Nyheter

RA tester: Julebrus med Rune Bjerga

Hva er vel julen uten en god mengde julebrus? RA og komiker Rune Bjerga har kastet terningen på 28 forskjellige julebrus, energidrikker og saft.

– Jeg liker julebrus, men her er jeg skeptisk. Jeg tror det er noen som er ganske bra, og noen som er totalt drit. Har jeg lov til å si det?, spør komiker Rune Bjerga.

Han har sagt ja til å sitte i julepanel sammen med RA-journalistene Tone Helene Oskarsen og Kathinka Skott Hansen. Sammen har vi smakt på 28 forskjellige julebrus, saft med julebrussmak og energidrikker med julebrussmak. Under testen la vi vekt på smak og lukt, og nederst i denne saken kan du se hvilket terningkast vi ga de ulike juledrikkene.

– Jeg vil ikke ha for mye av julebrus for det er så mye sukker og det er veldig sølete greier, men det er veldig godt med en julebrus. Jeg synes det altså, sier Bjerga.

– Har du en favoritt da?

– Jeg har egentlig det. Nå er jeg på hjemmebane her, men jeg er veldig glad i Berentsen. Jeg synes den røde er veldig god, og så er jeg litt mer skeptisk til den brune, sier han før han fortsetter:

– Den røde er en «killer» for meg.

RA og Rune Bjerga har testet ut 28 julebrus, saft og energidrikker.

– En skam mot konseptet

Cirka halvveis i testen, etter tolv forskjellige brus og en god dose sukker, ble vi nødt til å ta oss en pust i bakken.

– Er det bare meg? For jeg føler meg nesten berusa? Det er helt spesielt... Når det gjelder brusen var noen veldig bra og akkurat sånn julebrus skal være. Så er det noen som... Ikke for å henge ut noen, men det er ikke julebrus. Det er en skam mot konseptet, rett og slett, sier Rune.

I forkant av testen røpet Rune at han var veldig spent på å smake julevariantene til Red Bull og Urge, men underveis oppdaget han at de ikke sto helt til forventningene, og han endte opp med å gi dem henholdsvis terningkast én og tre. Blant energidrikkene var det lokale Tørst som kom best ut, mens ingen i panelet var spesielt glad i Red Bulls blå «winter edition» eller Macks Explo Santa Power.

– Ikke for å være frekk mot Mack-gjengen, men den her smakte... Den smakte surt. En veldig rar smak, sier Rune.

– Jeg synes den smakte sånn Badeball-kjærlighet, sier Tone.

– Men det er en energidrikk, da. Det må vi huske på, sier Kathinka.

– Ja, det må vi huske på, og det er ikke min sterkeste side. Men jeg tror testpanelet til Mack må ha hatt det litt vel moro før de kom inn i det rommet der, sier Rune, som endte opp med å gi Macks Explo Santa Power terningkast én.

RA har testet julebrus med komiker Rune Bjerga.

Lite lukt og lite kullsyre

Av de mer tradisjonelle julebrusene var det flere som falt i smak hos testpanelet, og både julebrusen fra Hamar, Berentsen og Oskar Sylte fikk høye terningkast.

– Denne lukter i alle fall julebrus. En veldig positiv lukt, sier Rune om Oskar Syltes røde julebrus med sukker.

– Oiiii, mmmm, legger Kathinka til, mens hun klapper i hendene av begeistring.

– Denne smaker akkurat sånn jeg vil at en julebrus skal smake! Jeg gir den en sekser, sier Tone.

På motsatt ende av skalaen havnet julebrusen til Coop, Hansa og Norgesgruppen, som alle tre fikk terningkast én eller to av samtlige testere. I begrunnelsen trakk testpanelet blant annet fram lite eller ingen lukt, lite kullsyre og ofte alt for søte smaker hvor man «både lukter og smaker e-stoffene».

– Den lukta flatt. Det var dårlig. Jeg forstår ikke poenget med å lage den engang. Hvis ikke du kan legge litt mer kjærlighet i det enn dette er det bare å gi opp, sier Rune om Norgesgruppens sukkerfrie julebrus, som han endte opp med å gi terningkast én.

Etter å ha testet 28 typer julebrus, saft og energidrikker, måtte Rune Bjerga ta seg en pust i bakken.

Etter å ha prøvd 28 brus, saft og energidrikker – både røde og brune, sukkerholdige og uten sukker, fra 16 merker og leverandører, følte vi oss alle tre fulle av sukker.

Rune Bjerga følte han hadde fått i seg så mye søtt at han måtte legge seg ned på gulvet og slappe av.

– Offf. Jeg blir rett og slett dårlig av dette greiene her. Det var søtt. Åh, fy... Det er akkurat som om du har vært på fest. «Skal vi ha en kebab, liksom?». Der er jeg nå.

Juledrikkene i denne testen ble kjøpt inn tirsdag 26. oktober, og er handlet på Obs, Meny, Rema 1000 og Kiwi. Testen ble gjennomført onsdag 27. oktober.

---

SMAKSTEST AV JULEBRUS:

Julebrustest


---

Mer fra Dagsavisen