Nyheter

Har du lagt merke til disse boksene?

Det er mulig du har sett de store pakkeboksene utenfor borettslaget eller nærbutikken din. Men hva er det egentlig og hvordan virker de?

Det siste halvannet året har Posten rullet ut et nytt system for henting av pakker: Pakkebokser. Det hele startet som et prøveprosjekt i Oslo i januar 2020. Tilbakemeldingene var så gode at Posten valgte å plassere ut flere, og innen utgangen av 2021 vil de ha satt ut pakkebokser på 1000 forskjellige steder i landet. I Rogaland alene er det nå pakkebokser på 59 ulike steder, hvor 36 av disse er i Stavanger og Sandnes.

– Boksene står på steder som er lett tilgjengelig og hvor det ferdes mange mennesker. De kan brukes hele døgnet og de er der for å gjøre hverdagen enklere for kundene våre. Vi ser at de blir godt brukt og at det er noe kundene setter pris på, blant annet fordi det gjør det enklere å plukke med seg en pakke på vei hjem fra skole eller jobb. Jeg tror dessuten mange synes det er litt morsomt at man styrer det ved hjelp av mobilen, sier Kenneth Tjønndal Pettersen, pressesjef i Posten.

Pakkeboksene er en selvbetjent løsning for pakkeutlevering og kan plasseres utenfor borettslag, kjøpesentre, kollektivknutepunkter eller andre steder hvor folk samles og ferdes. Boksene er døgnåpne, kan stå utendørs og åpnes enkelt med Bluetooth gjennom Posten-appen.

En digital hverdag

Pettersen forteller at boksene blir plassert ut både etter ønske fra borettslag, institusjoner og butikker, men at også Posten selv har tatt kontakt med kommuner der de opplever stor vekst i antall pakker.

– Er disse boksene et resultat av at dere kutter ned på antall postkontorer?

– Nei. Dette går ikke på bekostning av post i butikk, men det kommer i tillegg. De tradisjonelle postkontorene har åpningstider som begrenser bruken. Med post i butikk er det lenger åpningstider og man kan kombinere det med andre ærender, mens de nye pakkeboksene er åpne hele døgnet. Vi ønsker at kundene skal ha flest mulig valgmuligheter, tilpasset samfunnet og en mer digital hverdag, sier Pettersen til RA.

– Det er jo en viss mulighet for at man blir litt lat av dette?

– Nå kan en jo sitte hjemme, bestille et digitalt frimerke og levere pakken i postkassen. Eller man kan handle på nett og få det levert på døren. Man blir kanskje litt latere og får færre skritt på skrittelleren, men folk flest ønsker seg gode, enkle løsninger som sørger for mindre stress i hverdagen. Og dette er en sånn løsning. For at Posten skal være relevante må vi endre oss i takt med samfunnet, sier han.

Et marked i vekst

Totalt er det nå 36 pakkebokser fordelt mellom Stavanger og Sandnes. Ifølge Pettersen er det vanskelig å si nøyaktig hvor mange flere som vil komme.

– Pandemien skøyt virkelig fart i netthandelen, og vi har aldri levert ut flere pakker enn nå. Dette er et område som er i stadig endring og et marked i kraftig vekst. Vi skal inn i en ny normal, men foreløpig vet vi ikke helt hvordan den normalen blir. Derfor er det vanskelig å si hvor mange nye bokser som kommer til Stavanger og Sandnes, sier Pettersen.

– Men det jeg kan si er at vi i første omgang skal få ut pakkebokser på 1000 ulike steder i Norge. De første er kommet til Sandnes og Stavanger, men ikke de siste, legger han til.

Mer fra Dagsavisen