høyre går fra 16 til 19 mandater ifølge Sentios måling, mens Frp taper ett mandat. Venstre og KrF beholder tre kommunestyrerepresentanter hver, ifølge Sentios måling.

Gallupen er gjennomført av Sentio Research Norge og gjelder Stavanger kommune.

603 personer er intervjuet på telefon i perioden 24. til 26. november.

MandatberegningMandater
Ap22
FrP5
H19
KrF3
Rødt4
Sp4
SV5
V3
MDG2
Andre
Totalt Stavanger kommunestyre67

Mer fra Dagsavisen